Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

107. Відкладення судом розгляду справи: підстави, строки, порядок оформлення.

У ході судового розгляду справи можуть виникати певні обставини, за наявності яких проведення необхідних процесу­альних дій у цьому судовому засіданні виявляється неможли­вим або ускладненим. У цьому випадку суд відкладає розгляд справи або оголошує перерву в її розгляді. Відкладення розгля­ду справи та оголошення перерви в її розгляді полягає в перене­сенні судового розгляду справи на іншу дату і час, які встанов­люються судом, при цьому підстави і правові наслідки відкла­дення розгляду справи та оголошення перерви в її розгляді є різними. Відкладення розгляду справи відбувається у випад­ках, прямо встановлених КАС України, а також у разі немож­ливості розгляду справи у зв'язку з необхідністю заміни судді (в результаті задоволення заяви про відвід чи з інших причин) або залучення до участі у справі інших осіб. Випадки оголошен­ня перерви, на відміну від випадків відкладення розгляду спра­ви, крім необхідності одержання нових доказів, встановлюють­ся за розсудом суду.

2.          Відкладення розгляду справи і оголошення перерви відрізняються і за процесуальними наслідками, які вони тягнуть. Якщо розгляд справи було відкладено, то за загальним прави­лом її новий розгляд починається спочатку. Провадження у справі зі стадії, на якій розгляд справи було відкладено, можливо лише, коли сторони не наполягають на повторенні пояснень осіб, які беруть участь у справі, наданих раніше, якщо склад суду не змінився і до участі в справі не було залучено тре­тіх осіб, які заявляють самостійні вимоги на предмет спору.

Якщо ж в розгляді справи було оголошено перерву, то провадження у справі після її закінчення завжди продовжується зі стадії, на якій воно було перервано.

3.    Суд, відкладаючи розгляд справи або оголошуючи перер­ву в її розгляді, встановлює дату і час нового судового засідан­ня, про що повідомляє осіб, які беруть участь у справі, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів. При відкладенні розгля­ду справи суд повинен допитати свідків, які з'явилися. Свідки,які з'явилися до суду, не допитуються при відкладенні розгля­ду справи і викликаються знову тільки у виключних випадках,про що постановляється вмотивована ухвала.

108. Зупинення провадження в справі: підстави та правові наслідки.

1. Суд зобов'язаний зупинити провадження у справі у разі:

1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво;

2) злиття, приєднання, поділу, перетворення юридичної особи, яка була стороною у справі;

3) перебування позивача або відповідача у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан;

4) неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства;

5) призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених частинами першою - третьою статті 43 цього Кодексу.

6) звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

2. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

1. Суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках:

1) перебування сторони на строковій військовій службі або альтернативній (невійськовій) службі не за місцем проживання;

2) захворювання сторони, підтвердженого медичною довідкою, що виключає можливість явки до суду протягом тривалого часу;

3) перебування сторони у тривалому службовому відрядженні;

4) розшуку відповідача в разі неможливості розгляду справи за його відсутності;

5) призначення судом експертизи.

2. Суд не зупиняє провадження у випадках, встановлених пунктами 1-3 частини першої цієї статті, якщо відсутня сторона веде справу через свого представника.

3. З питань, зазначених у цій статті, суд постановляє ухвалу.

Наслідки закриття провадження у справі:

1. Про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

2. Якщо провадження у справі закривається з підстав, визначених пунктом 1 частини першої статті 205 цього Кодексу, суд повинен повідомити заявникові, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд таких справ.

3. У разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається. Наявність ухвали про закриття провадження у зв'язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.