Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

130. Визнання спадщини відумерлою.

Спадщина визнається судом відумерлою у разі:1) коли знайти спадкоємців за заповітом і за законом не вдалось;2) усунення спадкоємців від права на спадкування;3) неприйняття спадкоємцями спадщини; 4) відмови від її прийняття.

Суд може визнати спадщину відумерлою за заявою відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, тобто ініціатором процесу визнання спадщини відумерлою встановлено лише орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, який є вигодонабувачем.

У разі відсутності ускладнень у спадковому процесі, наприклад, щодо розшуку спадкоємців, переходу права на спадкування, розгляду спадкових прав судом, заява про визнаний спадщини відумерлою подається після спливу одного року часу відкриття спадщини. Тобто тут підкреслюється немож­ливість розгляду справи про визнання спадщини відумерлою раніше ніж мине один рік, а максимальний строк для визнан­ня спадщини відумерлою не встановлено.

У заяві про визнання спадщини відумерлою має бути зазна­чено обставини, які свідчать про можливість розгляду справи, а саме:

- відомості про час і місце відкриття спадщини — підтверд­жуються свідоцтвом про смерть;

- про майно, що становить спадщину, оскільки відсутність майна позбавляє сенсу таку справу;

- докази, які свідчать про належність цього майна спадко­давцю, — акти приватизації, договори купівлі-продажу тощо;

- про відсутність спадкоємців за заповітом і за законом – можуть свідчити заходи, які були вчинені нотаріусом щодо їх розшуку;

- про усунення спадкоємців від права на спадкування - мо­жуть свідчити рішення або вироки суду;

- про неприйняття спадкоємцями спадщини може говорити відсутність у спадковій справі відповідних заяв про прийнят­тя спадщини;

- про відмову від прийняття спадщини свідчитимуть відпо­відні заяви спадкоємців. Заява подається до суду у письмовій формі і на неї поширю­ються правила, передбачені статтями 119, 120, 121 ЦПК.

Суд відмовляє в прийнятті заяви про визнання спадщини відумерлою, якщо орган місцевого самоврядування подасть заяву до закінчення одного року з часу відкриття спадщини. Заяву може бути не прийнято і з формальних підстав, встановлених у статтях 119-121 ЦПК.

Справа про визнання спадщини відумерлою розглядається судом з обов'язковою участю заявника та з обов'язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.

До усіх заінтересованих осіб, які беруть участь у справі, слід віднести: виконавця заповіту; нотаріуса; відказоодержувачів; сервітуаріїв; кредиторів спадкодавця; боржників спадкодавця; співвласників майна спадкодавця; осіб, у яких зберігаються речі спадкодавця або які претен­дують на речі, що знаходилися у спадкодавця на праві корис­тування, володіння або оренди.

Під час розгляду справи суд має встановлювати такі юри­дичні обставини: час і місце відкриття спадщини; відсутність спадкоємців як за законом, так і за заповітом; відсутність договору довічного утримання і спадкового до­говору, за якими майно спадкодавця переходить до контра­гента - набувача після смерті спадкодавця-відчужувача, а та­кож зміст цих договорів, оскільки досить часто за договором переходить лише будинок або інше цінне майно, а інше успад­ковуватиметься на загальних підставах; - належність спадкодавцю конкретного спадкового, майна, оскільки проведений нотаріусом опис майна свідчитиме лише про перебування у помешканні спадкодавця певних речей, право власності на які може належати іншим особам; волевиявлення заповідача-спадкодавця має бути викона­ним, тому при визнанні спадщини відумерлою мають бути вирішені ці питання. Територіальна громада, яка стала власником відумерлого майна, зобов'язана задовольнити вимоги кредиторів спадкодавця.

Суд, встановивши, що спадкоємці за заповітом і за законом відсутні, або спадкоємці усунені від права на спадкування, абр спадкоємці не прийняли спадщину чи, відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини віду­мерлою та про передачу її територіальній громаді за місцем відкриття спадщини. Право на спадщину територіальної громади виникає на підставі рішення суду, а тому свідоцтво про право на спадщину нотаріусом не видається і на підставі такого рішення мають вноситися відповідні зміни в реєстр прав власників.