Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 6. Формування глобальної економічної системи

Поняття глобальної економічної системи. Об'єктивні засади формування глобальної економічної системи. Структура глобальної економічної системи та її основні елементи. Взаємозв'язок елементів глобальної економічної системи. Ланцюжок додавання вартості у глобальній економічній системі.

Асиметричність глобальної економічної системи як властивість геоекономічної структури світу. Причини асиметричного характеру глобальної економічної системи. Форми вияву асиметрії. Можливості побудови симетричної глобальної економічної системи. Багатомірність світової економіки та симетричність світового економічного розвитку.

Саморегуляція та регулювання у глобальній економічній системі. Співвідношення існуючих механізмів саморегулювання та інституціонального регулювання процесу становлення глобальної економічної системи.

Регулятивно-координаційні центри глобальної економіки: можливість, необхідність, доцільність, ефективність.

Глобальна економічна система та постмодерн.

Основна література: 3, 4, 5.

Додаткова література: 22, 23.

Тема 7. Економічна глобалізація та економічна безпека

Нерівномірність економічного розвитку як закономірність функціонування глобальної економіки. Глобалізація та криза світової економіки. Поняття глобальної кризи. ТНК як носії чинників глобальної кризи.

Глобальна економічна система: зміна ролі національної держави. Поняття національної економічної безпеки в умовах глобальної економіки. Сучасні концепції міжнародної безпеки. Розуміння національної економічної безпеки країнами світу та міжнародними організаціями.

Сучасні геополітичні концепції і доктрини безпеки. Місце та роль міжнародних організацій у системі глобальної та європейської безпеки.

Економічна безпека: прихильники та супротивники глобального розвитку

Основна література: 1, 3, 4.

Додаткова література: 14, 22.

Тема 8. Глобальна економіка: можливості керування

Глобальні регулятори конкурентності національних економік, галузей, підприємств та товарів. Економічне керування як процес прийняття рішень.

Особливості економічного керування на наднаціональному рівні. Формування глобальної системи регулювання світогосподарських відносин.

Механізми соціального регулювання в умовах глобалізації економіки.

Глобалізація, правління та національна держава.

Національна автономія в умовах глобалізації.

Основна література: 1, 5, 11.

Додаткова література: 14, 22.

Тема 9. Україна у глобальному економічному середовищі

Необхідність інтеграції України у глобальне економічне середовище. Форми та напрямки інтеграції України у глобальне економічне середовище. Євроатлантичний вектор інтеграційного розвитку України. Євроазійські орієнтири зовнішньоекономічного розвитку України.

Співробітництво України з міжнародними економічними організаціями. Адаптація до вимог СОТ. Співпраця з МВФ, групою Світового банку, ЄБРР.

Україна в глобалізації інформаційного середовища.

Місце України в глобальному політичному та економічному просторі.

Наслідки глобального економічного розвитку України: переваги та втрати. Стратегічні проблеми міжнародної безпеки України.

Основна література: 2, 7, 11, 12.

Додаткова література: 22, 23.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]