Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Автозаміна

Засіб автозаміни забезпечує можливість встановити набір слів, фраз і речень, які часто використовують і які можна вставляти в документ, не друкуючи їх щоразу. Можна вставити елемент автозаміни в документ, надрукувавши дану йому абревіатуру (чи назву). Кожного разу, коли друкуватимуть у тексті це скорочення, на його місці автоматично буде друкуватися відповідні йому слово чи фраза. Автозаміна може також «виловити» помилки, що часто зустрічаються.

Щоб скористатися одним зі способів створення елементів автозаміни, треба спочатку надрукувати в документі текст заміни, а потім додати до нього спеціальне форматування, яке потрібно включити. Потім треба зробити наступне:

  1. Виділити текст для елементу автозаміни.

  2. Необхідно натиснути кнопку Office і обрати пункт ПАРАМЕТРЫ WORD / ПРАВОПИСАНИЕ / ПАРАМЕТРЫ АВТОЗАМЕНЫ. З’явиться діалогове вікно з виділеним текстом, що міститься в полі введення НА.

  3. В полі введення ЗАМЕНИТЬ вказують назву чи абревіатуру, яку використовуватимуть для автозаміни. Це повинна бути коротка назва, що описує даний елемент. В подальшому використовуватимуть цю назву при вставці елементу автозаміни в документи.

  4. Виділіть опцію ОБЫЧНЫЙ ТЕКСТ, щоб вставити елемент автозаміни в якості простого тексту, що допускає форматування у відповідності з оточуючим текстом. Виділяють опцію ФОРМАТИРОВАНЫЙ ТЕКСТ, щоб форматування елемента автозаміни було збережено при вставлянні тексту.

  5. Клацнути кнопку ОК.

Можна змінювати елементи, що містяться в автозаміні. При цьому зміни вплинуть на попередні випадки автозаміни.

  1. Вставляють елемент автозаміни в документ, як було описано раніше.

  2. Змінюють текст, який щойно вставили та його форматування за бажанням.

  3. Виділяють щойно виправлений текст.

  4. Необхідно натиснути кнопку Office і обрати пункт ПАРАМЕТРЫ WORD / ПРАВОПИСАНИЕ / ПАРАМЕТРЫ АВТОЗАМЕНЫ. Виділений текст з’явиться в полі введення НА. В полі введення ЗАМЕНИТЬ друкують абревіатуру (чи назву), яку потрібно пов’язати зі зміненим елементом автозаміни.

  5. Натиснути ОК.

  6. Коли Word запитає, чи потрібно заново визначити елемент автозаміни, натиснути ДА.

Можна видалити непотрібний елемент автозаміни зі списку. Видалення елементу не подіє на попередні випадки вставляння цього елементу в текст.

  1. Необхідно натиснути кнопку Office і обрати пункт ПАРАМЕТРЫ WORD / ПРАВОПИСАНИЕ / ПАРАМЕТРЫ АВТОЗАМЕНЫ.

  2. В полі введення ЗАМЕНИТЬ друкують абревіатуру елементу автозаміни чи виділяють його в списку.

  3. Обирають УДАЛИТЬ. Елемент буде знищено.

  1. Спеціальні символи

Символи і спеціальні символи не входять в стандартний набір знаків, наприклад, символ авторського права (©) чи грецька літера μ. Навіть якщо потрібного символу немає на клавіатурі, Word може вивести його на екран і вставити в документ.

Щоб вставити символ в потрібне місце документу потрібно зробити наступне:

  1. Обрати ВСТАВКА / СИМВОЛ. При необхідності натиснути на ліву кнопку мишки, коли курсор вказуватиме на вкладинку ДРУГИЕ CИМВОЛЫ, щоб побачити таблицю символів.

  2. Переглянути набір символів і оберати потрібні. Щоб побачити цей символ крупніше, клацнути на ньому.

  3. Щоб переглянути інші набори символів треба розгорнути список ШРИФТ і вибрати потрібний елемент.

  4. Щоб вставити виділений елемент, треба клацнути ВСТАВИТЬ. Щоб вставити будь-який невиділений елемент, треба клацнути на ньому двічі.

  5. Клацнути ОТМЕНА, щоб закрити діалогове вікно без вставляння символу. Клацнути ЗАКРЫТЬ, щоб закрити діалогове вікно після вставляння символу.

Нижче наведено список з коротким описом відомих спеціальних символів:

Довге тире – цей символ довше короткого тире. Використовують для різноманітних цілей, найчастіше зустрічається в граматичних формах для заміни пропущеного члена речення.

Коротке тире – тире, яке виглядає трохи довше, ніж дефіс. Коротке тире використовують в комбінаціях цифр та (або) заголовних літер.

Короткий пропуск – пропуск трохи довший за звичайний пропуск.

Нерозривний дефіс – схожий на нерозривний пропуск. Два слова, відокремлені нерозривним дефісом, завжди будуть знаходитися на одному рядочку.

М’який перенос – перенос, який не з’явиться до тих пір, поки слово, яке потрібно розірвати, не прийдеться на кінець рядочка.

Довгий пропуск – пропуск трохи довший за короткий пропуск.

Нерозривний пропуск – пропуск, який не можна перенести на кінець рядочка. Слова відокремлені нерозривним пропуском, завжди друкуються в одному рядочку.

  1. Списки

Нумеровані та марковані списки – це зручні засоби оформлення заданих в тексті списків. Word створює такі списки автоматично. Марковані списки використовують для перерахунку пунктів, пов’язаних однією темою там, де важливим є порядок їх слідування. Нумеровані списки використовують для перерахунку пунктів, що слідують один за одним в певному порядку.

Щоб перетворити текст в список, треба:

  1. Виділити абзаци, які потрібно перетворити в список.

  2. Обрати ГЛАВНАЯ / МАРКЕРЫ (НУМЕРАЦИЯ) .

  3. Обрати потрібний приклад маркованого чи нумерованого списку, натиснувши на відповідну стрілочку.

  4. Клацнути ОК.

Додати нові пункти до нумерованого чи маркованого списку можна так:

  1. Перемістити курсор в те місце списку, куди потрібно додати новий пункт.

  2. Щоб почати новий абзац, натиснути Enter. Word автоматично встановить маркер чи номер і при необхідності перенумерує решту пунктів.

  3. Надрукувати новий текст.

  4. Додати стільки пунктів, скільки потрібно.