Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

6. Принципи цпп

Принципи цивільного процесуального права - це основоположні ідеї, в яких зафіксовані необхідні і суттєві зв'язки, що панують у суспільстві та праві, та які сприяють здійсненню правосуддя у цивільних справах. Принципів цивільного процесуального права дуже багато, тому важливо їх класифікувати..Доцільно класифікувати принципи цивільного процесуального права так:

  • загальноправові принципи, тобто такі, що притаманні будь-якій галузі права, наприклад, принципи законності, гуманізму;

  • принципи правосуддя, а саме ті, які відображають основні ідеї та засади судочинства в Україні: принцип здійснення правосуддя виключно судами, принцип здійснення судочинства державною мовою, принцип змагальності тощо;

  • галузеві принципи цивільного процесуального права, зокрема принципи диспозитивності та процесуальної рівності сторін.Кожний принцип, навіть загальноправовий, втілюючись в окремі правовідносини, набуває певних особливостей. На таких особливостях деяких принципів цивільного процесуального права ми і зупинимося в наступних параграфах.

Принцип верховенства права пов'язаний із справедливістю, демократією та законністю і забезпечує ясність і прозорість, беззаперечність та об’єктивність судового захисту порушених невизнаних або оспорюваних прав та інтересів.

Принцип гуманності – термін гуманізм перекладається як модерний, полягає втому що кожен законодавчий орган загалом і суд свою діяльність повинен спрямовувати на здійснення належного захисту прав і свобод та інтересів людини та її особистості. Тобто людина є найвища цінність.

Принцип законності – як і принцип гуманізму він закріплений у Конституції України тобто органами державної влади, місцевого самоврядування, будь – які інші органи та їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підстави в межах повноважень представлених нормативними актами. Суд повинен організовувати свою діяльність виключно дотримуючись закону як його процесуальних норм так і норм матеріального права.

Принцип справедливості – здійсненне правосуддя у цивільних справах нерозривно пов’язані з ідеєю справедливості, одним із завдань цивільного судочинства є справедливий розгляд і вирішення цивільних справ. Правосуддя повинно здійснюватись на законних ним підставах і суд повинен приймати правильні рішення які відповідають істині та закону.

Принцип етичності – цей принцип не закріплений але у стосунках між учасниками процесу, він повинен бути притаманний, повинна бути коректність учасників процесу один до одного.

Принцип диспозитивності – суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб в межах заявлених ними вимог і в підставі доказів сторін на осіб, що беруть участь у справах. Особи розпоряджаються своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Принцип диспозитивності – це можливість суб’єктів цивільних правовідносин самостійно регулювати свої відносини, діяти на власний розсуд, але на підставах закону. До суду за захистом своїх прав може звертатися особа або в її інтересах відповідні органи і особи.

Принцип процесуальної рівності сторін – зводиться до надання їм рівних можливостей при використанні своїх процесуальних прав та встановлені відповідних процесуальних обов’язків. Для позивачів і відповідачів такі права і обов’язки є різними.