Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІТД лекції-58-75.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

8. Робота з формулами

Введення формул. Для набору математичних формул використовують спеціальний редактор MICROSOFT EQUATION, який є одним із компонентів WORD. Якщо редактор формул не встановлено, його треба проінсталювати додатково. Редагування формул може здійснюватися як в основному вікні документа, так і в окремому вікні редактора формул. Викликати його можна з пункту меню ВСТАВКА / ФОРМУЛА.

Для внесення до тексту символів, яких немає на клавіатурі, слід використовувати пункт меню ВСТАВКА / СИМВОЛ.

9. Робота з шаблонами

Шаблони документыв. При створенні документів в WORD можна використовувати шаблони-заготовки для типових документів. Вікно для вибору потрібного шаблону з’являється при створенні нового документа після виклику пункту СОЗДАТЬ, який можна викликати натисненням на кнопку Office .

Для створення стандартного документа використовують порожній шаблон «НОВИЙ ДОКУМЕНТ». Існують стандартні шаблони для створення звітів, листів, офіційних записок, резюме тощо. У WORD є також шаблони для створення гіпертекстових документів (WEB-документ) та повідомлень електронної пошти. Користувач при потребі може створювати нові шаблони.

Шаблони зберігають в файлах з розширенням .DOTХ. Так, шаблон стандартного документу міститься у файлі normal.dot. Якщо новий шаблон документа створюють на основі одного з стандартних шаблонів, слід обов’язково дати йому нове ім’я.

Друкування документів. Для друкування документа необхідно натиснути кнопку Office і обати пункт ПЕЧАТЬ. У вікні діалогу ПЕЧАТЬ, яке з’явиться після цього на екрані, можна встановити такі параметри:

  • Тип принтера;

  • Кількість друкованих копій;

  • Діапазон друкованих сторінок (всі сторінки, поточну сторінку, виділені сторінки, діапазон сторінок).

10. Робота з виносками

Звичайні та прикінцеві виноски використовують для того, щоб пояснити чи прокоментувати текст документу, а також оздобити його посиланнями на літературні джерела чи інші документи. Знак виноски поміщається в тому ж місці тексту, де потрібно звернути увагу на текст виноски, щоб їх легко можна було знайти при читанні. Текст звичайної виноски розташовано знизу сторінки, а тексти, що пояснюють прикінцеві виноски розташовують в кінці документу.

Знаки звичайних виносок можуть бути в вигляді символів, таких як *, чи у вигляді послідовних чисел. Кінцеві виноски майже завжди помічають послідовними числами. У Word можна працювати з виносками, автоматично перенумеровуючи їх при видаленні та вставлянні в документ нових.

Щоб вставити в документ звичайну чи прикінцеву виноску необхідно:

  1. Помістити курсор в те місце тексту, куди потрібно помістити знак виноски.

  2. Вибрати команду ССЫЛКИ і натиснути на стрілочку на вкладинці, щоб вивести на екран діалогове вікно СНОСКИ. Вибрати потрібний вид виноски.

  3. Для виносок з послідовною нумерацією потрыбно обрати опцію ФОРМАТ НОМЕРА. Для символу клацніть ДРУГОЙ, а потім ввести в поле введення потрібний символ. Можна також Натиснути на кнопцы СИМВОЛ, і обрати той, який сподобається.

  4. Клацніть ВСТАВИТЬ.

Переглядання та редагування виносок.

Якщо знаходитися у звичайному режимі переглядання, то правлення та переглядання виносок відбувається в місці їх реального розташування. Якщо знаходитися в звичайному режимі, то переглядання та правлення відбувається в спеціальному вікні. Щоб змінити режим переглядання потрібно обрати ВИД / РЕЖИМ ЧТЕНИЯ чи РАЗМЕТКА СТРАНИЦЫ.

Щоб перемістити знак виноски на нове місце в тексті, потрібно виділити чи сам знак виноски, чи знак виноски разом з оточуючим його текстом. Потім перетягнути його на нове місце. Або зробити так:

  1. Вибрати ГЛАВНАЯ / ВЫРЕЗАТЬ або натиснути комбінацію клавіш SHIFT + DELETE.

  2. Перемістити курсор на нове місце.

  3. Обрати команди меню ГЛАВНАЯ / ВСТАВИТЬ або натиснути SHIFT + INSERT.

Щоб видалити виноску, виділяють знак цієї виноски і натискають Delete. Коли переміщають чи видаляють пронумеровану виноску, Word автоматично перенумеровує решту виносок.

За замовчуванням Word нумерує звичайні виноски арабськими цифрами, а прикінцеві – рядковими римськими. Можна змінити стиль нумерації виносок документу. Для цього треба зробити наступне:

  1. Обрати ССЫЛКИ і натиснути сткілочку на вкладинці СНОСКИ щоб вивести на екран діалогове вікно СНОСКИ.

  2. Натиснути на кнопці ЗАМЕНИТЬ, щоб вивести на екран діалогове вікно ПАРАМЕТРЫ СНОСОК.

  3. В залежності від того, нумерацію якого типу виносок потрібно змінити, клацнути ПРЕОБРАЗОВАТЬ ВСЕ ОБЫЧНЫЕ СНОСКИ В КОНЕЧНЫЕ чи навпаки.

  4. Розгорнути список ФОРМАТ НОМЕРА і виділіть в ньому потрібний вам стиль нумерації.

  5. Клацнути ОК, щоб повернутися до вікна СНОСКИ, клацнути ЗАКРЫТЬ, щоб повернутися до документу.