Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адвокатура. Фіолевський Д.П. НП для с.в.д. 2009...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

4.1. Окремі аспекти реформування української адвокатури

Реформування адвокатури – це лише один із аспектів судово-правової реформи в Україні. Функціонування судової системи без наявності сильної адвокатури нині не уявляється реальним.

Сильна адвокатура є вагомим інструментом суспільства в правоохоронній та правозахисній сферах, регуляторна роль якого в формуванні громадської стабільності у державі незаперечна. Реальна можливість громадянина звернутися до професійного адвоката і отримати компетентне та вичерпне роз’яснення закону, а при необхідності і надійну кваліфіковану допомогу у відновленні порушених будь-ким, у тому числі і державою, прав – є універсальним, випробуваним століттями, стабілізуючим інструментом, без якого існування сучасного суспільства та істинно демократичної держави є неможливим.

1. Адвокатура як інструмент здійснення конституційної функції. Дієздатність адвокатури визначається її складовими: 1) місце адвокатури за Конституцією України; 2) достатність забезпечення адвокатури високоякісними кадрами; 3) сучасне законодавче визначення статусу адвокатури та регулювання загальних принципів діяльності адвокатів і забезпечення гарантій.

Конституційно місце адвокатури визначено ст. 59 Вищого Закону держави: «надання правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах України».

Організаційна модель української адвокатури, на думку автора, мусить відповідати наступним вимогам – об’єднання будується: а) виключно на добровільних засадах за принципом – від обласної колегії до центру; б) центр (не обов’язково у м. Києві) наділяється представницькими повноваженнями без права видавати загальнообов’язкові нормативні акти; в) взаємовідносини республіканського центру з колегіями регулюються Статутом, прийнятим на загальних зборах колегій адвокатів.

Стрижнева мета майбутнього Закону «Про адвокатуру» – проголошення статусу адвокатури як організації, що покликана забезпечити виконання конституційної функції – надання правової допомоги, у тому числі і у вигляді захисту від обвинувачення та назвати фундаментальні засади розбудови адвокатури.

Такими засадами, на наш погляд, мають бути:

З метою забезпечення конституційних прав на захист від обвинувачення та для надання фізичним та юридичним особам правової допомоги при вирішенні справ у судах та інших державних органах в Україні діють Обласні колегії присяжних адвокатів та приватна адвокатура.

Колегії присяжних адвокатів створюються на основі цього Закону за сприянням органів місцевого самоврядування (забезпечення на пільгових засадах орендним приміщенням районних юридичних консультацій та обласної Президії колегії адвокатів) шляхом добровільного об’єднання адвокатів регіону.

Колегії присяжних адвокатів на договірній підставі між Кабінетом міністрів України та профспілкою адвокатів України забезпечують надання правової допомоги пільговим категоріям населення у справах за призначенням слідчих органів і судів.

До адвокатів, що є членами Обласних колегій присяжних адвокатів, застосовується законодавство про оподаткування некомерційних та неприбуткових суб’єктів.

Виключно присяжні адвокати користуються правом ведення справ і представництва за межами своєї області і країни, а також правом ведення справ і представництва у Верховному суді України та у Вищих спеціалізованих судах.

Ранг присяжного адвоката присвоюється Вищою Кваліфікаційною Президією Обласної колегії адвокатів особі, що має вищу юридичну освіту спеціаліст (магістр) та п’ятирічний стаж роботи в якості адвоката у складі колегії чи семирічний стаж роботи у якості приватного адвоката і затверджується ВКК при Раді Міністрів України .

Колегії адвокатів, з метою захисту своїх спільних професійних інтересів на рівні урядових установ, удосконалення організації діяльності задля більш надійного забезпечення конституційних прав фізичних та юридичних осіб згідно із ст. 59 КУ, обміну інформацією та поширення зв’язків із зарубіжними адвокатськими асоціаціями, на добровільних засадах об’єднуються у республіканську асоціацію адвокатів на підставі Положення, затвердженого на загальних зборах адвокатів України або їх виборних представників.

Паралельно з асоційованою адвокатурою в країні діє приватна адвокатура. Діяльність приватного адвоката одноосібно чи в складі приватної юридичної фірми, дозволяється на підставі свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю без прийняття Присяги.

9. Рішення Вищої кваліфікаційної комісії Республіканської Спілки адвокатів щодо вимог професійної відповідності, професійної дисципліни та питань адвокатської етики, зареєстровані Міністерством юстиції України, є обов’язковими для всіх володарів Свідоцтва на право адвокатської діяльності, внесених до Єдиного реєстру адвокатів України, незалежно від приналежності та форми діяльності.

Така конструкція є загальновигідною для всіх сторін. Держава в особі слідчих органів і судів позбавляється постійного головного болю щодо забезпечення права на захист по справам за призначенням. За наявності у колегії присяжних двох рівнів адвокатів – присяжних і доприсяжних, з’являється стимул для професійного самовдосконалення з метою набути звання присяжного адвоката і потрапити до елітної ліги. З’являться умови для появи на горизонтах України справжніх майстрів судового слова, яких ми, на жаль, не бачимо вже давно.