Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Визначення прибутку від звичайної діяльності, надзвичайні доходи та надзвичайні витрати підприємств

Спочатку визначимо прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування:

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування = прибуток від операційної діяльності ± дохід від участі в капіталі, інші фінансові доходи, інші доходи ± фінансові витрати, втрати від участі в капіталі, інші витрати

Далі визначаємо прибуток (збиток) від звичайної діяльності:

Прибуток = прибуток від звичайної діяльності до оподаткування – податок на прибуток

Прибуток (збиток) від операційної діяльності = валовий прибуток (збиток) – адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати.

Валовий прибуток (збиток) = чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) – собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Дохід від реалізації продукції – ПДВ, акцизний збір, інші податки і збори, інші вирахування з доходу = чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

У позиціях “надзвичайні доходи” і “надзвичайні витрати” відображаються відповідно:

  • невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, включаючи затрати на запобігання виникненню втрати від стихійного лиха, техногенних аварій;

  • прибутки або збитки від інших подій та операцій, які належать до надзвичайних подій.

Збитки від надзвичайних подій відображаються за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності внаслідок цих збитків. У позиції “податки з надзвичайного прибутку” відображається сума податків, що підлягають сплаті з прибутку від надзвичайних подій.

Чинним законодавством України визначене лише вузьке коло витрат і доходів, які можна віднести до надзвичайних. Згідно П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” надзвичайна подія – це подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона повторюватиметься періодично або в кожному наступному звітному періоді .

До надзвичайних подій відносять стихійні лиха, пожежі, аварії, техногенні катастрофи тощо. Внаслідок здійснення надзвичайних подій виникають надзвичайні витрати – витрати, понесені підприємством в результаті господарської операцій, що не мають регулярного характеру і над якими підприємство не має повного контролю, а також надзвичайні доходи – це доходи, які одержані за операцією, що не відноситься до звичайної.

Отже, згідно чинного законодавства до надзвичайних доходів і витрат відносять лише ті, що виникають в результаті форс-мажорних обставин природного чи техногенного характеру. Однак до складу витрат і доходів надзвичайної діяльності, керуючись визначенням як надзвичайних, можна віднести і такі витрати звичайної діяльності як втрати від списання безнадійної дебіторської заборгованості, нестачі і втрати від псування цінностей, визнані штрафи, пені і неустойки, втрати від зменшення корисності, а також доходи операційної та іншої звичайної діяльності: одержані штрафи, пені і неустойки, дохід від списання кредиторської заборгованості, безоплатне одержання активів, дохід від відновлення корисності активів.

Над цими витратами і доходами підприємство не має повного контролю і, звичайно, не передбачається, що вони повторюватимуться періодично.

Включення перелічених витрат і доходів до надзвичайних надасть змогу користувачам облікової інформації проводити більш точну і достовірну оцінку господарської діяльності підприємства в розрізі видів діяльності. Так включення сплачених штрафів, пені і неустойок, втрат від списання безнадійної дебіторської заборгованості тощо до складу витрат надзвичайної діяльності, а також доходу від списання кредиторської заборгованості, безоплатного одержання активів до надзвичайних доходів відображатиме більш точний фінансовий результат і рівень рентабельності саме операційної діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]