Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

97. Особливості підготовки справи до розгляду в апеляційній та касаційній інстанціях.

Однією із реальних гарантій здійснення конституційного права на судовий захист і ухвалення судами законних, обгрунтованих і справедливих судових рішень є право на їх оскарження в апеляційному порядку (п.8 ст.129 Конституції України). Право заінтересованих осіб на усунення суддівських помилок, допущених судами при розгляді справ, крім права на судовий захист, є також і одним із основних завдань цивільного судочинтва. (ст.1 ЦПК України). Як в суді першої інстанції, так і в суді апеляційної інстанції справа на кожній із зазначених стадій теж проходить певні його етапи : це прийняття апеляційної скарги до розгляду і підготовка справи до апеляційного розгляду. Суд першої інстанції та суд касаційної інстанції вирішує питання про відкриття провадження ( касаційного ) у справі ( або відмову у відкритті ), а суд апеляційної інстанції апеляційне провадження не відкриває, як перший етап апеляційного розгляду справи, а вирішує питання щодо прийняття чи неприйняття апеляційної скарги до розгляду. Апеляційні суди повертають апеляційну скаргу, як про це зазначено в другому абзаці ч.3 ст. 297 ЦПК, однак це стосується лише випадків, передбачених частинами 2 і 3 ст.121 ЦПК ( в системному аналізі з ч.2 ст.297 ЦПК ). У інших випадках (наприклад ухвала не підлягає апеляційному оскарженню, відповідач не мав права на оскарження заочного рішення без попереднього подання заяви про його перегляд до місцевого суду тощо ) апеляційні суди повинні відмовити у прийнятті апеляційної скарги ( за аналогією з діями суду першої, касаційної інстанцій у таких випадках), а не повертати скаргу, проте це не передбачено главою про апеляційне провадження, оскільки прямо зазначено інше. ч.3 ст. 328 ЦПК, що передбачає підстави для відмови у відкритті касаційного провадження. за положеннями нового ЦПК повноваженнями перевірки передумов права на апеляційне оскарження та умов реалізації цього права наділений лише суд апеляційної інстанції, оскільки для суду першої інстанції встановлено лише організаційний обовязок після одержання всіх апеляційних скарг у справі та після спливу трьох днів (для очікування скарг, що можуть надійти з пошти) направити їх до апеляційного суду разом з належним чином оформленою справою ( ч.2 ст.296 ЦПК). Це стосується і тих випадків, коли ще до місцевого суду після подання апеляційної скарги подається заява про її відкликання або про відмову від скарги, оскільки ці питання, знову ж на відміну від ЦПК 1963 року вирішує лише суд апеляційної інстанції.

Діяльність суду касаційної інстанції побудована на тих же засадах, які діють у суді першої інстанції. Касаційне провадження базується на його основних принципах, однак деякі з них мають свої особливості дії, котрі обумовлені спеціальною метою цього провадження – розглянути постановлені судові рішення, які набрали законної сили, на предмет їх відповідності нормам матеріального та процесуального права. 

Умовно можна виділити три складові частини касаційного провадження: 

1. порушення касаційного провадження;

2. підготовка справи до касаційного розгляду та попередній розгляд справи;

3. судовий розгляд справи та постановлення ухвали (рішення) по справі.

Підготовка справи до розгляду. Обсяг повноважень суду касаційної інстанції на стадії проведення необхідних підготовчих до розгляду справи дій визначено ст.ст. 331, 332 ЦПК. Так, протягом десяти днів з моменту постановлення ухвали про прийняття касаційної скарги суддя-доповідач надсилає копії касаційної скарги та доданих до неї матеріалів особам, які беруть участь у справі, і встановлює строк, протягом якого можуть бути подані заперечення на касаційну скаргу та витребує справу. Після отримання справи, він протягом десяти днів зобов'язаний підготувати доповідь, у якій викладає обставини, необхідні для ухвалення рішення суду касаційної інстанції та з'ясовує питання про склад осіб, які беруть участь у справі.

Протягом п'яти днів після складення доповіді має бути призначено та проведено попереднє судове засідання, на якому суддя-доповідач доповідає колегії суддів про проведення підготовчих дій та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення судом касаційної інстанції.

За результатами попереднього розгляду справи, якщо відсутні підстави для скасування судового рішення, суд касаційної інстанції відхиляє касаційну скаргу і залишає рішення без змін; а за наявності підстав, які тягнуть за собою обов'язкове скасування судового рішення суд – скасовує його. У всіх інших випадках справа призначається до судового розгляду, якщо хоч один суддя із складу суду дійшов такого висновку. 

Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується усім складом суду.