Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

75. Наслідки порушення правил підсудності

У разі порушення правил про підсудність можуть наступа­ти такі наслідки.

*•• Повернення заяви з підстав її непідсудності має місце на ста­дії після прийняття заяви канцелярією суду до вирішення пи­тання про відкриття провадження у справі (ч. З ст. 121 ЦПК).

Якщо буде встановлено, що справа не підсудна суду, суд по­вертає заяву позивачеві для подання її до належного суду, про що постановлює ухвалу. Ухвала направляється із заявою та усіма додатками до неї позивачеві. Така ухвала може бути ос­каржена у апеляційному порядку п. З ст. 293 ЦПК.

Передача справи на розгляд іншого суду, якщо виявилось, що заяву було прийнято з порушенням правил про підсудність, має місце після відкриття провадження у справі І до по­чатку судового розгляду. Справа передається на розгляд іншо­му суду, до компетенції якого вона належить, з урахуванням правил підсудності, передбаченої для даної категорії справ (п. 2ч. 1ст. 116ЦПК).

Передача справи з одного суду до іншого

Передача справи до іншого суду передбачена ст. 116 ЦПК та має місце, якщо:

1) задоволено клопотання відповідача, місце проживання якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання або місцезнаходженням;

2) після відкриття провадження у справі і до початку судо­вого розгляду виявилось, що заяву було прийнято з порушен­ням правил підсудності;

3) після задоволення відводів (самовідводів) неможливо ут­ворити новий склад суду для розгляду справи;

4) ліквідовано суд, який розглядав справу.

У пункті 1 ст.116 ЦПК йдеться про випадок передачі судом справи на розгляд до іншого суду, якщо відповідачем, місце проживання якого раніше не було відоме, було задоволено клопотання про зміну підсудності. За частиною 9 ст. 110 ЦПК передбачено положення, що позов до відповідача, місце про­живання якого невідоме, пред'являється за місцезнаходжен­ням майна відповідача чи за місцем його перебування, або за останнім відомим місцем проживання відповідача чи постій­ного його заняття (роботи). Після пред'явлення до суду позову за вказаними у ч. 9 ст. 110 ЦПК правилами, у разі появи або розшуку відповідача він може клопотати про передачу справи на розгляд суду за місцем його проживання або знаходження. Якщо суд задовольнить таке клопотання, то справа передаєть­ся до іншого суду. На практиці виникають запитання: чи є за­доволення клопотання відповідача про передачу справи до іншого суду правом чи обов'язком суду? Суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо клопотання відповідача буде задо­волено. Таке клопотання має бути обґрунтованим, тобто від­повідач повинен довести суду доцільність передачі розпочатої розглядом справи та подати докази. Ніяких часових обмежень щодо цього винятку немає, тому відповідач може заявити та­ке клопотання до ухвалення судового рішення у справі, тобто якщо справа вже розпочата слуханням.

Підсудність може бути змінена після відкриття провадження у справі і до початку судового розгляду (п. 2 ч. 1 ст. 116 ЦПК).

Коли після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи або ліквідова­но суд, який розглядав справу (пункти 3, 4 ч.І ст.116 ЦПК) справа передається до суду найбільш територіальне наближе­ного до цього суду. Щодо задоволених відводів (самовідводів), то маються на увазі ті випадки, коли виходячи із кількісного складу суду неможливо провести заміну відведеного судді.

Передача справи з одного суду до іншого проводиться на підставі ухвали суду, яка може бути оскаржена у апеляційно­му порядку згідно з п. 6 ч. 1 ст. 293 ЦПК, який поглинає ви­падки як оскарження передачі, так і випадки оскарження від­мови у передачі заяви до іншого суду.

Така заява передається до іншого суду після закінчення строку на її оскарження (ч. 2 ст. 294 ЦПК), а у разі подання скарги - після залишення її без задоволення, тобто якщо апе­ляційний суд відмовить у задоволенні скарги.

Частиною 4 ст.116 ЦПК встановлено положення про заборо­ну передавати до іншого суду справу, яка розглядається судом. На пункти 1-4 ч. 1 ст. 116 ЦПК це правило не поширюється.

Стаття 116 ЦПК може бути доповнена ще однією підставою для передачі справи на розгляд до іншого суду. Це випадок, коли обидві сторони клопочуть про розгляд справи за місцез­находженням переважної кількості доказів, доставка та дослідження яких за місцем розгляду справи буде утрудненою або неможливою. При цьому не може бути змінено виключну та родову підсудність.