Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать
  1. 2. Комбінаторні конфігурації. Біноміальна та поліноміальна теореми.

На практиці зустрічаються задачі, в яких необхідно підрахувати число всеможливих способів розміщення деяких предметів скінченої множини або число всіх можливих способів виконання певної дії, маючи в арсеналі скінчену множину таких дій. Оскільки при розв’язанні задачі доводиться комбінувати з наборами предметів чи методів, то задачі такого типу називають комбінаторними, а методи їх розв'яз­ку – методами ком­бінаторного аналізу.

Більшість комбінаторних задач можна розв’язати, використовуючи на­ступні правила:

Правило суми. Якщо об’єкт А можна вибрати m способами, а інший об’єкт В – іншими n способами, то вибір або А, або В можна здійснити m+n способами.

Правило добутку. Якщо об’єкт А можна вибрати m способами і після кожної такої вибірки об’єкт В можна вибрати n способами, то вибір пари об’єктів А і В в заданому порядку можна здійснити mn способами.

Правила суми та добутку, в якійсь мірі, є в якійсь мірі універсальними при розв’язанні комбінаторних задач. Разом з тим ряд задач зводиться до часткових випадків, де використовують формули обчислення, які відразу дають розв’язок задачі. Такими частковими випадками є розміщення, перестановки та комбінації.

Означення 1. Розміщенням з n по k елементів з повторенням називається будь-яка впорядкована k‑елементна підмножина n-елементної множини, елементи якої можуть повторюватись.

Число всіх розміщень з повторенням з n по k елементів позначають і обчислюють за формулою = nk. Наприклад, кількість різних трицифрових чисел, які складаються лише з непарних цифр, обчислюється за формулою =53=125.

Означення 2. Розміщенням з n по k елементів без повторень називається будь-яка впорядкована k‑елементна підмножина n-елементної множини.

Число всіх розміщень з n по k елементів позначають і обчислюють за формулою = n(n—1)(n—2)...(n—k+1). Наприклад, число різних варіантів прогнозування переможців турніру серед десяти учасників (1-ше, 2-ге та 3-тє місця) обчислюється за формулою: 10  9  8 =720.

Означення 3. Упорядковані множини, які відрізняються одна від одної ли­ше поряд­ком своїх елементів (тобто можуть бути одержані з од­нієї і тієї ж множини перестановкою своїх елементів), на­зиваються перестановками. Очевидно, що перестановка – це розміщення з n по n елементів.

Число всіх перестановок n-елементної множини позначають Рn і обчислюють за формулою Рn = n!.

Цю формулу отримуємо з формули розміщень:

Рn = = n(n–1)(n–2)...(n–n+1) = 12...n = n!.

Згідно цієї формули п’ятеро гостей за столом можна розмістити 5! = 120 способами.

Існують задачі на перестановки, в яких всі елементи множини розрізняються між собою та задачі, в яких можна виділити набори (кортежі), в яких деякі елементи співпадають. Наприклад, повторюються окремі літери в слові “мама”, цифри в числі 122 і т.д. Такі задачі називають задачами на перестановки з повтореннями.

При обчисленні перестановок з повторенням елементи, що співпадають, групують по типах. Тоді число різних перестановок, які можна утворити з n елементів, серед яких є k1 елементів першого типу, k2 елементів другого типу, ..., km елементів m-го типу, дорівнює Рn(k1,k2,...,km)= . Якщо елемент не повторюється, то відповідний кортеж складається лише з одного елементу.

Отже, переставляючи літери в слові “мама”, можна утворити = 6 різних слів, чисел, переставляючи цифри в числі 122, можна одержати = 3.

Означення 4. Комбінацією без повторень з n по k елементів називається будь-яка k-елементна підмножина n-елементної множини.

Комбінації відрізняються від розміщення лише тим, що відсутня умова впорядкованості підмножини. Число всіх комбінацій з n по k елементів позначають і обчислюють за формулою: .

Мають місце рівності та , які часто використовують на практиці.

Означення 5. Комбінацією з повтореннями з n по k елементів називається будь-яка k-елементна підмножина n-елементної множини, елементи якої можуть повторюватись.

Число всіх комбінацій з повторенням з n по k елементів позначають і має місце формула .

Так, утворити букет з 5-ти квіток трьох сортів можна .

Біноміальна теорема. Для будь-якого натурального числа n має місце формула (a+b)n= anb0+ an–1b1+ an–2b2+…+ a0bn.

Доведення. Доведення проведемо методом математичної індукції.

1) При n=1 маємо:

2) Припустимо, що формула справедлива для деякого натурального числа k, тобто, що має місце рівність (a+b)k= akb0+ ak–1b1+ ak–2b2+…+ a0bk.

3) Доведемо справедливість формули для числа k +1.

(a+b)k+1=(a+b)k(a+b)=( akb0+ ak–1b1+ ak–2b2+…+ a0bk )(a+b)=

= ak+1b0+ akb1+ ak–1b2+…+ a1bk +

+ akb1+ ak–1b2+ ak–2b3+…+ a0bk+1 =

= ak+1b0+( + )akb1+( + )ak–1b2+…+ a0bk+1=

= ak+1b0+ akb1+ ak–1b2+…+ a1bk .

Тоді в силу методу математичної індукції теорема має місце для всіх натуральних чисел n.

Теорема доведена.

Наступна теорема є узагальненням біному Ньютона і дає від­повідь на те, як розкривати дужки при обчисленні виразу виду (a1 + a2 + ... + ak)n.

Поліноміальна теорема. Вираз (a+ a2 + ... + ak)n дорівнює сумі всіх можливих доданків виду , де , тобто

(a1 + a2 + ... + ak)n =

Доведення. Перемножимо послідовно суму a1 + a2 + ... + ak на себе n раз. Тоді одержимо kn доданків виду d1d2dn, де кожен множник di дорівнює або a1, або a2 ,…, або ak. Позначимо через B(r1, r2,…, rk) сукупність всіх тих доданків, де a1 зустрічається множником r1 раз, a2 r2 раз,…, akrk раз. Число таких доданків дорівнює Pn(r1, r2,…, rk). Відомо, що Pn(r1, r2,…, rk) = .

Отже, (a1 + a2 + ... + ak)n = Теорема доведена.

Білет 28