Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

36.Міжнародне кредитування малого бізнесу в Україні

Однією з основних, якщо не головною проблемою при кредитуванні малого бізнесу є відсутність у банків дешевих довгострокових ресурсів. Залучення коштів на депозити на строки більше року є надто дорогим та ризикованим з огляду на коливання ставок.

Добре зарекомендували себе міжнародні фонди кредитування малого бізнесу (НУФ, Євразія, ЄБРР), проте останнім часом вони згортають свою роботу в напрямку мікрокредитування. ЄБРР планує для кредитування малого бізнесу перейти на прямі кредитні лінії комерційним банкам.

Головним міжнародним кредитором виступає АБ «АЖІО».

Взагалі з міжнародними фондами в сфері підтримки малого бізнесу АБ “АЖІО” співпрацює з 1997 року. Ми були одним із перших банків, які розпочали роботу з Німецько-Українським фондом, фондом “Євразія”, ЄБРР. Близько 45% кредитів, наданих банком – це кредити до 5000 доларів США (або в еквіваленті).Необхідно вести постійну роботу на державному рівні, спрямовану на залучення в Україну коштів міжнародних фондів, кредитно-фінансових установ, а також забезпечення доступу до цих ресурсів якнайширшого кола банків, які відповідають критеріям прийнятності даних установ .Намагаючись розширити спектр банківських послуг та задовольняти зростаючий попит клієнтів на недорогі довгострокові кредити, банк “АЖІО” прийняв рішення про залучення іноземних інвестицій..

Робота із залучення стратегічного інвестора наближається до завершення. Банк «АЖІО» підписав угоду по стратегічному партнерству та інвестуванню банку шведською банківською групою SEB ( Skandinaviska Enskilda Banken АВ, Швеція)

SEB – міжнародна банківська група, до складу якої входить 750 філій та дочірніх банків, в т.ч. в США, Німеччині, Великобританії, Франції, Данії, Китаї, Бразилії, Норвегії, Фінляндії, Польщі, Латвії, Литві, Естонії, Сінгапурі та ін.

Інвестором банку “АЖІО” став банк Vilniaus Bankas (Литва), дочірній банк скандинавської банківської групи SEB . Vilniaus Bankas представляє інтереси групи SEB у країнах СНД та Балтії. Vilniaus Banks входить в групу SEB з 2000 р. і є найбільшим литовським банком, його частка ринку в Литві досягає 40%.

ЄБРР зараз веде переговори з АБ “АЖІО” та групою SEB про можливість своєї участі у даному проекті.

Очікується, що за рахунок залучення ресурсів групи SEB буде збільшено кредитно-інвестиційний портфель та зменшені до європейського рівня ставки за кредитами.

37.Державна політика підтримки малого підприємництва

Державна політика у сфері підтримки малого підприємництва повинна забезпечувати сприятливі умови для створення сукупного попиту і пропозиції на ринку малих форм господарювання. Ці умови носять макроекономічний характер і впливають, головним чином, на сукупний попит і пропозицію. Розглядати питання макроекономічного впливу держави на розвиток малого підприємництва слід в нерозривному зв'язку з загальною економічною політикою держави, оскільки мале підприємництво є складовою частиною економіки. Макроекономічні заходи впливу, спрямовані на розвиток малого підприємництва, співпадатимуть із заходами, спрямованими на досягнення загального економічного зростання.

Сукупний попит визначається планованим рівнем сукупних витрат. У свою чергу, сукупні витрати є загальною сумою витрат в економіці на готові вироби і послуги..

Сукупна пропозиція показує загальну кількість товарів і послуг, яка може бути вироблена в національній економіці при різних рівнях цін. Чим вище ціни, тим вище обсяг виробництва, і чим нижче за ціну, тим нижче рівень виробництва. По цьому встановлюється пряма залежність між рівнем цін і обсягом національного виробництва. Вона встановлюється на основі витрат виробництва на одиницю продукції і доходів. Для отримання прибутку при заданій ціні необхідно збільшувати обсяг виробництва і, тим самим, знижувати витрати виробництва на одиницю продукції. Але в економіці повної зайнятості при заданій ціні подальше зростання обсягу виробництва неможливе. Окрім змін в обсязі національного виробництва є і нецінові чинники, що впливають на зміну витрат на одиницю продукції. До них відносяться наступні: ціни на ресурси; зміни в продуктивності; зміни правових норм.

Підприємницькі здібності неможливо оцінити. Але, якщо кількість підприємців в економіці збільшуватиметься, то це приведе до збільшення сукупної пропозиції. Найбільший приріст підприємців дає сектор малого підприємництва.

Взаємодія сукупного попиту і сукупної пропозиції встановлює на ринку рівновагу між рівнем цін і реальним обсягом національною виробництва в економіці.. При цьому, на них впливає стан ринку праці, грошового ринку, рівень інфляції, існуючі нормативні положення (рівень податкових ставок) і інституційні обмеження (колективні договори). Йдеться про макроекономічну політику держави по досягненню повної зайнятості в економіці і стабільності цін.

Держава, залежно від вибраних цілей, може: по-перше, стримувати розвиток підприємництва взагалі і малого зокрема, тобто створювати украй несприятливу обстановку для їх розвитку, наприклад, встановлювати високі податки на діяльність підприємств (вище 40-50% по кривій Філліпса), відмовитися від захисту інтересів власників тощо; по-друге, бути стороннім спостерігачем, тобто, не перешкоджаючи і не допомагаючи розвитку підприємництва; по-третє, ініціатором підприємницького розвитку, вживаючи заходи пошуку і залучення в підприємницький процес нових економічних агентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]