Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Тема 12. Віртуальна реальність. Засоби мультимедіа

    1. Технічна база мультимедіа-систем

Наступний етап розвитку комп’ютерної техніки пов’язаний з широким використанням технологій мультимедіа (від англ. multimedia) – високоякісних кольорових зображень, тексту, звуку, анімації, пов’язаних в одній системі. Широке використання таких систем пояснюється появою дешевих мультимедіа-засобів для персональних комп’ютерів. Настав час, коли звукові плати та плейєри компакт-дисків (CD-ROM) входять до комплекту технічних пристроїв комп’ютера як обов’язкові складові частини. Тому вважаємо за доцільне розглянути можливості мультимедіа-систем та їх застосування для інформаційного забезпечення освіти, зокрема вищої.

Широким поширенням технологія мультимедіа зобов’язана індустрії комп’ютерних ігор, виробники яких є лідерами у використанні якісного звуку та “живого” відео. Зараз якість цифрових зображень, звуку і відео є достатньою для використання мультимедіа професіоналами.

Якщо запитати “Де можна використати можливості мультимедіа?”, то відповіддю буде “Всюди”, тобто це може бути і видавнича діяльність, і медицина, і освіта, і документознавство, і діловодство тощо. Провідний аналітик фірми Daratech Джеймс Ранинак вважав: “Через 10 років термін “мультимедіа” втратить сенс, тому що така технологія застосовуватиметься скрізь”. (Computer World, №48, Москва, 1994).

Технічною базою мультимедіа може бути практично будь-який персональний комп’ютер з процесором типу Intel 80486 і вище, укомплектований спеціальними пристроями: платами для введення-виведення відео- і звукових сигналів (бластерами), а також запам’ятовуючими пристроями на лазерних дисках великої ємності та стерео-колонками.

Але для забезпечення необхідної ефективності відтворення відеоінформації необхідний потужний процесор. Найбільш ефективними вважаються моделі:

Dell Dimension XPS Р90, P133, P160, P230, P266 (Pentium II);

Apple Power Macintosh (процесор Power PC).

Процесори Pentium фірми Intel мають тактову частоту від 60 – 66 до 90 – 450 МГц, а також швидкодію у 2, 3 і навіть 20 разів більшу процесори типу 386 і 486. Системи з Pentium II та Pentium ІІІ прискорюють реалізацію тривимірної графіки і сприяють реальності віртуальних зображень.

В наш час Pentium II та Pentium III на базі різноманітних відеокарт і CD-ROM дозволяють відтворювати відео на повному екрані з якістю телевізійного приймача без додаткової апаратури.

Серед засобів зберігання, відтворення і запису великих обсягів різних видів інформації поширені пристрої фірми Plasmon, а саме:

Пристрій Plasmon RF7030 – 1,5 Gb Multyfunction. Цей пристрій має високу швидкість і використовується для запису і відтворення інформації з оптичних дисків 5,25” з можливістю одноразового запису та багаторазового перезапису. Швидкість передачі даних до 1,5 Мб/с. Пристрій виконується у двох варіантах – внутрішній (вбудований) RF70301 і зовнішній RF7030e, які є сумісними при запису-відтворенні інформації з обсягом пам’яті 470 / 940 Мб. У цьому пристрої використовуються оптичні диски Р1402, P1500E;

Пристрій Plasmon CD Recorder використовується для відтворення (зчитування) інформації з компакт-дисків основних форматів, зокрема, простих та багатоповерхневих CD-ROM. Цей пристрій є ідеальним для домашнього відтворення інформації з компакт-дисків, він використовує оптичні диски PCD-R63, PCD-R64.

Для створення і використання навчальних мультимедіа-систем, а також синтезу цих систем з інформацією, призначеною для кіно і телебачення, використовують різні пристрої, які призначені для:

  • Введення кольорових ТВ-зображень;

  • Перетворення комп’ютерної графіки у відеосигнал;

  • Введення / виведення відео-послідовностей, виведення і накладання комп’ютерної графіки на зовнішній відеосигнал (VGA→TV);

  • Використання відеографічних плат введення / виведення кольорових ТВ-зображень і цифрових спецефектів.

Для опрацювання відео- і графічних зображень використовують спеціальні програмні системи.

Важливою частиною мультимедіа-систем є підготовка даних для введення в комп’ютер, яка виконується звичайними сканерами з цифрових фотокамер типу Kodak DCS 420 або Canon ION 560, а також сканерами зі слайдової плівки. Це забезпечує якість зображень без друку фотознімків та їх сканування.

Сканер є дуже важливим пристроєм для створення мультимедіа систем. Наприклад, пристрій PaperPort, є розробкою фірми Vision Communication Inc., що використовується для Macintosh ПЕОМ та Windows-систем. Сканер може зчитувати документи шириною до 8,5 дюйма і довжиною від 2 до 30 дюймів, має розподілену здатність 200 або 400 точок на дюйм, має режим “фото” з градаціями сірого кольору при скануванні зображень.

Для введення в комп’ютер друкованого тексту недостатньо одного сканера, необхідно також відповідне програмне забезпечення, яким є системи розпізнавання або OCR-системи (Optical Character Recognition). Інтелектуальна OCR-система може автоматично підібрати оптимальний режим сканування документа, поділити сторінку на фрагменти, зберегти розпізнаний документ у формі, максимально наближеній до оригіналу.

Прикладом такої системи є OCR CuneiForm (Клинопис), яку створено фірмою Cognivit Technologies (Москва) і включено до поставки сканерів типу HP та Epson. Остання версія цієї програми розрахована на 10 мов (у тому числі, англійська, російська) і має можливості прямого виклику з Word для Windows, система підтримує також поширені вихідні формати, які забезпечують можливість роботи з нею з інших редакторів.