Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

5. Фінансові ресурси малого підприємства і принципи їх організації.

Фінансові ресурси – частина ресурсів підприємства, форми грошей та їх замінників, які використовуються у господарській діяльності і які опосередковують рух матеріальних ресурсів.

Початкове формування ресурсів малого підприємництва відбувається під час заснування підприємств, коли утворюється статутний фонд. Його джерелами, залежно від організаційно-правових форм господарювання, є: пайові внески, акціонерний капітал, надходження від асоціацій. Статутний фонд характеризує обсяг грошових коштів (основних і оборотних), інвестованих у процес виробництва, де функціонують основні й оборотні фонди. Таким чином, фінансові ресурси - це грошові доходи та надходження, що перебувають у розпорядженні суб'єктів господарювання і призначені для виконання фінансових зобов'язань, здійснення витрат на розширене відтворення та економічне стимулювання працівників. Формування фінансових ресурсів здійснюється за рахунок власних та прирівняних до них коштів, мобілізації ресурсів на фінансовому ринку та надходження грошових коштів від фінансово-банківської системи у порядку перерозподілу.

Фінансові ресурси підприємницьких структур можна поділити на три групи відповідно до джерел їхнього формування:

  1. До першої групи слід віднести доходи та надходження, які утворюються за рахунок власних та прирівняних до них коштів. Доходи: прибуток від основної діяльності; прибуток від виконаних науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт та інші цільові доходи; прибуток від фінансових операцій; прибуток від будівельно-монтажних робіт, які виконуються господарським способом; інші види доходів.

  2. До другої групи належать кошти, які мобілізуються на фінансовому ринку, а саме: продаж власних акцій, облігацій та інших видів цінних паперів, а також кредитні інвестиції.

  3. До третьої групи слід віднести надходження коштів від фінансово-банківської системи в порядку перерозподілу. До таких джерел належать: фінансові ресурси, що формуються на пайових засадах; страхове відшкодування ризиків; фінансові ресурси, що надійшли від концернів, асоціацій тощо; дивіденди та проценти за цінні папери інших емітентів; бюджетні субсидії; інші види ресурсів.

Найбільш оптимальні джерела формування фінансових ресурсів малого підприємства: кредиторська заборгованість, прибуток, амортизаційні відрахування, майно учасників малого підприємства.

Операції, які призведуть до збільшення джерел власних фінансових ресурсів малого підприємства: продаж надлишкових активів; отримання чистого прибутку за звітний період;

6.Формуванням статутного капіталу малого підприємства

Статутний капітал - зафіксована в установчих документах загальна вартість активів, що є внеском власників у капітал підприємства

Статутний капітал малого підприємства може бути сформований за рахунок майна (основних та оборотних засобів), за рахунок цінних паперів (акцій, облігацій, депозитів), за рахунок дериватвів - права власності на користування природними ресурсами, майном чи обладнанням, на інтелектуальну власність, грошових коштів тощо. Формування статутного капіталу за рахунок вкладів засновників - обов'язковий елемент установчих документів підприємства. Сума статутного капіталу підлягає обов'язковій реєстрації в державному реєстрі суб'єктів господарювання.

Рішення про збільшення (зменшення) також обов'язково має реєструватися. Сума статутного капіталу за балансом підприємства не може бути відмінною від тієї, що зареєстрована в державному реєстрі.

Вартісна оцінка вкладу визначає частку засновника (учасника) у статутному капіталі, тоді як додаткові внески, крім випадків, щодо яких самі засновники зробили застереження, на її розмір не впливають. Ця властивість додаткових внесків набуває особливого значення, наприклад, у разі банкрутства. Учасники товариства відповідають лише в межах своїх вкладів (часток). При цьому додаткові внески учасників до інших видів власності до уваги не беруться. Згідно із законодавством внесення вкладу обов'язкове для засновника. Воно неодмінно спричиняє зміни статутного капіталу, його перереєстрацію, в той же час додаткові внески є добровільними. Відповідне рішення приймається простою більшістю голосів засновників (учасників).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]