Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

40.Система фінансової підтримки малого підприємництва в Україні

Державна фінансова підтримка малого бізнесу* включає насамперед податкові та кредитні методи впливу на даний сектор економіки. Реальні труднощі з фінансуванням є чи не найголовнішою проблемою сьогодні для малого бізнесу України.

Відсутність достатнього капіталу у більшості населення, складність, невигідність, а подекуди й неможливість одержати позичкові кошти гальмують розвиток малого бізнесу. Отже, завдання держави - створювати передумови, що стимулюють вкладання інвестицій у цей сектор економіки. Підтримка з боку держави на цьому рівні має здійснюватися двома взаємопов'язаними шляхами; допомогою у формуванні капіталу для відкриття підприємства; забезпеченням сприятливих умов для подальшого розвитку функціонуючих малих підприємств. Найважливіші важелі державної фінансової підтримки малого підприємництва в Україні можна поділити на дві основні групи методів державної фінансової підтримки - прямі і непрямі.

Механізм прямих заходів включає такі основні форми державної фінансової підтримки малого підприємництва: надання субсидій; надання позик;формування державних фондів; створення спеціалізованих фінансових установ.

Заходам другої групи притаманний непрямий характер, вони поступово витісняють важелі прямого адміністративного впливу. До основних форм такої державної фінансової підтримки підприємництва насамперед слід віднести: податкові знижки (або повне звільнення від інших податків); податкові пільги; прискорена амортизація; знижки на науково-дослідні витрати, на витрати, пов'язані з підготовкою кадрів для підприємницької діяльності

  1. Державні кредитні лінії для підтримки малого підприємництва в Україні

Державна підтримка малого підприємництва здійснюється спеціально уповноваженими органами, міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями. Спеціально уповноваженим органом виконавчої влади, який бере безпосередньо участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері розвитку та підтримки малого підприємництва, є Державний комітет України з питань розвитку підприємництва, який було створено Указом Президента України 29 липня 1997 року. У грудні 1999 року цей комітет перейменовано у Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва.

Державна фінансова підтримка малого підприємництва включає податкові та кредитні методи впливу на цей сектор економіки. Найважливіші важелі державної фінансової підтримки можна поділити на дві основні групи методів державної фінансової підтримки – прямі і непрямі.

Механізм прямих заходів включає такі основні форми державної фінансової підтримки малого підприємництва: Надання субсидій; Надання позик; Формування державних фондів; Створення спеціалізованих фінансових установ.

Заходам другої групи властивий непрямий характер, вони поступово витісняють важелі прямого адміністративного вплив. До основних форм такої державної підтримки підприємництва передусім слід віднести: Податкові знижки (або повне звільнення від інших податків); Податкові пільги; Прискорену амортизацію; Знижки на науково-дослідні витрати, на витрати, пов’язані з підготовкою кадрів для підприємницької діяльності тощо.

Останнім часом зросла зацікавленості банків у кредитуванні малого бізнесу. Вітчизняні банки відкривають кредитні лінії для малого бізнесу і таким чином збільшують свої кредитні портфелі. З міжнародних установ, що кредитують малі підприємства в Україні, давно уже успішно працюють Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, Фонд “Євразія”, Німецький банк реконструкції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]