Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

39. Місцеві податки та збори.

Стаття 69 Закону про місцеві податки і збори:

Органи місцевого самоврядування відповідно до закону можуть встановлювати місцеві податки і збори. Місцеві податки і збори зараховуються до відповідних місцевих бюджетів.

За рішенням зборів громадян за місцем їх проживання можуть запроваджуватися місцеві збори на засадах добровільного самооподаткування.

Відповідно до декрету КМУ «Про місцеві податки і збори» від 20.05.93 до місцевих податків і зборів належать:

  • збір за парковку автомобілів; (погодинно)

  • ринковий збір;(поденно)

  • збір за видачу ордера на квартиру;(за послуги)

  • збір з власників собак;(щорічно)

  • курортний збір;(після прибуття)

  • збір за участь у бігах на іподромі;(перед змаганням)

  • збір за виграш на бігах;

  • збір з осіб, які беруть участь у грі на тоталізаторі на іподромі;

  • податок з реклами;

  • збір за право використання місцевої символіки;

  • збір за право проведення кіно- і телезйомок;

  • збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей;

  • комунальний податок;

  • збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі;

  • податок з продажу імпортних товарів.

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють і визначають порядок сплати місцевих податків і зборів відповідно до переліку і в межах установлених граничних розмірів ставок.

Органи місцевого самоврядування в межах своєї компетенції мають право запроваджувати пільгові податкові ставки, повністю скасовувати окремі місцеві податки і збори або звільняти від їх сплати певні категорії платників та надавати відстрочки у сплаті місцевих податків та зборів.

Ринковий збір - це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб і громадян, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари.

Платниками курортного збору є громадяни, які прибувають у курортну місцевість. Збір за участь у бігах на іподромі справляється з юридичних осіб та громадян, які виставляють своїх коней на змагання комерційного характеру. Об'єктом податку з реклами є вартість послуг за встановлення та розміщення реклами. Збір за право на використання місцевої символіки справляється з юридичних осіб і громадян, які використовують цю символіку з комерційною метою. Збір за право на проведення кіно- і телезйомок вносять комерційні кіно- і телеорганізації, включаючи організації з іноземними нвестиціями та зарубіжні організації, які проводять зйомки, що потребують від ісцевих органів державної виконавчої влади додаткових заходів (виділення наряду міліції, оточення території зйомок тощо).

40. Комунальна (муніципальна) власність.

Органи місцевого самоврядування мають (Стаття 60 Закону) виключне право комунальної власності:

Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження. Спадщина, визнана судом відумерлою, переходить у власність територіальної громади за місцем відкриття спадщини.

Підставою для набуття права комунальної власності є передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом.

Територіальні громади сіл, селищ, міст, районів у містах безпосередньо або через органи місцевого самоврядування можуть об'єднувати на договірних засадах на праві спільної власності об'єкти права комунальної власності, а також кошти місцевих бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств, установ та організацій і створювати для цього відповідні органи і служби.

Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відповідно до закону здійснюють правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, можуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використовувати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, що приватизуються та передаються у користування і оренду.

Доцільність, порядок та умови відчуження об'єктів права комунальної власності визначаються відповідною радою. Доходи від відчуження об'єктів права комунальної власності зараховуються до відповідних місцевих бюджетів і спрямовуються на фінансування заходів, передбачених бюджетами розвитку.

Майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об'єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ МС

Право комунальної власності територіальної громади захищається законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів.

Стаття 29 Закону про повноваження щодо управління комунальною власністю. Власні (самоврядні) повноваження:

  • управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад;

  • заслуховування звітів про роботу керівників підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідних територіальних громад;

  • підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо порядку та умов відчуження комунального майна

Делеговане повноваження:

погодження в установленому порядку кандидатур для призначення на посаду керівників підприємств, установ та організацій, розташованих на відповідній території, які перебувають у державній власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]