Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

6. Робота з документами

Створення документів. При створенні нового документа слід обрати команду з системного меню СОЗДАТЬ. При цьому відкривається вікно діалогу СОЗДАНИЕ ДОКУМЕНТА. Створюючи документ необхідно встановити опцію НОВЫЙ ДОКУМЕНТ.

Зберігання документів. Для зберігання тексту документа на диску необхідно натиснути кнопку Office і обрати пункт меню СОХРАНИТЬ. Якщо документ новий і ця команда виконується для нього вперше, то відкривається вікно діалогу СОХРАНЕНИЕ ДОКУМЕНТА.

В цьому вікні можна вказати дисковод, папку, ім’я і розширення, під якими документ буде збережений. За замовчуванням документам WORD присвоює розширення DOCХ. Будь-який документ можна автоматично записувати на диск через певний інтервал часу. Для цього слід встановити режим автоматичного зберігання, натиснувши кнопку Office обрати ПАРАМЕТРЫ WORD / СОХРАНЕНИЕ і вибравши вкладинку СОХРАНЕНИЕ. При встановленні цієї опції WORD автоматично зберігатиме документ кожні n хвилин.

Налаштувати автоматичне зберігання резервних копій у програмі Word необхідно так:

  1. Натиснути кнопку Office і обрати пункт Параметры Word.

  1. Обрати команду Дополнительно.

  2. У розділі Сохранить установити прапорець Всегда создавать резервную копию.

Нумерація сторінок. Для нумерації сторінок використовують команду ВСТАВКА / НОМЕР СТРАНИЦЫ. При цьому відкривається вікно діалогу НОМЕРА СТРАНИЦ.

Необхідно вибрати місце розміщення номера сторінки, спосіб вирівнювання номерів сторінок. У выкны, що выдкриэться буде зображено приклад розміщення номера сторінки.

Колонтитули. Колонтитул – дані, які розміщуються над (під) текстом кожної сторінки. Ці дані можуть включати назву документа, прізвище автора, дату створення документа. Для створення колонтитулу необхідно виконати команду ВСТАВКА / ВЕРХНИЙ (НИЖНИЙ) КОЛОНТИТУЛ.

Закриття файла. Після завершення роботи над документом можна закрити файл натиснувши кнопку Office і обравши пункт ЗАКРЫТЬ. Якщо документ не був збережений, то WORD запропонує його зберегти.

7. Робота з таблицями

Вставлення таблиць. Таблиця складається з рядків і стовпців, на перетині яких утворюються клітинки. Кожна клітинка таблиці може містити не лише текст, а й малюнки та інші об’єкти. Для внесення до документа таблиць можна використати пункт меню ВСТАВКА / ТАБЛИЦА. Щоб швидко додати рядок у кінець таблиці, необхідно розмістити курсор у останній клітинці останнього рядка таблиці, а потім натиснути клавішу TAB. Щоб додати стовпець до таблиці, необхідно встановити курсор в клітинку таблиці і скориставшись контекстним меню (права кнопка мишки) і виконати команду ВСТАВИТЬ / ВСТАВИТЬ СТОЛБЦЫ СПРАВА (СЛЕВА).

Дві чи більше клітинок, розташованих в одному рядку або в одному стовпці, можна об’єднати в одну командою контекстного меню ОБЪЕДИНИТЬ ЯЧЕЙКИ. Об’єднавши кілька клітинок, розташованих в одному рядку, можна створити заголовок таблиці, загальний для кількох стовпців. Об’єднання кількох клітинок у стовпець уможливлює створення вертикально орієнтованих заголовків таблиці, загальних для кількох рядків.

Щоб змінити орієнтацію тексту заголовка, необхідно вибрати пункт контекстного меню НАПРАВЛЕНИЕ ТЕКСТА. За допомогою таблиць можна розв’язувати деякі задачі, для виконання яких, як правило, використовують електронні таблиці. Прикладами таких задач є сортування елементів таблиці в алфавітному порядку, у порядку зростання (спадання) чисел або за датами; знаходження суми рядків чи стовпців у таблиці, а також виконання інших операцій, зокрема таких, як розрахунок середнього значення, пошук максимального або мінімального значення елементів таблиці.

Форматування таблиці можна здійснювати як для всієї таблиці так і окремо для стовпців, рядків чи груп клітинок, а навіть для кожної клітинки окремо. Як правило, таблиці використовують для впорядкування і подання даних, однак можливості використання таблиць цим не обмежуються. Таблиці забезпечують можливість розташовувати числа в стовпці, відсортовувати їх, а також виконувати нескладні математичні обчислення.

Розміщення графіки. Для розміщення графіки слід встановити курсор у місце, де планується розміщення. Після цього потрібно виконати команду ВСТАВКА / РИСУНОК. На екрані з’явиться вікно діалогу ВСТАВКА РИСУНКА. Малюнок може вставлятися або з графічного файла, або з галереї малюнків, яка входить до стандартної поставки WORD.

До складу WORD входить також простий графічний редактор, який уможливлює побудову рисунків як безпосередньо на текстовій сторінці, так і створення рисунку у вигляді окремого об’єкта. Для створення за допомогою вбудованого графічного редактора рисунка у вигляді об’єкта слід вибрати у пункті меню ВСТАВКА / ФИГУРЫ. При цьому з’явиться окреме вікно для редагування графічного об’єкта. Створений таким чином малюнок розміщується в тексті як одне ціле.