Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

Інтернет

Останні досягнення в області інформаційної технології можуть сприяти удосконалюванню обміну інформацією в організаціях. Персональний комп'ютер уже зробив величезний вплив на інформацію, що керівники, допоміжний персонал і робітники розсилають і одержують. Електронна пошта дає працівникам можливість направляти письмові повідомлення будь-якій людині в організації. Це повинно зменшити традиційно невичерпний потік телефонних розмов. Крім того в даний час величезну роль у поширенні інформації грає глобальна мережа Інтернет.

Інтернет – це глобальна мережа, що поєднує велику кількість комп'ютерів і цілих мереж в усьому світі, для обміну і спільного використання інформацією. Завдяки Інтернету можна моментально передавати інформацію від відправника до адресата незалежно від їхнього місцезнаходження, швидко і з мінімальними витратами публікувати будь-яку інформацію, роблячи її доступної безлічі людей, розташованим хоч на іншій стороні земної кулі. Підключившись до Інтернет можна: переглядати сервера і шукати на них будь-яку інформацію; обмінюватися повідомленнями електронної пошти; публікувати власну інформацію...

Одною з переваг архітектури мережі є відкритість Мережі для комп'ютерів будь-яких видів. Ще Мережа дозволяє використовувати широкий діапазон середовищ для обміну інформацією.

Контрольні запитання

  1. У чому полягає сутність інформації як організаційного ресурсу?

  2. Чим визначаються класифікаційні ознаки інформації?

  3. Яка структура інформаційного процесу?

  4. Як визначити ефективність передачі й обміну інформацією?

  5. Для чого потрібен первинний аналіз інформації?

  6. Які існують нові інформаційні технології?

  7. У чому полягає роль мережі Internet?

Тема 7. Організація комунікацій

  1. Функції і типи комунікаційних процесів.

  2. Модель комунікаційного процесу.

  3. Бар'єри комунікацій.

  4. Комунікаційні мережі.

МЕТА: надбання навичок організації та використання ефективних комунікацій у менеджменті

1. Функції і типи комунікаційних процесів

КОМУНІКАЦІЯ – це обмін інформацією між людьми.

Здійснення комунікацій – це СПОЛУЧНИЙ ПРОЦЕС, необхідний для будь-яких управлінських впливів.

Приміром, у 1982 р. і ще раз у 1985 р., коли фірма «Джонсон енд Джонсон» установила, що деякі капсули «Тиленола» отрутні, вищому керівництву фірми довелося налагодити ефективні комунікації з такими контактними групами, як засобу масової інформації і споживачі, керування санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів і дистриб’ютори. Довелося також налагодити зв'язок з керівниками середньої ланки, що стояли на чолі лабораторій і заводів у різних країнах світу. Ці керівники, в свою чергу, встановили зв'язок з керівниками більш низьких рівнів і контролерами, підзвітними ім. Нарешті, керівництво фірми «Джонсон енд Джонсон», імовірно, сповістило про свої проблеми всіх співробітників фірми. Сполучення таких засобів комунікації, як наради, службові записки, телефонні переговори, формальні звіти, відеострічки і бесіди віч-на-віч, дозволили, у кінцевому рахунку, охопити багатьох працівників фірми.[5,165].

На цьому прикладі ми бачимо, наскільки важливо налагодити комунікації, щоб обійти ті «вибої», що з'являються на шляху кожної великої компанії чи дрібної фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]