Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

3. Головне вікно PowerPoint

Головне вікно програми мало чим відрізняється від вікон інших програм, що працюють у середовищі Windows. Тут теж присутні заголовок, головне меню з дев’яти пунктів: Файл, Правка, Вид, Вставка, Формат, Сервис, Показ слайдов, Окно, Справка, також є панелі інструментів. Меню Acrobat присутнє лише тоді, коли на комп’ютері інстальовано відповідний програмний засіб, призначений для конвертації документів у спеціальний зручний для пересилання формат PDF. На робочому полі знаходиться вибраний шаблон Профессиональный, про що свідчить і напис у рядочку стану; у ньому є запрошення ввести текст заголовку та текст маркованого списку.

Особливу увагу слід звернути на п’ять кнопок ліворуч горизонтальної смуги прокручування, які виконують роль перемикачів наступних режимів роботи: слайдів, структури, сортувальника, нотаток та показу.

За замовченням робота ведеться у режимі слайдів.

Звичайний режим. У цьому режимі робоча ділянка вікна PowerPoint складається з ділянок слайда, структури і нотаток. Розміри кожної з них можна змінювати. На ділянці структури відображаються номер, назва слайда і текст, що міститься в ньому. Натиснувши на кнопку зліва від номера, можна зразу ж перейти до роботи з відповідним слайдом, який з’являється на ділянці слайда. Сюди можна вставляти також рисунки, фільми, звуки, ефекти анімації та гіперпосилання. Текст вводиться і до ділянки структури, і до ділянки слайда.

Режим структури. У цьому режимі перевага надається ділянці структури. Інші ділянки подаються у зменшеному вигляді. Тому його використовують, щоб ознайомитися зі структурою всієї презентації і, при потребі, змінити її (шляхом переміщення розділів, їх вилучення, редагування тексту тощо).

Режим слайдів займає всю робочу ділянку. Використовується для створення і зміни поточного слайда.

Режим сортувальника. Тут на робочій ділянці PowerPoint відображається вся презентація. Причому кожний слайд виводиться в зменшеному вигляді. Ось чому його використовують для перегляду послідовності, в якій розташовано слайди в презентації, а також щоб перейти до роботи з певним слайдом. Для цього досить двічі клацнути на ньому. У режимі сортувальника зручно переміщати окремий слайд на інше місце презентації, перетягуючи його мишею. Тут також є змога додавати нові слайди перед виділеним або видаляти виділений слайд, натиснувши клавішу <Delete>. На етапі підготовки демонстрації цей режим використовується, щоб задати інтервали часу для показу кожного слайда й встановити анімаційні ефекти при переході від одного слайда до іншого.

Режим показу слайдів призначений для демонстрації презентації. У ньому кожний слайд виводиться на весь екран.

Використовуючи кнопки, можна переключатися з одного режиму в інший під час підготовки і демонстрації слайдів, а також при внесенні і зміні нотаток. Оскільки в режимі показу слайдів поточним слайдом зайнято весь екран, то вийти з нього можна, натиснувши клавішу <Esc> або обравши відповідну команду з контекстного меню, що викликається клацанням правою кнопкою мишки на будь-якому місці слайда.

Режим структури необхідний для ознайомлення зі структурою презентації та її зміни. Самі слайди у значно зменшеному вигляді розміщені праворуч структури.

Режим сортувальника необхідний для визначення порядку черговості слайдів, редагування ефектів та часових інтервалів їх появи. Пересування слайда тут здійснюється мишею, для швидкого переходу в режим редагування слайду достатньо двічі натиснути по ньому мишею.У режимі нотаток внизу під слайдом з’являється текстове поле, куди можна ввести коментар до слайду.

Режим показу здійснює демонстрацію презентації.

Елементи на слайді умовно можна розділити на дві групи: текст та об’єкти. На шаблоні з готовою розміткою текстові чи графічні блоки можна «клонувати»: виділивши об’єкт, вибрати Правка/Дублировать або просто натиснути Ctrl+D. При цьому блок повинен бути виділеним ніби “по краях” – всередині не повинен знаходитись курсор введення. У випадку порожньої презентації потрібні об’єкти створюють за допомогою піктограм панелі інструментів або з меню Вставка, разом з підменю Рисунок; для вставки тексту слід вибрати Надпись.