Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать

79. Позичковий капітал. Довгострокові та короткострокові боргові зобов’язання

Позичковий капітал — грошовий капітал, який надається в позику та приносить власнику дохід у вигляді процентів від позики.

Боргові зобов’язання поділяються на довго- і короткострокові. Довгострокові ~ це ті зобов'язання, які погашаються не раніше ніж за рік від дати складання балансу, короткострокові — в межах року. Короткострокові боргові зобов’язання включають не тільки кредити, але й різні форми кредиторської заборгованості: за одержані товари, аванси, видані векселі, за розрахунками по оплаті праці, виплаті податків, обов'язковим відрахуванням на соціальні заходи тощо.

80. Сутність оборотних активів та їх організація

Оборотні фонди споживаються в одному виробничому циклі і їхня вартість повністю переноситься на вартість виготовленої продукції. При цьому одна їхня частина в речовій формі входить у створений продукт і набирає товарної форми, в якій її буде використано споживачем. Інша частина також повністю споживається в процесі виробництва, але, втрачаючи свою споживну вартість, у речовій формі в продукт праці не входить (паливо).

Оборотний капітал проходить три стадії кругообігу: грошову, виробничу й товарну. У виробничій сфері оборотний капітал (оборотні кошти) авансується в оборотні виробничі фонди і фонди обігу.

Таким чином, оборотний капітал (оборотні кошти) - це кошти, авансовані в оборотні виробничі фонди і фонди обігу для забезпечення безперервності процесу виробництва, реалізації продукції та отримання прибутку.

Система організації оборотних коштів побудована на таких принципах:

  • надання підприємствам самостійності щодо розпорядження, управління оборотними коштами.

  • визначення планової потреби та розміщення оборотних коштів за окремими елементами й підрозділами.

  • коригування розрахованих і чинних нормативів з урахуванням вимог господарювання, що змінюються, раціональна система фінансування оборотних коштів.

  • контроль за раціональним розміщенням і використанням оборотних коштів.

  1. Склад, розміщення і джерела формування оборотних коштів

Склад і розміщення оборотного капіталу залежать від того, в якій сфері він функціонує: виробнича, торгово-посередницька, сфера послуг (у тім числі фінансових).

Функціонування оборотних коштів розпочинається з моменту їх формування і розміщення. Раціональне розміщення як складова уп­равління оборотним капіталом має певні особливості не лише в різ­них галузях, а навіть і на різних підприємствах однієї галузі. Визна­чальними тут є такі чинники: вид господарської діяльності, обсяг виробництва; рівень технології та організації виробництва; термін виробничого циклу; система постачання необхідних товарно-матеріальних цінностей і реалізації продукції та ін.

У виробничій сфері оборотний капітал (оборотні кошти) авансується в оборотні виробничі фонди і фонди обігу .

До виробничих фондів належать: сировина, основні й допомі­жні матеріали, напівфабрикати, паливо, тара, запасні частини для ремонтів, малоцінні і швидкозношувані предмети, незавершене ви­робництво, напівфабрикати власного виготовлення, витрати майбу­тніх періодів.

Фонди обігу – це залишки готової продукції на складі підпри­ємств, відвантажені, але не оплачені покупцями товари, залишки коштів підприємств на поточному рахунку в банку, касі, у розрахунках, у дебіторській заборгованості, а також вкладені в коротко­строкові цінні папери.

За джерелами формування оборотні кошти поділяються на 3 групи:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]