Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Національна програма сприяння розвитку малого підприємництва в Україні

Із змінами і доповненнями, внесеними Законом України від 1 липня 2010 року .Програму розроблено на підставі положень Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва" і виходячи з важливого значення розвитку малого підприємництва для економіки України. Метою Програми є створення належних умов для реалізації конституційного права на підприємницьку діяльність, а також підвищення добробуту громадян України шляхом залучення широких верств населення до такої діяльності.

Основними завданнями Програми є: створення державної системи забезпечення розвитку та підтримки малого підприємництва; створення належних умов розвитку малого підприємництва в регіонах; сприяння створенню нових робочих місць суб'єктами малого підприємництва; підтримка ділової та інвестиційної активності, розвиток конкуренції на ринку товарів та послуг; залучення до підприємницької діяльності жінок, молоді, пенсіонерів та інших верств населення; активізація фінансово-кредитних та інвестиційних механізмів, пошук нових форм фінансово-кредитної підтримки малого підприємництва; формування регіональної інфраструктури розвитку та підтримки малого підприємництва; створення умов для розвитку малого підприємництва у виробничій сфері, у тому числі на базі реструктуризованих підприємств.

Основними напрямами Програми є: вдосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємницької діяльності; формування єдиної державної регуляторної політики у сфері підприємницької діяльності; активізація фінансово-кредитної та інвестиційної підтримки малого підприємництва; сприяння створенню інфраструктури розвитку малого підприємництва; впровадження регіональної політики сприяння розвитку малого підприємництва. Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок Державного бюджету України, коштів, одержаних від приватизації державного майна, та інших джерел фінансування, не заборонених законом. На виконання окремих положень Програми спрямовуються кошти місцевих бюджетів за рішенням відповідних органів місцевого самоврядування. Обсяг щорічних асигнувань, спрямованих на державну підтримку малого підприємництва, визначається у видатковій частині Державного бюджету України окремим рядком відповідно до Закону України "Про державну підтримку малого підприємництва". Організація та контроль за виконанням Програми здійснюється Кабінетом Міністрів України.

Очікуваними результатами реалізації Програми є прискорення розвитку малого підприємництва, використання його потенційних можливостей, перетворення його на дієвий механізм розв'язання економічних і соціальних проблем, сприяння структурній перебудові економіки, стійка тенденція збільшення кількості малих підприємств, зменшення рівня тіньового обороту у сфері малого підприємництва, збільшення внеску малого підприємництва в економіку України, зміцнення економічної бази регіонів.

  1. Грошові потоки малого підприємства

Грошовий потік підприємства визначено як сукупність розподілених за окремими інтервалами періоду часу, що розглядається, надходжень та виплат грошових коштів, що генеруються його господарською діяльністю, рух яких пов'язаний з чинниками часу, ризику та ліквідності . Збалансованими є такі грошові потоки, за якими “ забезпечено збалансованість між обсягами позитивного та від’ємного їх видів (з урахуванням приросту запасу грошових коштів)” . Дефіцитний грошовий потік стримує розвиток діяльності підприємства через нестачу обігових коштів, що виражається у недостатній платоспроможності підприємства та у зростанні кредиторської заборгованості. Наявність надлишкового грошового потоку, в свою чергу, свідчить про неефективне використання тимчасово вільних коштів, які можуть бути вкладені в інноваційні розробки, оновлення необоротних активів, а також інвестовані в інші види підприємницької діяльності.

Аналіз грошового потоку передбачає його дослідження та класифікацію за видами господарської діяльності: грошовий потік від операційної, від інвестиційної, фінансової діяльності.

Грошовий потік у результаті інвестиційної діяльності являє собою грошові надходження та виплати, що пов’язані з операціями з необоротними активами, з продажем або придбанням акцій інших підприємств, а також з отриманням відсотків за фінансові інвестиції в боргові цінні папери тощо. Фінансова діяльність являє собою діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємств. Грошовий потік з фінансової діяльності передбачає надходження та платежі з отримання та погашення кредитів, зі сплати дивідендів.

Організація діяльності малих підприємств в межах чинного законодавства не передбачає формування інформації для окремого аналізу грошового потоку за видами діяльності. Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва не містить Звіту про рух грошових коштів, який є основним джерелом інформації для аналізу руху грошових коштів на підприємствах, що застосовують загальну систему складання звітності.

Дослідження ефективності діяльності малого підприємства має бути обґрунтоване результатами аналізу руху грошових коштів такого підприємства від операційної, інвестиційної, фінансової діяльності, оскільки характер грошових потоків свідчить про політику управління підприємством та про його інноваційну спрямованість.

З метою здійснення аналізу грошових потоків від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності на малих підприємствах доцільним є складання фінансового звіту, який має містити інформацію про характер руху грошових коштів від різних видів діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]