Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

Загальні етапи планування

  1. Загальна оцінка ситуації і її формулювання

  2. Формулювання цілей і задач на основі прогнозів зовнішніх і внутрішніх перемінних

  3. Складання планових припущень

  4. Ув'язування ресурсів і вибір оптимального варіанта дій

Переходячи до організації й етапів планування, крім прогнозів, необхідно знати конкретні умови діяльності підприємства, засоби, які воно має і можливості для їх ефективного використання.

Кожен етап має свої особливості:

1 етап – оцінка економічних, політичних і соціальних обставин на 1-5 років. Тут важливо звернути увагу на оцінку ринкового середовища, у якому буде працювати фірма. Попит та пропозиція товарів і послуг, конкуренти, законодавчі обмеження, позиції місцевої влади та правлячих органів і інші питання повинні бути оцінені в залежності від майбутньої діяльності і можливостей підприємства. Необхідно також визначити ступінь можливості ризику.

2 етап – з'ясування задач, що стоять перед фірмою, у залежності від оцінки обстановки і їх конкретизація для планувальних органів та підрозділів фірми. На цьому етапі необхідна постановка конкретних задач для виконавців проектів майбутніх планів, облік їх пропозицій.

3 етап – найбільш складний. Здійснюється аналіз проектів планів з урахуванням внутрішньої і зовнішньої ситуації. Керівництво фірми використовує планові представлення і планові припущення в усіх напрямках діяльності.

4 етап – заключний. Відбувається розробка й узгодження планів, вища ланка керування візує проекти планів і надає їх на затвердження керівнику фірми. Т.ч. плани розроблені і затверджені. Після цього їх варто реалізувати.

4. Цілі планування Цілеполягання

Першим і може бути самим істотним при плануванні буде вибір цілей організації. ЦІлеполЯганНЯ – вихідний момент у діяльності менеджера.

Розрізняють загальні (глобальні) цілі, які розроблюються для фірм у цілому, і специфічні, що розроблюються по основним видам і напрямкам діяльності виробничо-господарських підрозділів на основі загальних цілей і орієнтирів.

  1. ЗАГАЛЬНІ цілі відображують концепцію розвитку фірми і розробляються на тривалу перспективу, визначають основні напрямки програми розвитку фірми.

До складу цих цілей входять:

  • ГЕНЕРАЛЬНА ЦІЛЬ (місія),

  • ЗАГАЛЬНООРГАНІЗАЦІЙНІ ЦІЛІ, що розкривають і конкретизують її зміст. Вони можуть бути спрямовані на досягнення фінансової стійкості, на забезпечення оптимальної рентабельності, завоювання ринків, на розробку нових напрямків розвитку, видів діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]