Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори гос.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
2.93 Mб
Скачать

Інтерполювання функцій многочленами Ньютона. Сплайни.

Досить часто інтерполювання ведеться для функцій з рівновіддаленими вузлами. Наприклад, при знаходженні похідних чи інтегралів потрібно мати аналітичний вираз для функцій заданих таблицями з рівновіддаленими значеннями аргументу. У цьому випадку крок таблиці h = xi+1xi (і=0,1,2,...) є величиною постійною. Для таких таблиць побудова інтерполяційних формул (як і обчислення по цих формулах) помітно спрощується.

Скінченні різниці

Нехай функція задана таблицею з постійним кроком. Різниці між значеннями функції в сусідніх вузлах інтерполяції називаються скінченими різницями першого порядку: yi= yi+1yi.

З конечних різниць першого порядку утворяться скінченні різниці другого порядку: 2yi =yi+1–yi, (i = 0, 1, 2, ...).

Продовжуючи цей процес, можна по заданій таблиці функції скласти таблицю скінчених різниць.

Скінченні різниці будь-якого порядку можуть бити представлені через значення функції. Дійсно, для різниць першого порядку це випливає з означення. Для різниць другого порядку маємо: 2yi =yi+1–yi=(yi+2yi+1)–(yi+1yi)=yi+2–2yi+1+yi.

Аналогічно для різниць третього порядку:

3yi =2yi+1–2yi=(yi+3–2yi+2+yi+1)–(yi+2–2yi+1+yi)=yi+3–3yi+2+3yi+1–yi

і т.д.

Перша інтерполяційна формула Ньютона

Інтерполювання поліномами Лагранжа є універсальним методом. При рівновіддалених вузлах математичну модель будують дещо іншим методом. Нехай для функції, заданою таблицею з постійним кроком, складена таблиця конечних різниць. Будемо шукати інтерполяційний многочлен у вигляді:

P(x)=a0+a1(xx0)+ a2(xx0)(xx1)+…+an(xx0)(xx1)…(xxn–1).

Це многочлен п-го ступеня. Значення коефіцієнтів a0, a1, a2, …, an знайдемо з умови співпадання значень вихідної функції і многочлена у вузлах інтерполювання. Поклавши х= х0, знаходимо у0(х0)= a0, звідки а0 = у0.

Далі, надаючи х значення x1 й х2, послідовно одержуємо:

у1(х1)=a0+a1(x1x0), звідки a1= ;

у2(х2)=a0+a1(x2x0)+a2(x2x0)(x2x1),

тобто у22y0у0=2h2a2 , або у22y1+у0=2h2a2. Звідки a2= .

Далі, провівши аналогічні міркування у загальному випадку вираження для ak буде мати вигляд: ak= .

Підставимо тепер одержані значення коефіцієнтів у вираз для многочлена:

P(x)= у0+ (xx0)+ (xx0)(xx1)+…+ (xx0)(xx1)…(xxn–1).

На практиці ця формула застосовується в дещо іншому вигляді.

Покладемо =t, тобто х=x0+ht. Тоді: = =t–1, = =t–2 і т.д.

Остаточно маємо: P(x)=P(x0+ht)=у0+tу0+2у0+…+nу0.

Ця формула називається першою інтерполяційною формулою Ньютона. Вона застосовується для інтерполяції на початку відрізка інтерполяції, коли t мале по абсолютній величині. Першу інтерполяційну формулу Ньютона називають по цій причині формулою для інтерполяції вперед. За початкове значення x0 можна приймати будь-яке табличне значення аргументу х.

Друга інтерполяційна формула Ньютона

Коли значення аргументу знаходиться ближче до кінця відрізка інтерполяції, застосовувати першу інтерполяційну формулу стає не вигідно. У цьому випадку застосовується формула для інтерполювання назад – друга інтерполяційна формула Ньютона, що відшукується у вигляді:

P(x)=a0+a1(xxn)+ a2(xxn)(xxn–1)+…+an(x xn)(x xn–1)…(xx1).

Як і для першої формули Ньютона, коефіцієнти знаходяться з умови співпадання значень функції і многочлена у вузлах інтерполювання. Підставляючи їх (ak= ) в попередню формулу і перейшовши до змінної t = , одержимо остаточний вигляд другої інтерполяційної формули Ньютона:

P(x)=P(xn+ht)=уn+tуn–1+2уn–2+…+nу0.

Білет 30