Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Тема 19. Заключне заняття

  1. Тенденції розвитку інформаційних технологій

Тенденціям розвитку і практичній реалізації перспектив інформаційних технологій приділяється велика увага в вітчизняній і зарубіжній літературі.

Найбільш концентровані світові тенденції розвитку ІТ викладено в роботах Г. Попеля, Б. Голдстайна і Г.Р. Громова, в яких визначається яке значення має процес використання обчислювальної техніки, систем зв’язку і комп’ютерного програмування для фіксації, збору, передачі, збереження і опрацювання інформації для всіх сфер суспільного життя, в тому числі і розваг.

Іншими словами, ІТ – це заснований на сучасних інформаційних перетвореннях техніки процес перетворення накопичених людством і заново відтворених знань в інформаційному ресурсі розвитку людства того чи іншого співтовариства, регіону, країни чи окремої особи. Пріоритет який надають найбільш розвинені країни, що створюють ІТ, об’єктивно заснований на розумінні того факту, що саме інформаційний ресурс, як легко доступна інформація, знання (на відміну від інших видів ресурсів) є невичерпним, програмованим, зростаючим по мірі використання ресурсів розвитку земної цивілізації в цілому і кожною людиною, зокрема.

ІТ являють собою сплав робіт численних авторів з економіки, видавничої і бібліотечної справи, прийняття управлінських рішень, наукових досліджень, освітніх організаційних розваг, виробництва ОТ і побутової техніки, конструювання обладнання, системи телезв’язку тощо. Таким чином, ІТ пронизують професійну діяльність і особисте життя, складають основу Національної оборонної стратегії, викликають зміни в міжнародному торгівельному балансі, рівні зайнятості і політиці. Коли ІТ реалізуються в конкретній системі її потенційні можливості для негативних і позитивних геополітичних зрушень майже не мають меж.

В інформаційних суспільствах, в яких велика частина трудових ресурсів зайнята в інформаційній галузі, виникає могутня індустрія, призначена для задоволення їх потреб. Ця індустрія ІТ опрацьовує інформаційні продукти і засоби, які доводять його до кінцевого користувача.

У Г. Попеля виділено п’ять взаємопов’язаних інформаційних тенденції:

  • Здатність до взаємодії,

  • Ліквідація проміжних ланок,

  • Глобалізація,

  • Конвергенція.

Господарюючою тенденцією в розвитку ІТ є перехід до цифрових методів передачі, опрацювання і зберігання інформації, які, будучи дійсно важливими технологічними напрямками, забезпечують злиття інформації і послуг.

Взаємодія логічних елементів ІТ починається і зачіпає різні види інформації (мова, дані, зображення) і три людські почуття їх сприйняття: слух, дотик, зір.

Впровадження нових технологій, які забезпечують перетворення інформації в форми, доступні і зручні для термінового використання споживачами, обумовлено тенденціями ліквідації проміжних ланок. Деякі з таких ланок сприймаються як такі, що самі собою розуміються, наприклад, виключення телефоністок при встановленні прямого з’єднання з використанням кредитних карток.

Основна причина перетворення ІТ в могутнію силу економічних інтелектуальних ресурсів полягає в тому, що інформація часто виступає в якості основного продукту обміну при здійсненні договорів, найбільш важливих наслідків, тенденцій до ліквідації проміжних ланок, обумовлення впровадження ІТ, є переосмисленням стратегії ведення справ або в широкому розумінні – стратегії розвитку в більшості галузей економіки і соціальної практики.

Глобалізація – провідна тенденція розвитку ІТ. В галузі штучного інтелекту, створення інформаційної продукції, виникнення неочікуваних галузей застосування ІТ, на базі яких дуже часто розвиваються нові великі науково-дослідні програми, конкретні проекти і міжнародне об’єднання постачальників і виробників ІТ.

В цьому контексті ІТ слід розглядати одночасно як причину і наслідок глобалізації результатів впливу ІТ, здатність транснаціональних корпорацій успішно вести справи в світовому масштабі, оскільки комп’ютерно-комунікаційні технології дають можливість фірмам проводити операції на периферії, а також купувати і продавати більш ефективно, використовуючи при цьому знання про стан ринку. Одним з результатів конвергенції є швидко розвинуті тенденції серед діючих в галузі ІТ. Діяльність компаній і об’єднань з іншим комплексним світовим досвідом показує, що в наш час спроби багатьох фірм подолати на одинці конкурентів в галузі ІТ майже напевне приречені на невдачу і тільки об’єднання їх дозволяє подолати існуючі проблеми.

Аналіз світових тенденцій розвитку ІТ показує, що наслідки їх реалізації зачіпають не стільки секторні інтереси, професіоналів ІТ, скільки мають глобально планетарні масштаби, тому слід очікувати, що наявні перепони (недостатня грамотність в сфері ІТ, численне законодавство, обмежений недостатній рівень стандартів тощо) на шляху побудови світового інформаційного співтовариства будуть подолані людством на благо розвитку людської цивілізації.