Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

6. Робочий стіл

Windows – це ОС, яка забезпечує одночасну роботу кількох додатків (програм). Порівняно з іншими ОС у ній використовують найсучасніші механізми забезпечення такого режиму роботи. На відміну від старих версій Windows не потребує MS-DOS, тому що вона виконує всі функції ОС.

Простий та зручний інтерфейс системи забезпечує «природність» спілкування користувача з комп’ютером. Потрібно відмітити, що система має широкий набір засобів, який уможливлює налаштування інтерфейсу так, як подобається користувачу. Головна особливість інтерфейса Windows – наявність панелі завдань, на якій розміщена кнопка ПУСК. Натискування цієї кнопки відкриває доступ до головного меню системи. При запуску будь-якого додатку або відкритті будь-якої папки на панелі завдань з’являється кнопка, яка являє цей додаток чи папку. Друга важлива особливість інтерфейсу – наявність так званого контекстного меню, яке відкривається за натисненням правої кнопки мишки. Використання цього меню прискорює процес роботи з об’єктами, оскільки користувач звільняється від необхідності шукати команди у меню вікон.

Інтерфейс Windows розрахований для роботи з маніпулятором типу мишка. Без нього робота стає практично неможливою. Однак у багатьох випадках не виключено використання клавіатури. Мишку використовують для вибору і перетягування об’єктів, запуску додатків, натискування екранних кнопок, виконання операцій редагування тощо. Вигляд вказівки мишки змінюється залежно від того, яка операція виконується з використанням мишки.

Вбудовані додатки та утиліти.

Windows має потужні та зручні засоби налаштування та зміни конфігурації самої системи. Нові пристрої вмикаються практично без втручання користувача. Дуже легко встановлювати нові програми. Наявність розвиненої довідкової системи значно спрощує роботу з Windows. Крім того, є ряд вбудованих додатків, які забезпечують роботу з комп’ютерними мережами, електронною поштою та факсимільним зв’язком. Вбудовані мультимедійні додатки забезпечують високоефективну роботу з відео та аудіо дисками та файлами. В ОС також вбудовані ТР WordPad, ГР Paint, Блокнот і Калькулятор.

Для роботи з жорстким диском є утиліти оптимізації розміщення інформації на диску (дефрагментація), утиліти перевірки диска ScanDisk, утиліти резервного копіювання тощо. У Windows є потужний пакет ділової графіки, до якого входять текстовий редактор Word, електронні таблиці Excel, система управління базами даних Access тощо. Windows – потужна ОС для IBM-сумісних комп’ютерів є перспективною і стала дуже популярною в Україні.

При вмиканні комп’ютера, на якому встановлена операційна система Windows, на екрані монітора з’явиться головне вікно, яке називають робочим столом. Вікно дійсно нагадує робочий стіл, особливо в процесі роботи з ОС. Спочатку на робочому столі розташовано кілька піктограм. Якщо клацнути на ліву кнопку мишки, коли курсор вказуватиме на цих піктограмах, їх можна перетворити в меню, папки з документами, документи тощо. На стіл можна встановити годинник, календар, а також калькулятор. Ці «об’єкти» можна відкривати, переміщувати, закривати і навіть викидати у спеціальний кошик, з якого можна дістати знову випадково викинутий «об’єкт». У процесі роботи з Windows, дійсно виникає ілюзія роботи за письмовим столом.

  1. Вікна

Відкрите вікно закривається натискуванням кнопки ЗАКРЫТЬ, після чого на екрані залишаються тільки деякі піктограми та горизонтальна лінійка внизу екрана, яку називають панеллю завдань. На цій лінійці постійно розташована кнопка ПУСК, за допомогою якої відкривається головне меню ОС. З натискання цієї кнопки починається робота в середовищі Windows. Крім того, на панелі задач розташовані кнопки відкритих додатків (запущених програм), з якими працює користувач, а також індикатор мови клавіатури, годинник, а за наявності звукової карти – значок регулятора звуку. Наявність панелі завдань забезпечує можливість завжди бачити, які програми запущені, навіть коли їх вікна згорнуті, а також натискуванням кнопок додатків швидко переходити з одного додатка до іншого. Панель завдань – одна з головних особливостей Windows.

