Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адвокатура. Фіолевський Д.П. НП для с.в.д. 2009...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Віктимологія як відгалуження кримінології.

  2. Роль віктимності потерпілого при скоєнні злочину.

  3. Використання адвокатом-захисником ролі віктимності потерпілого.

  4. Етичні вимоги до адвоката-захисника в питаннях щодо віктимності потерпілого у кримінальній справі.

  5. Віктимологія як відгалуження кримінології.

  6. Роль віктимності потерпілого при скоєнні злочину.

  7. Використання адвокатом-захисником ролі віктимності потерпілого.

  8. Етичні вимоги до адвоката-захисника в питаннях щодо віктимності потерпілого у кримінальній справі.

Питання для самостійного вивчення

  1. Віктимологія як відгалуження кримінології.

  2. Роль віктимності потерпілого при скоєнні злочину.

  3. Використання адвокатом-захисником ролі віктимності потерпілого.

  4. Етичні вимоги до адвоката-захисника в питаннях щодо віктимності потерпілого у кримінальній справі.

Тема 16. Етика – невідємна складова адвокатського професіоналізму

Інтернаціоналізація адвокатської етики. Процес зародження і становлення юридичної етики як загальновизнаного і неодмінного фактора повноцінної правової діяльності, що гарантує надійний захист прав людини, як самостійної наукової галузі і навчальної дисципліни відбувався в різних державах по-різному.

Фундаментом для розвитку етичних принципів на міжнародному рівні послужила проголошена Організацією Об’єднаних Націй і закріплена в її Статуті воля «до створення умов, при яких може дотримуватися справедливість». Саме справедливість була і залишається одним з головних деонтологических принципів юридичної діяльності.

Пріоритетність основних юридичних принципів визначена Загальною декларацією прав людини, 50-річчя якої відзначалося в 1999 році. Це – рівність перед законом, презумпція невинності, право на те, щоб справа була розглянута гласно і з дотриманням усіх вимог справедливості незалежним і безстороннім судом. Сюди ж відносяться і відповідні гарантії необхідні для захисту будь-якої людини, обвинувачуваної в здійсненні злочину.

Однією з найважливіших подій міжнародного характеру, яка свідчить про загальне розуміння і визнання етичних факторів у діяльності юристів – прийняття Деонтологічного кодексу, на пленарному засіданні дванадцяти делегацій Європейського співтовариства в жовтні 1988 р. у Страсбурзі.

Суть цього міжнародного документа складалася у встановленні і визнанні як обов’язкової міри – дотримання правил здійснення адвокатської діяльності адвокатами Європейського співтовариства.

Визнаючи реальність існування значних розходжень етичних вимог усередині самих країн-учасниць, знову прийнятий Деонтологічний кодекс констатує, що «...прогресивний розвиток Європейського співтовариства й інтенсифікація діяльності адвоката усередині цього співтовариства вимагає в інтересах суспільства визначення однакових норм, застосованих до кожного адвоката співтовариства, для його міжнаціональної діяльності».

Міжнародна організація адвокатів виразила своє прагнення до гармонізації і наступним кроком на шляху удосконалювання деонтологічних принципів дванадцяти країн-учасниць стала конференція Міжнародної асоціації юристів, що відбулася в Нью-Йорку у вересні 1990 р.

Підсумком роботи цієї конференції було прийняття Стандартів незалежності юридичної професії міжнародної асоціації юристів. У згаданому документі вперше на міжнародному рівні було закріплено: «справедлива система організації юстиції, що гарантує незалежність юристів при виконанні ними професійного обов’язку без яких-небудь необґрунтованих обмежень, прямого чи непрямого тиску чи втручання, є абсолютно необхідною для побудови і функціонування правової держави» і далі «професійні організації юристів грають життєво важливу роль у підтримці професійних стандартів і етичних норм, у захисті своїх членів від необґрунтованих обмежень і порушень, у забезпеченні юридичною допомогою усіх, хто її потребує, а також» у взаємодії з урядовими й іншими інститутами для досягнення цілей правосуддя.

Слід також зазначити, що МАЮ пов’язує питання дотримання етичних норм і правил з організацією і діяльністю регіональних асоціацій юристів. Зокрема, підсумковий документ вимагає від держав учасників Конференції утворення в кожному регіоні однієї (чи більше) незалежної самокерованої, визнаної чинним законодавством асоціації юристів.

Поряд із принципами правового характеру, покликаними забезпечити максимальні гарантії захисту прав і свобод людини, названі і чисто етичні. Зокрема, ст. 12 підсумкового документа в розділі «Функції й обов’язки» проголошує, що «Юристи за всіх обставин зберігають честь і достоїнство, властиві їхній професії, як відповідальні співробітники в галузі відправлення правосуддя». Захищаючи права своїх клієнтів і відстоюючи інтереси правосуддя, юристи повинні «сприяти захисту прав людини й основних свобод, визнаних національним і міжнародним правом, і у всіх випадках діяти незалежно і сумлінно відповідно до закону і визнаних норм етики юриста».

Найбільш активною варто визнати тенденцію МАЮ в удосконалюванні етичної сторони діяльності юристів-адвокатів. Це цілком обґрунтований напрямок зусиль МАЮ, тому що саме адвокатура є передовим загоном юридичного співтовариства в справі захисту прав і свобод людини. Саме в цій сфері юридичної спеціалізації зосереджені найбільш педантичні і делікатні моменти юридичної етики і деонтології. Природно, що це ніяк не применшує важливості деонтологічних питань в інших сферах діяльності юристів.

Зміцнення позицій України на міжнародному рівні, розширення та зміцнення дружніх та ділових взаємовідносин з якомога більшою кількістю іноземних держав, підписання двосторонніх угод про правове співробітництво викликають потребу в постійних комунікативних зв’язках, взаємних контактах, залучення адвокатського корпусу до провадження судових справ у різних точках співтовариства.

Невід’ємною ознакою адвокатської професії, за таких умов, стає адвокатська етика як засіб спілкування адвокатів різних країн Європейського та світового співтовариства як між собою, так і з представниками судових інстанцій.