Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

83. Закон України " о выборах депутатов местных советов и сельских, поселковых, городских голов" від 14.01.1998р.: загальна характеристика.

Вибори депутатів сільської, селищної, міської, районної у місті ради, сільського, селищного, міського голови проводяться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості по єдиному одномандатному виборчому округу. Вибори депутатів районної ради та обласної ради проводяться за мажоритарною системою відносної більшості по багатомандатних виборчих округах, межі яких співпадають відповідно з межами сіл, селищ, міст районного значення, які є адміністративно-територіальними одиницями, які входять до складу цього району та з межами районів та міст обласного значення, що входять до складу цієї області.

Депутатом сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу і на день виборів досяг 18 років. Громадянин України одночасно може балотуватися кандидатом у депутати лише однієї ради або кандидатом на посаду відповідно сільського, селищного, міського голови. Громадянин України може бути депутатом лише однієї ради.

Право висування кандидатів у депутати місцевих рад та кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови належить громадянам України, які мають право голосу і реалізується ними як безпосередньо шляхом само- висування , а також висування на зборах виборців за місцем їх проживання, трудової діяльності (зборах трудових колективів) або навчання (далі – зборах виборців), так і через місцеві осередки політичних партій, виборчі об’єднання місцевих осередків політичних партій (далі – блоки), громадські організації, що легалізовані відповідно до чинного Законодавства України.

Виборчі дільниці є спільними для виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, а у випадках, коли місцеві вибори проводяться одночасно з виборами народних депутатів України – також для виборів народних депутатів України. Разом з цим виникають і проблеми. Голосування до місцевих рад проводиться в день виборів з 7 до 22 години, а по виборах депутатів Верховної Ради з 8 до 20 години.

В цілому вже накопичено досвід проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів за зазначеним законом, що створює необхідні умови формування якісного складу місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.

ЦВК прийняла Постанову від 4 січня 2002 року № 1 “Про Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 31 березня 2002 року”. Вона надрукована в газеті “Зоря” 10 січня 2002 року.

Лектору також необхідно звернути увагу слухачів до важливих положень Кримінального кодексу України, який вступив у дію з 1 вересня 2001 року.

В розділі У “Злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина” законодавцем введено три статті, які передбачають суворе покарання за порушення виборчих прав громадян. Це стаття 157 “Перешкоджання здійсненню виборчого права”, стаття 158 “Неправомірне використання виборчих бюлетенів, підлог виборчих документів або неправильний підрахунок голосів чи неправильне оголошення результатів виборів”, стаття 159 “Порушення таємниці голосування”. Також, стаття 160 “Порушення законодавства про референдум” захищає права громадян під час проведення референдуму.

Таким чином, суттєві зміни в законодавчому полі, яке регулює підготовку та проведення виборів, створюють необхідні умови для забезпечення волевиявлення громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]