На робочому столі можуть знаходиться кілька піктограм. Деякі з них, наприклад МОЙ КОМПЬЮТЕР, КОРЗИНА, ВХОДЯЩИЕ, СЕТЕВОЕ ОКРУЖЕНИЕ тощо встановлюються у процесі інсталяції Windows. Але користувач може їх усунути з екрану, перемістити в інші папки, а також встановити будь-які свої значки. Крім того, користувач має можливість оформляти робочий стіл на свій смак, змінюючи малюнок та колір основного фону, а також колір, розміри і розташування вікон, які відкриває.

Всі піктограми можуть переміщуватися у будь-яке місце робочого столу за допомогою мишки (сумістити вказівку зі значком, натиснути ліву кнопку і перемістити). Використовуючи мишку, можна також змінити положення та розмір панелі завдань. Вона може розташовуватись тільки по боках екрана. Для переміщення панелі завдань необхідно сумістити вказівку мишки з полем панелі, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістити вказівку у потрібний рядок екрана до появи лінії, після чого кнопку треба відпустити. Панель завдань займе нове положення. Ширина панелі змінюється «переміщенням» її меж (сумістити вказівку з межею панелі, після появи подвійної стрілки натиснути ліву кнопку мишки, перемістити межу). У цьому випадку розмір панелі завдань не може перевищувати половину екрана.

Вікно вміщує рядок заголовка, у якому виведено ім’я папки, додатку, документа, які в нього завантажено. Ліворуч від імені знаходиться кнопка-піктограма, при натискуванні на яку відкривається системне меню управління вікном. Це меню використовують у випадку, коли користувач бажає управляти вікном за допомогою клавіатури. При роботі з мишею це меню звичайно не використовують.

У правій частині рядка заголовка розміщені три кнопки управління вікном. Кнопка СВЕРНУТЬ уможливлює згортання вікна в піктограму, розташовану на панелі завдань. Для відкриття вікна досить клацнути на цій піктограмі мишею. Кнопка ВОССТАНОВИТЬ чи РАСПАХНУТЬ може виконувати дві функції. В разі її натискання вікно розкривається на весь екран. Якщо тепер клацнути на ній мишею, то вікно набере початкового вигляду.

Кнопка ЗАКРЫТЬ забезпечує повне закриття вікна і відповідно самого додатку, з якими працює користувач. Нижче рядка заголовка розміщується рядок меню. Для конкретних додатків у цьому рядку можуть бути набагато більше пунктів меню, але ці чотири – ФАЙЛ, ПРАВКА, ВИД, СПРАВКА – присутні завжди.

Меню ФАЙЛ використовують для роботи з дисками, папками, файлами та ярликами. Залежно від типу вибраного об’єкта, може змінюватись перелік команд цього меню. Меню ПРАВКА найчастіше використовують для вибору (відмічування) об’єктів, а також їх редагування. Меню ВИД призначено для зміни параметрів переглядання інформації у вікні. Для зміни вигляду інформації необхідно вибрати один з пунктів меню: КРУПНЫЕ ЗНАЧКИ, МЕЛКИЕ ЗНАЧКИ, СПИСОК або ТАБЛИЦА. Два перших пункти забезпечують подачу всіх об’єктів у вигляді піктограм. Команда СПИСОК уможливлює розміщення значків об’єктів та їх імен у вигляді списку. При виборі рядка ТАБЛИЦА, крім списку об’єктів, можна вивести повну інформацію про них, наприклад: тип, розмір, дата останньої зміни тощо.

Рядок УПОРЯДОЧИТЬ ЗНАЧКИ використовують для сортування об’єктів за іменами, типом, розміром, вільним простором (для дисків), часу створення (зміни).

Меню СПРАВКА використовують для отримання довідкової інформації.

