Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

2. Програма. Поняття мови програмування. Поняття про середовище програмування

Мова – це сукупність засобів фіксації повідомлень для накопичення, передачі та обробки інформації. Мови можуть мати як природне, так і штучне походження. Штучні мови, як правило, будуються у вигляді формальної граматики, і тому їх називають формальними. До формальних мов належать алгоритмічні мови та мови програмування.

Алгоритмічні мови призначені для подання алгоритмів у вигляді деякої послідовності повідомлень з метою їх передачі виконавцеві алгоритмів. Якщо алгоритмічна мова використовується для запису алгоритмів, які будуть реалізовані (виконані) за допомогою обчислювальної машини, то такі мови називають мовами програмування.

Основні складові частини мови програмування: алфавіт, синтаксис та семантика. В алфавіт, як правило, входять: літери латинського алфавіту, арабські цифри, знаки арифметичних операцій, розділові знаки, спеціальні символи. Із символів алфавіту будують послідовності, які називають словами. Кожне слово в мові програмування маг своє змістовне призначення. Правила синтаксису пояснюють, як потрібно будувати ті чи інші мовні повідомлення для надання всіх понять мови, здійснення описів та запису вказівок. Правила семантики пояснюють, яке призначення має кожний опис та які дії по­винна виконати обчислювальна машина під час виконання кожної із вказівок. Вказівки на вико­нання конкретних дій називають ще командами або операторами мови.

Текст алгоритму, записаний засобами конкретної мови програмування, називають програмою.

Процес програмування не зводиться лише до написання програми. Кожну програму по­трібно відлагодити (виявити та виправити в ній синтаксичні та логічні помилки), перевести в машинні коди (відтранслювати), протестувати (виконати програму декілька разів, вводячи при цьому такі набори вхідних даних, які дозволяють отримати різні варіанти відповідей), зберегти програму у вигляді файла для її подальшого використання. Для автоматизації усіх цих етапів розробки програми використовують системи програмування. Для кожної мови програмування високого рівня існує своя система програмування. Відомими сьогодні є такі системи програму­вання як Turbo Pascal, С++, Delphi, Java. У склад системи програмування входить екранний редактор, засоби відлагодження та трансляції програми в ма­шинні коди, запуску програм на виконання, запису їх на диски та ряд інших засобів для реалізації різних сервісних функцій. З метою об'єднання всіх інструментальних засобів, необ­хідних для розробки програм, у рамках одною середовища сучасні системи програмування бу­дуються як інтегровані середовища програмування. Інтегровані середовища програмування во-лодіють багатовіконним інтерфейсом, керування яким здійснюється за принципом меню. Усі команди системи програмування та інструментальні засоби об'єднані за цільовою ознакою в окремі групи, які є пунктами головного меню системи. Наприклад, більшість інтегрованих се­редовищ програмування містять такі меню як File та Edit. Перше меню містить команди для створення нових вікон, відкриття вікон для програм, які зберігаються на дисках, збереження програм, які містяться у вікнах, роздрук текстів програм. Друге меню містить, як правило, ко­манди контекстного пошуку та заміни, копіювання, вирізки, вставки, знищення фрагментів тек­сту та інше. Для виконання найбільш часто вживаних команд використовують гарячі клавіші або кнопки панелей інструментів.

Переведення програм у машинні коди та їх виконання може здійснюватися шляхом ін­терпретації та компіляції.

Під час інтерпретації кожна вказівка (команда) програми аналізується на предмет виявлення в ній синта­ксичних та логічних помилок, переводиться в машинні коди, а потім виконується. Так відбувається з кожною ко­мандою, до якої у програмі доходить виконання.

Білет 5