Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
munitsipalnoe_pravo_-_ekzamen.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

81. Судова та інші правові форми захисту місцевого самоврядування.

В політико-правовому механізмі діяльності органів місцевогосамоврядування поряд з гарантіями реалізації їх конституційно-правового статусу – особлива роль належить правовим гарантіям захисту їх прав і законних інтересів. Конституція України закріплює різні механізми цього захисту, які забезпечують глава держави, органи законодавчої, виконавчої і судової влади. Конституційно-правові гарантії захисту прав і законних інтересів місцевого самоврядування поділяються на інституційні і судові.

Певні конституційні гарантії захисту для місцевого самоврядування забезпечують — у межах своїх контрольних повноважень – Президент України

та органи виконавчої влади, насамперед, Кабінет Міністрів України. Так, Президент України може накласти вето на прийнятий Верховною Радою закон,

якщо він, наприклад, порушує конституційні функції і повноваження територіальних громад. Кабінет Міністрів здійснює контроль за додержанням законодавства, в тому числі з питань місцевого самоврядування, органами виконавчої влади, їх посадовими особами. Окремо слід вказати на існування спеціальних органів, наділених відповідними повноваженнями у сфері захисту місцевого самоврядування, зокрема, при вирішенні компетенційних спорів органів місцевого самоврядування. До них належать: Національна рада з питань державного управління та місцевого самоврядування при Президентові України, Міжвідомча комісія при Кабінеті Міністрів України, Координаційна рада при Фонді сприяння місцевому самоврядуванню України тощо.

Інституційні гарантії захисту прав і законних інтересів місцевого самоврядування знижуються, зокрема, у випадках політичних конфліктів між органами законодавчої і виконавчої влади. Тому інституційні гарантії не є достатніми, хоч і дуже важливими. Органи місцевого самоврядування можуть звертатися за захистом до Президента України, органів законодавчої і виконавчої влади, але їх звернення не завжди гарантує відповідне реагування.

2. Стаття 145 Конституції України окремо виділяє судовий захист місцевого самоврядування. Враховуючи побудову судової системи в Україні, судовий захист місцевого самоврядування здійснюється Конституційним Судом України та судами загальної юрисдикції. Конституційно-судовий захист (захист Конституційним Судом України) прав місцевого самоврядування може здійснюватися прямо і опосередковано. Органи місцевого самоврядування (на підставі Закону України «Про Конституційний Суд України») можуть безпосередньо направляти до Конституційного Суду України конституційні подання про необхідність офіційного тлумачення Конституції та законів України. За 11 років діяльності Конституційного Суду України таким правом – звернутись до єдиного органу конституційної юрисдикції з конституційним поданням – скористались 126 органів місцевого самоврядування (сільські, селищні, міські, обласні ради). З них – 23 подання були прийняті до провадження (по чотирьох з них прийнято 3 рішення Конституційного Суду України по решті 19-ти поданнях прийняті Ухвали про відмову у відкритті провадження), інші 103 подання повернуті суб’єктам права на конституційне подання ще на стадії попереднього вивчення цих подань як такі, що не відповідають вимогам законодавства, тобто неналежно оформлені.

Реалізувати своє право на захист у Конституційному Суді України органи

місцевого самоврядування можуть і через інших суб’єктів права на конституційне подання, які можуть звернутися до органу конституційної юрисдикції в інтересах відповідної територіальної громади чи органів місцевого самоврядування (опосередкований захист): групу народних депутатів України, Президента України тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]