Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори малий.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
844.29 Кб
Скачать
  1. Власні фінансові ресурси малих підприємств

Малий бізнес України та і світу постійно зазнає дефіцит фінансових ресурсів. Основна причина такого становища дрібних підприємців - обмежений доступ до традиційних для зрілого ринкового госпо­дарства каналів зовнішнього фінансування - кредитно-банківської системи та фондового ринку. Банки, як правило, ухиляються від кредитування ризикованого клієнта, котрим є малий бізнес.

Основними джерелами формування фінансових ресурсів підприємств є власні та залучені кошти. Власні фінансові ресурси формуються за рахунок власних джерел фінансування. Вони утворюються уже під час організації підприємства при формуванні його статутного капіталу. В процесі воробничо-господарської діяльності власні фінансові ресурси підприємства поповнюються завдяки отриманим доходам і прибуткам. Ці фінансові ресурси називають власними внутрішніми фінансовими ресурсами.

До власних фінансових ресурсів належить:

    • Чистий прибуток

    • Амортизаційні відрахування

    • Стійка кредиторська заборгованість

Чистий прибуток — частина балансового прибутку підприємства, що залишається в його розпорядженні після сплати податків, зборів, відрахувань і інших обов'язкових платежів до бюджету.

Амортизаційні відрахування — відрахування частини вартості основних фондів для відшкодування їх зносу, тобто для їх відтворення, шляхом віднесення (списання) на собівартість продукції згідно з існуючими нормами.

На момент утворення підприємства формується статутний капітал за рахунок вкладень у підприємство, які можуть складатися з вартості матеряльних цінностей, об’єктів права, фінансових активів та грошових коштів, які належили фізичним і юридичним особам.

Вартістю отриманих активів підприємство володіє на правах власності або повного господарського відання.

Величина статутного капіталу визначається при реєстрації підприємства, а будь-які коректування розміру статутного капіталу допускаються лише у випадках і в порядку, передбачених чинним законодавством і установчими документами.

На цьому етапі підприємство (товариство) ще не має зовнішньої заборгованості, тому його статутний капітал визнається відповідно до чинного законодавства власним капіталом, який дорівнює вартості активів.

87.Показники стану і ефективності використання основних фондів

Для забезпечення відтворення основних виробничих засобів важливе значення має вивчення їхнього стану та використання. Стан і використання основних виробничих засобів є важливим фактором підвищення ефективної діяльності підприємства.

Показники стану й ефективності використання основних засобів можна об’єднати в три групи, які характеризують:

  1. забезпечення підприємства основними засобами;

  2. стан основних засобів;

  3. ефективність використання основних засобів.

До показників, які характеризують забезпеченість підприємства основними засобами, належать, фондомісткість, фондоозброєність, коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства.

До показників, які характеризують стан основних засобів належать коефіцієнт зносу основних засобів, коефіцієнт придатності основних засобів, коефіцієнт оновлення основних засобів, коефіцієнт вибуття основних засобів, коефіцієнт приросту основних засобів.

До показників, які характеризують ефективність використання основних засобів, належать: фондовіддача, рентабельність основних засобів, абсолютна сума прибутку на одну гривню основних засобів.

Формули обчислення основних показників забезпечення, стану й ефективності використання основних засобів та їхню коротку характеристику наведено в таблиці 2.

Назва показника

Формула

Характеристика

1. Фондомісткість

Характеризує забезпеченість підприємства основними засобами

2. Фондоозброєність

Показує величину основних засобів на одного працівника

3. Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства

Відображає питому вагу залишкової вартості основних засобів у загальній вартості майна підприємства

4. Коефіцієнт зносу основних засобів

Показує ступінь зносу основних засобів

5. Коефіцієнт придатності основних засобів

1 − Кз

Відображає частину основних засобів, придатну для експлуатації

6. Коефіцієнт оновлення основних виробничих засобів

Показує частку введених нових основних засобів у загальній вартості основних засобів

7. Коефіцієнт вибуття основних виробничих засобів

Характеризує інтенсивність вибуття основних засобів

8. Коефіцієнт приросту основних засобів

Показує ступінь збільшення основних засобів у звітному періоді проти минулого періоду

9. Фондовіддача

Характеризує ефективність використання основних виробничих засобів. Відображає суму виробленої продукції на одну гривню основних засобів

10. Рентабельність основних виробничих засобів

Визначає ступінь використання основних засобів

Примітка. Умовні позначення показників у таблиці: БВоз − балансова вартість основних засобів; Вп − вартість виробленої продукції; ЗВоз − залишкова вартість основних засобів; М – вартість майна підприємства; Зоз − сума зносу основних засобів; Ч – середньооблікова чисельність працівників; ОЗн – вартість введених основних засобів; ОЗв – вартість виведених основних засобів; Кз – коефіцієнт зносу основних засобів; П – загальний прибуток підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]