Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Головне меню

Головне меню Windows відкривається клацанням на кнопці ПУСК. Те саме можна отримувати натискуванням клавіші ENTER+ESC. Меню завжди має сім стандартних пунктів (команд): ПРОГРАММЫ, ДОКУМЕНТЫ, НАСТРОЙКА, ПОИСК, СПРАВКА, ВЫПОЛНИТЬ, ЗАВЕРШЕНИЕ РАБОТЫ, проте користувач може завжди включити у це меню додаткові команди, які будуть розміщені вище рядка ПРОГРАММЫ і відокремлені від основного списку команд лінією.

Всі команди головного меню, які відмічені знаком , мають додаткові меню, що розгортаються (відкриваються) автоматично, коли на них встановлено вказівник мишки. Таким чином рядок ПРОГРАММЫ головного меню може розгортатись у досить довгий ланцюжок відкритих допоміжних меню. Переміщуючись по ланцюжку відкритих меню, користувач може вибрати та запустити потрібний додаток.

Пункт головного меню ПРОГРАММЫ використовують для відкриття допоміжного меню, яке має програми або групи програм, які встановлені на комп’ютері. Це меню обов’язково має програми ПРОВОДНИК, СЕАНС MS-DOS, а також групу програм СТАНДАРТНЫЕ. Всі інші програми (групи програм) – встановлені користувачем. Програма ПРОВОДНИК призначена для роботи з дисками, папками, файлами та іншими об’єктами. Команду СЕАНС MS-DOS використовують для вмикання режиму роботи в MS-DOS, який необхідно для запуску програм DOS. Команда СТАНДАРТНЫЕ відкриває доступ користувачу до цілої групи стандартних додатків. До них відносять: графічний редактор PAINT, текстовий редактор WORDPAD, калькулятор тощо, а також група сервісних службових програм (перевірка диска, дефрагментація тощо). Для запуску додатка необхідно знайти його у відповідному меню і клацнути на ліву кнопку мишки.

Команда ДОКУМЕНТЫ виводить на екран останніх 15 документів, з якими останнім часом працював користувач. Якщо клацнути мишею на потрібному документі, відбувається автоматичний запуск додатку, в якому він створювався, і його автоматичне завантаження у цей додаток. Це значно спрощує процес роботи з документами, скорочує час запуску додатку та пошуку відповідного документа.

Пункт головного меню НАСТРОЙКА уможливлює проведення налаштування самої операційної системи, змінити склад оперативних та програмних засобів, змінювати їх режими роботи (рядок ПАНЕЛЬ УПРАВЛЕНИЯ), керувати роботою принтерів (рядок ПРИНТЕР), а також проводити налаштування панелі задач.

Команда ПОИСК призначена для пошуку файлів та папок. При виконанні команди відкривається діалогове вікно, за допомогою якого і організується пошук файлів та папок.

Команда СПРАВКА уможливлює отримання широкої довідкової інформації з усіх питань роботи з Windows.

Команда ВЫПОЛНИТЬ уможливлює запуск будь-якої програми, яка не встановлена у системі меню Windows. Для цього потрібно знати точне ім’я файла, який запускає дану програму. Це ім’я вводить користувач у спеціальне діалогове вікно, з якого і запускається програма. Якщо точне місцезнаходження файла, який запускає дану програму невідомо, то можна скористатись кнопкою ОБЗОР. За натискуванням кнопки відкривається діалогове вікно за допомогою якого можна переглянути вміст дисків, папок і знайти потрібний файл.

Для завершення роботи у Windows потрібно скористатися командою головного меню ЗАВЕРШЕНИЕ РАБОТЫ. При її виборі відкривається діалогове вікно, у якому користувачу пропонується на вибір кілька альтернатив. Можна відмовитися від виконання команди, для чого необхідно натиснути клавішу ESC або клацнути мишею на кнопці НЕТ. Для повного вимкнення комп’ютера потрібно вибрати у вікні рядок ВЫКЛЮЧИТЬ КОМПЬЮТЕР і клацнути мишею на кнопці ДА, а далі вимкнути комп’ютер з мережі. За допомогою цього самого діалогового вікна можна перезавантажити комп’ютер чи перезавантажити його в режимі емуляції MS-DOS.

Потрібно відмітити, що правильне вимкнення (перезавантаження) комп’ютера з використанням команди ЗАВЕРШЕНИЕ РАБОТЫ забезпечує зберігання поточної конфігурації комп’ютера і виключає випадкову втрату важливої інформації, що не гарантується при іншому способі вимкнення (перезавантаження) комп’ютера.