Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

110. Міжнародне співробітництво органів місцевого самоврядування України з міжнародними неурядовими організаціями місцевих влад та місцевими владами зарубіжних держав.

Найстарішим зі світових об’єднань органів місцевого самоврядування, що діє на міжнародній арені з 1913 року, є Міжнародний Союз місцевих влад (IULA). Засновано Союз у бельгійському місті Генті за участі міст царської Росії. Він займався питаннями розвитку й ведення місцевого господарства, місцевої демократії та управління. Головна мета його діяльності:

піднесення організаційного та функціонального рівня місцевих влад та їх служб;

підвищення добробуту громадян за допомогою більш ефективного місцевого управління;

розширення участі громадян в місцевому самоуправлінні;

активізація міжнародного обміну інформацією й особистих контактів між членами Союзу;

захист інтересів місцевих влад в міжнародних урядових організаціях.

МСМВ має консультативний статус в ООН та ЮНЕСКО, а також в Раді Європи. Спілка підтримувала тісні зв‘язки з ЕКОСОР, оонівським фондом допомоги дітям, з ЄЕС та іншими міжнародними структурами. МСМВ має розгалужену регіональну структуру. Його європейський підрозділ – Рада європейських муніципалітетів і регіонів об’єднує сьогодні 40 національних асоціацій органів місцевого і регіонального самоврядування європейських країн. З 2002 року членом РЄМР та МСМВ стала і Асоціація міст України та громад.

Найбільшою організацією, що займається питаннями побратимства та муніципального партнерства, є Всесвітня Федерація споріднених міст (ВФСМ). Одержавши своє міжнародно-правове оформлення 1957 року в м. Екс-ле-Бен (Франція), ВФСМ основною метою організації проголосила:« розвиток взаєморозуміння й співробітництва між народами незалежно від їх раси, мови, релігії або політичної системи шляхом споріднення міст, підтримки співробітництва в дусі рівноправності між міськими або регіональними владами всіх країн »

Починаючи з 1963 р. Федерація щороку в останню неділю квітня проводить Всесвітній День споріднених міст.

У 2004 р. на спільному Конгресі в Парижі організації оголосили про своє злиття та утворення нового світового об’єднання органів місцевого самоврядування – Міжнародної організації «Об’єднані міста і органи місцевого самоврядування».

111. Рада Європи про місцеву демократію.

Місцева демократія визначається, як передача влади державаю місцевим або регіональним органам влади, які мають власні демократичні інститути, тобто регіон, округ, місто і т.д. Цей тип демократії притаманний західній Європі. Місцем народження демократіїї вважаються міста-держави Сародавньої Греції та міста середнього класу епохи Середньовіччя та Ренесансу. Принцип субсидіарності, що полягає в тому, що рішення повинні прийматися на найнижчому, віддаленому від центра рівні. Ця ідея є базовою для поняття місцева демократія.

У 2010 році в рамках реалізації Плану дій Ради Європи для Україна на 2008-2011 роки (розділ 4.1. «Місцева демократія») за підтримки Шведського агентства міжнародного розвитку Sida розпочато реалізацію Програми «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні».

Реалізація Програми має сприяти розвитку місцевої та регіональної демократії, впровадженню в Україні Європейської Хартії місцевого самоврядування, більш повному виконанню низки зобов'язань, внесених до Висновку Парламентської Асамблеї Ради Європи № 190 (1995) під час вступу України до Ради Європи.

Основними напрямками впровадження Програми Ради Європи є реформування системи місцевого самоврядування та розподіл повноважень між різними рівнями публічної влади, адміністративно-територіальна реформа, реформа ЖКГ, реформування системи місцевих фінансів та міжбюджетних відносин, інформаційна підтримка реформи децентралізації в Україні тощо.

Основні бенефіціари та партнери Програми Ради Європи з української сторони - Секретаріат Кабінету Міністрів України, Міністерство регіонального розвитку та будівництва, Міністерство з питань житлово-комунального господарства, Міністерство фінансів, Верховна Рада України (Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування), Фонд сприяння місцевому самоврядуванню при Президентові України, національні асоціації місцевих та регіональних влад. Рада Європи активно сприяє соціальному єднанню. Основними завданнями є:

• сприяти концепції соціального єднання, як її визначено в переглянутому Плані дій з питань соціального єднання;• аналізувати соціальні зміни в світлі термінології соціального єднання;• розвивати концепцію спільної відповідальності через більш широке залучення громадянського суспільства до поглиблення соціального єднання;• забезпечити відповідний рівень соціального захисту;• аналізувати зміни в сфері зайнятості та її роль у соціальній інтеграції, а також проблеми професійної підготовки та змін в правах робітників;• забезпечити захист найбільш вразливих груп суспільства та переглядати політичні інструменти, що впливають на рівень благополуччя цих груп;• сприяти рівності доступу до прав за умови поваги до розбіжностей;• подолати у всіх виявах виключення та дискримінацію;• зміцнювати європейське співробітництво в питаннях міграції.

Основними правовими актами, що регулюють проблеми місцевого самоврядування на міжнародному рівні, є:Європейська хартія місцевого самоврядування; Всесвітня Декларація місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]