Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Menedzhment_konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
49.55 Mб
Скачать

Методи творчого пошуку альтернатив

Контрольні запитання

  1. Що уявляє з себе процес прийняття рішень?

  2. Які фактори впливають на процес прийняття рішень?

  3. Який зміст моделі інтуїтивної технології прийняття рішення?

  4. Який зміст моделі раціональної технології прийняття рішень?

  5. Які особливості етапів раціональної технології прийняття рішень?

  6. У чому полягають переваги колективного творчого пошуку альтернатив у прийнятті рішень?

Тема 6. Інформаційне забезпечення менеджменту

  1. Сутність інформації.

  2. Класифікація інформації.

  3. Модель інформаційного процесу.

  4. Ефективність передачі й обміну інформацією.

  5. Первинний аналіз інформації.

МЕТА : вивчення змісту інформаційного забезпечення процесу управління

1. Сутність інформації

Термін «інформація» є одним з найбільш розповсюджених, використовуваних у всіляких ситуаціях і областях діяльності. Звідси і відмінності в змістовному змісті, вкладеному в термін «інформація» фахівцями з кібернетики, астронавігації, семантиці й ін. Більшість керівників-практиків розуміють інформацію як сукупність даних, зведень, цифр. Змістовний зміст цього терміна міняється згодом. Досить нагадати, що на початку століття інформація визначалася як письмове прохання малоросійських гетьманів російському царю чи польському королю. Мабуть, у найбільш загальному змісті ІНФОРМАЦІЯ – ЦЕ ПОРУШЕНА ОДНОМАНІТНІСТЬ. Якщо немає змін у стані чи об'єкта процесу, то немає і відповідної інформації. Якщо вони відбуваються, то міняються якісь параметри, про що сигналізують різні носії інформації, називані датчиками (звукові, цифрові і т.п.).

ІНФОРМАЦІЯ – ЦЕ ЗВЕДЕННЯ, ЩО УСУВАЮТЬ НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ ЗНАННЯ ПРО СТАН ОБ'ЄКТА, ПРОЦЕСУ, ПОДІЇ. З погляду ролі в процесах керування інформація є предметом праці управлінського персоналу, що споконвічно сприймає зведення про стан керованої і керуючої систем, зовнішнього середовища, аналізує дані, приймає рішення і забезпечує введення коригувальних впливів.

2. Класифікація інформації

Різноманіття форм, видів, засобів передачі, обробки, збереження інформації вимагає їхньої класифікації, упорядкування. У залежності від критерію (точки зору) можна дати кілька класифікацій. Інформацію підрозділяють:

  • за формою одержання (передачі) – візуальна, звукова, цифрова, знакова й ін.;

  • джерелу одержання (передачі) – внутрішня, зовнішня;

  • часу використання – постійна, тимчасова, оперативна, перспективна;

  • ролі в керуванні – планова, звітна, директивна, нормативна;

  • можливості використання: корисна, надлишкова, зайва.

Устоялися також представлення про носіїв інформації, засобах її збору, доставки, збереження, переробки. У практиці управлінської діяльності усе більшого значення набуває раціоналізація інформаційних потоків, швидкість обробки, приступність, наочність інформації, її надійність, адекватність, валідність і інші характеристики.

Специфічні характеристики інформації як організаційного ресурсу - нерозходуваність, унікальність, неконтрольованість обсягу, тиражованість, подільність, неможливість існу­вання без матеріального носія, здатність до збільшення.

Види інформації за критеріями: за роллю в управлінні;за сферами;за носіями; за споживачами; за обсягом.

Релевантна інформація - повна інформація, яка стосується конкретного питання і яку використовують для вирішення тієї чи іншої проблеми.

Заплутувальна інформація - це інформація, що взяли до відо­ма, але яка не має відношення до конкретного питання, утрудняє прий­няття управлінських рішень.

Бюрократична інформація - це інформація, яка циркулює в організації, але не береться до уваги її членами і не стосується вирі­шення конкретних організаційних проблем.

Методи зниження інформаційних перевантажень: підвищення змістовності повідомлень, даних; стиск інформації; упорядкованість передачі інформації.

Дезінформація - це перекручені, неповні, неточні знання, зве­дення, повідомлення, що формують у свідомості людей неправильні уявлення про дійсність.

Дезінформація може бути стихійна і навмисна.

За ступенем відповідності повідомлень дійсності вона може існувати у вигляді:

неправди - вираження, в основі якого лежить помилка чи не­ повне знання;

брехні - свідомого перекручування істини, яку насправді зна­ють;

обману - напівправди, що може провокувати розуміючу її лю­дину на помилкові висновки з достовірних фактів.

Слухи - це такі процеси поширення, інтерпретації і коментуван­ня інформації, що одночасно є джерелами суспільної думки і одним зі способів міжособистісного спілкування. Ці процеси включають опис подій, настроїв, думок.

Навмисні слухи - засіб маніпушовання суспільною думкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]