Під рядком меню розміщена панель інструментів. На панелі інструментів є кнопки управління, які дублюють основні команди меню.

Внизу вікна розміщено рядок стану. У ньому виведено інформацію про об’єкти розташовані у вікні. Крім того, у рядку стану виведено довідкову інформацію про вибрану команду меню. Ця інформація виводиться автоматично, як тільки вказівка мишки суміщається з рядком меню. Панель інструментів і рядок стану можна усунути з вікна, якщо зняти прапорці з відповідних рядків меню ВИД.

Якщо інформація, яка виводиться, не може вільно вміщуватися в основному полі вікна, то автоматично з’являються смуги прокручування з кнопками управління. За допомогою цих кнопок забезпечується переміщення інформації у вертикальному або горизонтальному напрямах.

Види вікон: прикладні, підлеглі, діалогові.

Для зміни розмірів вікна і зміни його положення на робочому столі можна скористатися мишею чи клавіатурою. Звичайно зручніше працювати першою. Суміщаючи вказівку мишки з межею вікна або кутом (до появи подвійних стрілок), натискуючи і утримуючи в такому стані ліву кнопку мишки, можна переміщувати межі у потрібне місце. Те саме можна виконати за допомогою системного меню вікна. Для цього необхідно відкрити меню, вибрати рядок РАЗМЕР і натиснути ENTER. У вікні з’являться дві перехрещені подвійні стрілки. Використовуючи клавіші управління курсором, можна змінити положення відповідної межі вікна, після чого потрібно натиснути клавішу ENTER.

Переміщення вікна на робочому столі здійснюється таким чином:

  • Сумістити вказівку мишки з полем рядка заголовка вікна;

  • Натиснути ліву кнопку мишки;

  • Не відпускаючи кнопку, перемістити вікно у потрібне місце;

  • Відпустити ліву кнопку мишки.

Той самий результат можна отримати, використовуючи команду ПЕРЕМЕСТИТЬ системного меню вікна, а також клавіші управління курсором.

Елементи діалогових вікон. Діалогові вікна використовують у тих випадках, коли користувач повинен втручатись у роботу ОС або відкритого додатку (запущеної програми) з метою зміни режимів роботи, зміни деяких параметрів, введення деякої додаткової інформації тощо. Часто у таких випадках для користувача виведена деяка інформація, на основі якої він має прийняти рішення про зміни відповідних режимів роботи чи побачити реакцію системи на його дії.

Для взаємодії користувача з системою діалогові вікна мають спеціальні елементи управління:

Прапорець використовують для добору параметрів або установлення відповідних режимів роботи. У вікнах такі елементи управління подані маленькими квадратними віконцями. Прапорці вважають встановленими, якщо у віконцях встановлено значок. Стан будь-якого прапорця не залежить від стану інших, розташованих у тому ж вікні.

Перемикач схожий на попередній, але з запропонованого списку параметрів потрібно вибрати тільки один.

Лічильник являє собою віконце, у якому відображено конкретні числові значення параметра та дві кнопки управління. Одне клацання на кнопці призводить до збільшення числа на деяке дискретне значення. Другу кнопку використовують для зменшення значення параметра. Якщо клацнути мишею на віконці, то значення параметра може бути відредаговано безпосередньо за допомогою клавіатури.

СПИСОК, використовують відкриті списки і списки, які розкривають. У відкритому списку елемент вибирають за допомогою смуги прокручування. Для роботи зі списком, який відкривається, спочатку його треба відкрити, клацнувши мишею на кнопці.

Рядок введення використовують для введення текстової інформації за допомогою клавіатури. Перед початком роботи необхідно клацнути мишею на області введення. Після появи у віконці текстового курсору, можна починати введення інформації.

Елемент типу повзунок використовують для зміни значення деякого параметра у відповідному інтервалі. Положення повзунка змінюється за допомогою мишки шляхом перетягування.

Перші два рядка діалогового вікна практично не відрізняються від тих самих рядків типового вікна. Нові діалогові елементи вміщуються нижче в основному полі вікна.