Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

28. Асоціації та союзи муніципальних утворень.

Асоціації органів місцевого самоврядування та їх добровільні об'єднання - добровільні неприбуткові об'єднання, створені органами місцевого самоврядування з метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, узгодження дій органів місцевого самоврядування щодо захисту прав та інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку.

Асоціації створюються і діють на принципах:

1) законності;

2) добровільності;

3) рівноправності членів;

4) самоврядності;

5) самостійності у визначенні напрямів своєї діяльності;

6) відкритості і публічності.

Статус асоціацій

1. Асоціації створюються із всеукраїнським та місцевим статусом.

2. Всеукраїнськими є асоціації, що об'єднують більше половини органів місцевого самоврядування відповідних територіальних рівнів. Всеукраїнські асоціації зобов'язані щорічно до 31 грудня подавати інформацію щодо кількості своїх членів до Міністерства юстиції України.

3. Місцева асоціація може бути створена не менш як трьома органами місцевого самоврядування.

Членство в асоціаціях

1. Членами асоціацій можуть бути сільські, селищні, міські,

районні у містах, районні та обласні ради.

2. Орган місцевого самоврядування може бути членом лише

однієї всеукраїнської асоціації.

3. У діяльності всеукраїнської асоціації може брати участь

місцева асоціація як колективний член у порядку та формах,

визначених статутами всеукраїнської та місцевої асоціацій.

Найменування асоціації складається з двох обов'язкових частин - загальної та індивідуальної. Загальна частина найменування містить слово "асоціація" чи слово, яким позначається добровільне об'єднання асоціацій, та має відтворювати статус асоціації. Індивідуальна частина найменування має відрізнятися від найменувань уже зареєстрованих в установленому порядку асоціацій. Індивідуальна частина найменування всеукраїнської асоціації має містити назву територіального рівня органів місцевого самоврядування, які об'єднує ця асоціація

Асоціація підлягає обов'язковій державній реєстрації.

Державна реєстрація всеукраїнських асоціацій здійснюється Міністерством юстиції України, а місцевих - територіальними органами Міністерства юстиції (далі - реєструючий орган) за місцезнаходженням асоціації.

29. Організація місцевої влади в радянський час

Теоретики Радянської України від самого початку розвивали думку, що Ради повинні поєднувати в собі функції місцевих органів державної влади і функції місцевого самоврядування.

В період Громадянської війни Ради працювали виключно як органи пролетарської диктатури. Сподівання, що після війни Ради стануть органами місцевого самоврядування, не справдилися. Ще в 1925 р. у 40 % міст і селищ міського типу Ради взагалі не були створені.

А існуючий варіант мав вигляд секцій при міськвиконкомах. Отже, через відсутність самостійності, перш за все матеріально-фінансової бази, Ради та їх виконкоми залишалися ланками централізованого апарату управління і не могли виконувати функції місцевого самоврядування.

Радянська влада не визнавала місцевого самоврядування. За Конституцією УРСР 1919 року органами влади на місцях (в селах і містах) були ради, а в волостях, повітах і губерніях - з'їзди рад і обрані ними виконавчі комітети. Конституція УРСР 1937 року перетворила ради на представницькі органи на всіх рівнях, а Конституція 1978 року закріпила принцип єдності системи рад виключно як органів державної влади.

Перехід до радянської системи місцевої влади

Більшовики після захоплення влади в жовтні 1917 р . зробили в організації місцевої влади ставку на Ради робітничих, селянських і солдатських депутатів.

Народний комісаріат внутрішніх справ у зверненні від 4 січня 1918 р . «Про організацію місцевого самоврядування» вказував, що всі колишні органи місцевого управління повинні бути замінені обласними, губернськими, повітовими, районними і волосними Радами робітничих, солдатських, селянських і батрацьких депутатів. Вся країна повинна вкритися цілою мережею радянських організацій, які будуть знаходитися в тісному організаційної залежності між собою. Кожна з цих організацій, аж до самої дрібної, цілком автономна у питаннях місцевого характеру, але погодить свою діяльність із загальними декретами і постановами центральної влади і з постановами тих більших радянських організацій, до складу яких вона входить. Таким шляхом створювався пов'язаний у всіх своїх частинах однорідний організм - республіка Рад.

В Інструкції цього Комісаріату, прийнятої в той же день, на Ради додатково покладалися завдання управління і обслуговування всіх сторін місцевого життя - адміністративної, господарської, фінансової та культурно-просвітницької, обов'язок проводити в життя декрети і постанови центральної влади.

