Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать
  1. Колонки

Зазвичай колонки використовують в інформаційних бюлетнях, брошурах і тому подібних документах. Коротші рядочки зручніше читати, а також легше додавати до документу графіки, малюнки тощо.

За допомогою спеціальних засобів для створення колонок в Word можна оформляти газетні колонки, тобто такі, в яких текст на сторінці, доходячи до кінця однієї колонки, перейде до початку наступної.

В Word можливі п’ять стандартних форматів колонок:

  • Одна колонка;

  • Дві колонки однакової ширини;

  • Три колонки різної ширини

  • Дві колонки різної ширини, ширша ліворуч;

  • Дві колонки різної ширини, ширша праворуч.

Можна застосувати будь-який з форматів до всього документу, або до його частини. Для цього потрібно зробити наступне:

  1. Якщо потрібно розташувати в колонках лише частину документу, то потрібно виділити потрібний текст чи перемістити курсор до того місця, де повинен починатися поділ на колонки.

  2. Вибрати РАЗМЕТКА СТРАНИЦЫ / КОЛОНКИ / ДРУГИЕ КОЛОНКИ, щоб вивести на екран діалогове вікно.

  3. В секції ТИП натиснути на прикладі потрібного формату.

  4. Розгорнути список ПРИМЕНИТЬ і вказати яку частину тексту слід розмістити в колонках.

  5. Встановити контрольну мітку перед опцією РАЗДЕЛИТЕЛЬ, щоб між колонками з’явилася вертикальна лінія.

  6. Клацнути ОК.

Колонки на екрані можна бачити лише в режимі розмітки сторінок, в який можна переключитися клацнувши ВИД / РАЗМЕТКА СТРАНИЦ.

Для того, щоб змінити формат колонок, треба:

  1. Виділити текст в колонках, які потрыбно змінити.

  2. Вибрати РАЗМЕТКА СТРАНИЦЫ / КОЛОНКИ, щоб вивести на екран діалогове вікно. Опції в діалоговому вікні відображають всі поточні налаштування виділених колонок.

  3. Змінити налаштування за своїм бажанням.

  4. Клацнути ОК.

Щоб текст, розташований у кілька колонок, знову записався в одну широку колонку, треба:

  1. Виділити текст, формат якого потрыбно змінити з кількох колонок в одну.

  2. Вибрати РАЗМЕТКА СТРАНИЦЫ / КОЛОНКИ, щоб викликати діалогове вікно.

  3. В секції ТИП виділити формат ОДНА.

  4. Клацнути ОК.

Тема 6. Електронні таблиці

  1. Меню excel

Для запуску програми EXCEL слід виконати команду ПУСК / ПРОГРАММЫ / MICROSOFT EXCEL, після чого на екрані з’явиться вікно процесора EXCEL.

Вікно містить ряд типових елементів.

РЯДОК ЗАГОЛОВКА (верхній рядок вікна) містить назву програми. Крайня ліва кнопка є кнопкою виклику управляючого меню. Праворуч розміщені відповідно кнопка згортання, відновлення та закриття вікна.

РЯДОК МЕНЮ розміщується під рядком заголовка і включає такі пункти:

ГЛАВНАЯ

ВСТАВКА

РАЗМЕТКА СТРАНИЦ

ФОРМУЛЫ

ДАННЫЕ

РЕЦЕНЗИРОВАНИЕ

ВИД

Кожний пункт меню має вертикальне підменю. Для відкриття меню потрібно натиснути клавішу ALT або F10. Для виділення потрібного пункту меню потрібно користуватися клавішами горизонтального переміщення курсору. Для відкриття виділеного пункту меню слід натиснути клавішу ENTER. Відкрити меню зручніше за допомогою мишки, встановивши курсор на потрібному пункті меню і натиснувши ліву кнопку. Назви деяких пунктів підменю мають сірий колір. Це означає, що такі пункти в даний момент недоступні.

В EXCEL існує ще один спосіб виклику команд. Клацання правою кнопкою мишки на виділеному об’єкті призводить до виведення на екран контекстного меню. Це меню містить команди, які можна застосувати до виділеного об’єкта. Користувач має можливість відмінити останню введену команду, скориставшись кнопкою .

ВІКНО ДІАЛОГУ. Для виконання деяких команд потрібно вводити допоміжну інформацію, для чого існують вікна діалогу. При введенні допоміжної інформації в вікно діалогу здійснюється встановлення прапорців і перемикачів, вибір елементів із списку, введення та редагування тексту в полях введення.

РЯДОК ФОРМУЛ. Під панеллю інструментів розміщується рядок формул.

ДОВІДКОВА СИСТЕМА. В будь-який момент роботи з EXCEL користувач може одержати довідку кількома способами. Кожне вікно діалогу також містить кнопку CПРАВКА, при натисканні якої можна отримати довідку про елементи вікна. Ширші можливості відкриваються при використанні пункту СПРАВКА у рядочку головного меню.

Документи, що створюються в EXCEL називають книгами. Кожна книга складається з листів таких типів: робочі листи, або просто листи; листи діаграм, листи макросів, листи модулів, написаних мовою VISUAL BASIC, листи діалогу тощо.

Робочі листи – це ЕТ, що складаються з колонок і рядків. Максимальна кількість колонок таблиці – 255, рядків – 1048576 (у попередніх версіях 16384, 65536). Колонки позначають зліва направо літерами: перші 26 – літерами A .. Z, наступні 26 – AA .. AZ і так далі до останньої колонки, яка позначається літерами XFD.

Рядки позначаються зверху вниз числами від 1 до 1048576. На перетині колонки та рядка розміщують клітинки. Позначення (адреса) клітинок складається з позначення колонки та рядка.

Вікно має ряд типових елементів.

ЗАГОЛОВОК ВІКНА розміщується зверху і включає ім’я книги. Ліворуч від імені розміщена кнопка виклику управляючого меню. Праворуч розміщені відповідно кнопки згортання, відновлення і закриття вікна.

За замовченням робочим листам присвоюють імена ЛИСТ N, а листам діаграм – імена ДИАГРАММА N. Один із листів книги є активним.

Одна з клітинок таблиці виділена темною прямокутною рамкою. Це так званий табличний курсор. Колонку, рядок і клітинку, в якій знаходиться табличний курсор, називають активними. Адреса активної клітинки виведена у лівій частині рядка формул.