Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цпп.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

124. Надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

У порядку окремого провадження розглядаються справа про падання неповнолітній особі повної цивільної дієздатно­сті. Повна цивільна дієздатність може бути надана фі­зичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за тру­довим договором, а також неповнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини. Надання повної цивільної діє­здатності провадиться за рішенням органу опіки та піклу­вання за заявою заінтересованої особи, але при цьому повин­на мати місце згода батьків (усиновлювачів) або піклуваль­ника. Частина 2 ст. 35 ЦК зазначає, якщо така згода відсут­ня, то повна цивільна дієздатність може бути надана за рі­шенням суду. Така заява подається за місцем проживання заінтересова­ної особи.

У статті 243 ЦПК передбачено зміст заяви про надання не­повнолітній особі повної цивільної дієздатності. Якщо непов­нолітня особа працює за трудовим договором, то у заяві повин­но бути зазначено місце роботи, яке має підтверджуватися письмовим доказом - довідкою з місця роботи із зазначенням розміру заробітної плати, розміру доходів, що дасть можли­вість дійти висновку про те, що особа здатна сама себе утриму­вати. На момент розгляду такої заяви особа повинна працюва­ти не тимчасово, а постійно, доходи повинні мати достатній рівень. У кожному конкретному випадку ці питання вирішують­ся судом у сукупності з іншими матеріалами справи, врахову­ючи при цьому характеристику заявника, його батьків, чи не позбавлені вони батьківських прав, чому батьки не дають зго­ди на емансипацію неповнолітнього, з ким із батьків прожи­ває неповнолітній, чи у заявника є обоє із батьків, причини їх відсутності тощо.

Батьки у справі повинні брати участь як заінтересовані осо­би. Суд повинен направити їм копію заяви, а вони своєю чер­гою - заперечення проти встановлюваного у суді факту. Таке заперечення й буде розцінюватися як незгода батьків щодо на­дання повної цивільної дієздатності неповнолітній дитині. Статтею 35 ЦК передбачено, що особа має право попередньо звернутись до органу опіки та піклування про надання їй повної цивільної дієздатності. Орган опіки та піклування повинен повідомити про надходження до нього такої заяви та запросити батьків для вирішення цього питання. Якщо батьки відмов­ляться від надання їх неповнолітній дитині повної цивільної дієздатності, то таку заяву вони повинні подати органу опіки та піклування, яка матиме місце у матеріалах цього органу. Тому заявник повинен про цю обставину зазначити у заяві до суду та водночас клопотати перед судом про витребування такої заяви із органу опіки та піклування. Щодо надання повної цивільної дієздатності особі, яка ба­жає займатися підприємницькою діяльністю, то вимоги до за­яви та процедура розгляду справ є аналогічною. Але заявник повинен довести суду здатність до заняття підприємницькою діяльністю, наприклад, наявність спеціальної освіти, наяв­ність у особи майна, грошових коштів, наяв­ність права бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не заборонено законом тощо.

Якщо особа є матір'ю чи батьком дитини відповідно до ак­тового запису цивільного стану, вона може ставити перед су­дом питання про надання їй повної цивільної дієздатності. Во­на повинна подати докази про те, що вона працює, має постій­ний заробіток, дохід, має можливість виховувати дитину са­мостійно, інформацію, яка позитивно характеризує заявника, тощо.

Справи про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності суд розглядає за участю заявника, одного або обох батьків (усиновлювачів) або піклувальника, а також представників органів опіки та піклування. Участь представ­ників органів опіки та піклування у розгляді справи є обов'яз­ковою. Орган опіки та піклування повинен зробити висновок у справі щодо доцільності надання неповнолітній особі пов­ної цивільної дієздатності. Суд з урахуванням висновку ор­гану опіки та піклування, думки батьків та доказів у справі повинен оцінити рівень зрілості неповнолітнього» риси його характеру, психічний стан, характеристику за місцем роботи, навчання, за місцем проживання, його не­гативні звички, якщо вони мають місце, майновий стан, раціональність витрачання коштів та розпорядження ними тощо.

Суд, розглянувши заяву про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності по суті, ухвалює рішення, яким задовольняє або відмовляє у задоволенні вимоги заяв­ника.

У разі задоволення заявленої вимоги неповнолітній особі надається повна цивільна дієздатність після набрання рішен­ням суду законної сили.

У резолютивній частині рішення повинен знайти місце вис­новок суду про задоволення заяви та надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності.

Якщо суд відмовив особі у наданні повної цивільної дієздат­ності у 16 років, то така відмова не е перешкодою для цієї осо­би повторно звернутись до суду, оскільки можуть змінитися певні обставини, особа може отримати постійну роботу, пра­цювати, мати регулярний дохід та забезпечувати себе та свою сім'ю, позбутися негативних звичок тощо.

Рішення суду про надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності після набрання ним законної сили над­силається органові опіки та піклування.