Перераховані положення отримали розвиток в Конституції РРФСР 1918 р . Була заснована двухзвенная система радянських органів, що включає скликаються в областях, губерніях (округах), повітах (районах), волостях з'їзди Рад і міські, сільські Ради [1].

Організація місцевої влади в радянський період

З'їзди і Ради оголошувалися на території своєї дії вищою владою. У період між роботою з'їздів такою владою наділялися їх виконкоми. У період між сесіями Рад вищою владою наділялися загальні збори виборців.

Місцеві з'їзди, Поради, їх органи зобов'язані були проводити в життя рішення найвищих органів влади, були відповідальні перед ними. У зв'язці "з'їзди - Поради" домінуюче становище займали з'їзди і їх виконкоми. Вони контролювали на своїй території діяльність місцевих Рад. Обласні та губернські з'їзди Рад, їх виконкоми мали, крім того, правом скасування рішень місцевих Рад.

Виборчим правом користувалися громадяни РРФСР, які досягли до дня виборів 18 років.

Обрання з'їздів, Рад було не рівним. Був введений принцип багатоступеневих виборів.

Кількість членів з'їздівську виконкому не повинна була перевищувати: в області й губернії - 25; в повіті - 20; у волості - 10. Кількість членів виконкому Ради в селищі не повинна була перевищувати п'яти осіб. Виконкоми Рад у містах обиралися в кількості не менше трьох і не більше 15 осіб (в Петербурзі і Москві - не більше 40) як постійно діючі представницькі органи влади.

Описану конструкцію влади відрізняє ряд ознак. По-перше, місцеві органи поєднували в собі прийняття рішень та їх виконання. Саме це властивість відображає характеристика Рад як "працюючих корпорацій". За повсякденне виконання рішень з'їздів, Рад відповідали виконкоми і були внутрішніми органами з'їздів, Рад. По-друге, радянські органи діяли в рамках прийнятого тоді адміністративно-територіального поділу. По-третє, Поради визнавалися класовими організаціями, об'єднували пролетарські і напівпролетарські верстви населення. По-четверте, місцеві з'їзди, Поради взаємодіяли між собою і з вищими органами влади на засадах централізму, підкорення нижчих органів вищим за усіх питань їх компетенції, обов'язковості рішень вищестоящих органів для органів нижчестоящих. По-п'яте, в умовах сформованої в кінці кінців однопартійної політичної системи владу Рад перетворилася на прикриття влади партійної. Вони стали розглядатися знаряддями соціалістичного будівництва. По-шосте, вводився інститут імперативного депутатського мандата, головним елементом якого було право виборців відкликати своїх депутатів. Перераховані ознаки при незначному видозміні деяких з них зберігали на всьому протязі існування радянського ладу.

Таким чином, місцеві органи влади виявилися вбудованими у жорстку владну вертикаль, що дає можливість оцінити радянську систему місцевої влади як крайній прояв державної теорії самоврядування. З часом з офіційної мови щодо місць зникає сам термін "самоврядування". Як самоврядувальні починає розглядатися держава в цілому, оголошене державою трудового народу. Категорія ж місцевого самоврядування стала розглядатися як елемент буржуазної демократії, чужої демократії соціалістичної.

У той же час радянська система увібрала в себе окремі риси земської організації [[2]]. Загальне є в побудові дум - управ і рад - виконкомів. І там і там використовувалися багатоступеневих і рівні вибори. Дворянське вплив у земствах замінено забезпеченням переважання в Радах пролетаріату і партійним впливом більшовиків, які знищили інші партії в країні. Був збережений і навіть посилено контроль вищестоящих органів над підпорядкованим. З'їзди Рад віддалено нагадували з'їзди, збори виборців у земствах. Хоча з'явилося і принципова відмінність. У радянській системі з'їзди - це не тільки організаційне засіб виборів, але і самостійні органи влади.

Конституція СРСР 1936 р ., Конституція РРФСР 1937 р . внесли ряд змін в організацію влади в країні, в тому числі і на місцях.

У Конституції СРСР 1977 р . і Конституції РРФСР 1978 р . заявлено про побудову в країні загальнонародної держави.

На основі Конституції СРСР 1977 р . склалася розвинена система законодавства про місцеві Ради. Прийняті чотири союзних закону закріплювали основні повноваження крайових, обласних Рад народних депутатів, основні права і обов'язки районних, міських і районних у містах, селищних і сільських Рад. Їх положення деталізувалися у відповідних законах РРФСР.

Сувора систематизація дозволила забезпечити єдність основних характеристик місцевих Рад різного рівня (представницький статус, основні напрямки та принципи роботи, організаційно-правові форми діяльності, термін повноважень).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]