Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 9. Торговельна політика за недосконалої конкуренції на вітчизняному ринку. Торговельна політика за іноземної ринкової влади на національному ринку

Мета: навчити студентів розрізняти дію інструментів зовнішньоторговельної політики за різних типів ринків; опанувавши теорією зовнішньоторговельної політики, яка має місце на ринках з досконалою конкуренцією, показати особливості політики на ринках з недосконалою конкуренцією; навчити студентів методам дослідження дії інструментів політики протекціонізму за умов іноземної ринкової влади на національному ринку.

Завдання:

  1. порівняти дію імпортного мита і імпортної квоти, розробити пропозиції стосовно використання Україною цих інструментів зовнішньоторговельної політики (на прикладі окремих ринків);

  2. розробити пропозиції щодо (1) захисту внутрішнього ринку України від іноземного конкурента, використавши припущення про недосконалу конкуренцію на ньому; (2) виходу українських підприємств і торгівців на іноземний ринок, використавши припущення про недосконалу конкуренцію на ньому;

  3. розробити пропозиції стосовно поведінки українських виробників на національному ринку за умов панування на ньому іноземних конкурентів (на прикладі окремих галузей).

Тема 10. Модель зовнішньої торгівлі для України. Модель торговельної політики України на світових ринках

Мета: навчити студентів обирати оптимальні для конкретних ринкових ситуацій моделі виходу на світовий ринок; надати знань про гнучкість і динамізм зовнішньоторговельної політики, про її адаптивні властивості.

Задача:

  1. презентувати моделі зовнішньої торгівлі України, підготовлені студентами; провести порівняльну характеристику моделей, створених для однакових ринків; виявити оптимальні моделі;

  2. порівняти практичні моделі політики протекціонізму України з теоретичними (по відношенню до обраних ринків); виявити розбіжності, з’ясувати причини, розробити відповідні пропозиції.

Тема 11. Макроекономіка відкритої економіки: модель Манделла-Флемінга

Мета: поглибити знання про макроекономічну рівновагу національної економіки за умов її відкритості.

Задача:

  1. на прикладі валютної політики України продемонструвати дію стерилізаційної та нестерилізаційної грошової політики при валютному режимі фіксованого валютного курсу;

  2. розкрити особливості встановлення монетарної рівноваги в Україні за умов плаваючого валютного курсу

Тема 12. Теорії платіжного балансу

Мета: навчити основам методології аналізу платіжного балансу країни.

Задача: на прикладі платіжного балансу України показати: а) вплив зміни валютного курсу; б) вплив зміни рівня цін; в) вплив зміни доходу.

Тема 13. Теорії валютного курсу

Мета: показати роль політики валютного курсу в зовнішньоекономічній політиці країни.

Задача: на основі статистично-фактологічних даних провести емпіричну перевірку основних моделей валютного курсу.

4. Завдання для самостійної роботи студентів

Самостійна робота студентів охоплює підготовку до лекційних та семінарських занять, розв’язання задач, підготовку до екзамену.

На самостійну роботу виноситься виконання двох основних типів робіт: (1) побудова моделі міжнародної торгівлі для України (згідно з планами семінарських занять), (2) розв’язання задач.

Зразки задач

1. Дві країни, США та Австрія, які відрізняються оснащенням працею (LUSA = 150, LА = 10), виробляють два товари: комп’ютери К та машини М. Витрати на одиницю товару в обох країна можна описати за допомогою наступної таблиці:

США

Австрія

Машини

1,5

2

Комп’ютери

1

2

Нехай за умов автаркії попит на машини в США становить 30 одиниць, а в Австрії – 2.

а) Встановіть криві виробничих можливостей для США та Австрії. Якою буде ціна за умов автаркії та виробництво обох товарів?

б) Використовуючи надану вище інформацію визначте структуру спеціалізації обох країн за умов вільної торгівлі використовуючи принцип порівняльних переваг.

в) Як зміниться отриманий результат, якщо обидві країни будуть однакові за розміром?

г) Якою буде світова ціна на машини? Визначте розмір експорту та імпорту обох країн.

2.Нехай для Вітчизни задано наступну лінійну функцію ринкового попиту p = a – X, де загальна кількість наявної на даному ринку продукції X = x + x*. Постійні граничні витрати для вітчизняного та іноземного підприємства можна описати наступним чином: с = с*. Транспортні витрати дорівнюють t. На відбудеться за таких умов міжнародна торгівля? Визначте кількість продукції x та x*, яка буде вироблятися олігополістами. Встановіть рівноважну ціну та порівняйте монопольний прибуток з сумою олігопольних прибутків за умови інтраіндустріальної торгівлі.

3. Яким чином можна виміряти інтраіндустріальну торгівлю? Обчисліть інтраіндустріальний торговельний коефіцієнт Intra для наступних товарних потоків: Ex1 = 100, Im1 = 50, Ex2 = 50, Im2 = 100.

4.Нехай Англія володіє 100 одиницями праці та 160 одиницями капіталу, у той час як Португалія розпоряджається 100 одиницями праці та 70 одиницями капіталу. Відомо також, що виробництво одного галону вина вимагає 4 одиниць праці та 1 одиницю капіталу, а виробництво одного ярду тканини – 5 одиниць капіталу та 2 одиниць праці. Застосуйте до даної ситуації поняття оснащеності факторами виробництва та фактороінтенсивності. Дайте характеристику Англії, Португалії та виробництву вина і тканини з цих позицій.

  1. Проаналізуйте вплив монетарної і фіскальної політики за різних валютних режимів на зовнішньоекономічну рівновагу країни. Висновок проілюструйте графічно. Чим різняться ці впливи?

  2. Незважаючи на постійне знецінення вітчизняної валюти платіжний баланс з року в рік поліпшується. Відомо, що пропозиція на експортних та імпортних ринках є абсолютно еластичною за ціною. За допомогою графічного зображення покажіть, як знецінення впливає на експортні та імпортні ціни, обсяги експорту та імпорту, а також їх вартість, якщо еластичність попиту на експорт та імпорт є нормальною. Чи виконується в цьому випадку умова Маршалла-Лернера?

  3. Вітчизна є малою країною. Закордонний банк для стимулювання інвестиційної діяльності у своїй країні знижує процентні ставки. З’ясуйте, як у рамках портфельної моделі ці дії вплинуть на валютний курс вітчизняної грошової одиниці та вітчизняної процентної ставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]