Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

1. Муніципальне право України як галузь права, його предмет та особливості.

Муніципальне право України — галузь права України, норми якої виражають волю й інтереси її народу, держави та територіальних громад і регулюють суспільні відносини у сфері місцевого самоврядування.

У системі права муніципальне право належить до публічного права, оскільки стосується насамперед і го­ловним чином самостійного виду публічної (політичної) влади (демократії), яка, у свою чергу, належить територіальним громадам і здійснюється ними безпосередньо або через утворювані ними органи (ради та інші органи).

Mуніципальне право в системі права України являє собою комплексну галузь публічного права, норми якої регулюють насамперед і головним чином організацію і здійснення влади територіальними громадами та утворюваними ними органами в межах відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Предметом муніципального права є місцеве самоврядування як відносно самостійний вид суспільних відносин, пов'язаних з організацією і здійсненням влади територіальними громадами.

Місцеве самоврядування як предмет муніципального права — багатогранне явище. За своєю суттю воно є одним з основних принципів конституційного ладу і складових його системи, формою народовладдя, що властива територіальним спільнотам суспільства — територіальним громадам.

Разом з тим муніципальне право як самостійна галузь права тісно пов'язана з іншими галузями права і насамперед:» конституційним, адміністративним, фінансовим та іншими, норми яких в певних межах і формах регулюють відносини державної влади і народовладдя і частково входять до системи норм муніципального права.

Предмет муніципального права являє собою певну систему. Основними складовими цієї системи є відносини:

- що пов'язані з організацією і проведенням місцевих виборів, референдумів та з іншими формами безпосереднього волевиявлення територіальних громад;

- що пов'язані з діяльністю представницьких органів місцевого самоврядування (рад) і депутатів місцевих рад;

- що пов'язані з діяльністю виконавчих органів місцевого самоврядування та муніципальних службовців;

- що пов'язані з діяльністю сільських, селищних і міських голів;

- що пов'язані з діяльністю органів самоорганізації населення;

- органів місцевого самоврядування з органами державної влади, з іншими органами місцевого самоврядування, з об'єднаннями громадян, а також з підприємствами, установами й організаціями;

- фінансові, цивільні, земельні, соціальні, трудові, житлові та інші.

2. Муніципально-правові відносини: їх суб’єкти.

Юридичні норми, складові муніципального права як галузь права, регулюють різні за характером суспільні відносини. Це організаційні, статусні, процесуальні, матеріальні та інші відносини. Це суспільні відносини в самих різних сферах: економіки, фінансів, бюджету, податків, екології, землі та інших природних ресурсів, соціальній сфері і т.д.

Головними об'єднувальними критеріями даного кола суспільних відносин являють-ся, по-перше, їх локально-територіальний рівень, а, по-друге, специфічний характер їх змісту (виключно питання місцевого значення). Муніципальне право, як галузь російського права, покликана регулювати: - відносини, пов'язані з місцем місцевого самоврядування в конституційному механізмі РФ;

- договірні відносини за взаємними зобов'язаннями 'муніципальних органів та органів державної влади різного рівня;

- відносини, пов'язані з утворенням, видами та структурою муніципальних органів та інших організаційних форм здійснення місцевого самоврядування;

- відносини, пов'язані з встановленням, розмежуванням і реалізацією компетенції (повноважень) у галузі місцевого самоврядування; - відносини, що стосуються особливостей організації і діяльності муніципальних утворень різного рівня;

- відносини у сфері місцевих податків, місцевого бюджету, муніципальної власності тощо; - відносини, що випливають із статусу муніципальних органів як юридичних осіб.

Предметом муніципального права є також практика діяльності муніципальних органів '.

Зі сказаного вище випливає, що муніципальна-правові відносини - це регульовані нормами муніципального права суспільні відносини, пов'язані з організацією та функціонуванням місцевого самоврядування в міських і сільських поселеннях, а також в інших муніципальних утвореннях.

Суб'єкти Муніципально-правових відносин - особи, які представляють місцеве самоврядування, які мають право приймати рішення поп питань місцевого значення, а також фізичні та юридичні особи, громадські та державні органи, що вступають з муніципалітетом у правові відносини.

До них відносяться: населення муніципального утворення, громадяни України, а також іноземці або особи без громадянства, органи та посадові особи місцевого самоврядування, держава та окремі державні органи (муніципальні утворення), юридичні особи та інші.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]