Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття з курсу “Міжнародна банківська діяльність” передбачать самостійне опрацювання додаткової літератури та фактичних матеріалів при підготовці виступів, доповідей та виконанні індивідуальних завдань, що є невід’ємною складовою активного опанування навчальним матеріалом та оцінювання студентів. Дана форма роботи є також засобом стимулювання та реалізації самостійної роботи студента. Основні положення навчальних завдань на семінарські заняття висвітлюються під час лекцій, викладач спрямовує та формує зміст та вимоги щодо дискусії під час семінарських занять. Спрямування обговорення, висновки з нього та рекомендації щодо подльшого опанування матеріалу здійснюється викладачем.

На семінарських заняттях також використовуються інші активні методи освоєння навчального матеріалу – творчі дискусії, кейси ( ділові ситуації ), обговорення рефератів.

Тема 1. Банківська діяльність: зміст та міжнародне регулювання.

Мета: формування у студентів знань про систему і динаміку розвитку міжнародної банківської діяльності, фінансів, про значення вивчення основних проблем курсу у системи підготовки по спеціальності "міжнародна економіка".

Завдання: визначити сутність та характерні особливості банківська діяльність та видів банківських систем у зарубіжних країнах, розглянути основні види банків в зарубіжних країнах, розглянути міжнародні угоди регулювання капіталу та стабільності банків.

Самостійна робота студентів: підготовка доповіді на обрану тему, вивчення за додатковою літературою сучасних тенденцій розвитку міжнародної банківської діяльності.

Тема 2. Центральний банк та його функції в зарубіжних банківських системах.

Мета: формування у студентів знань про структуру та еволюцію центральних банків в зарубіжних країнах, їх функцій в національній та міжнародній банківській діяльності.

Завдання: формування знань студентів щодо ролі центального банку у банківській системі, структури та діяльності центральних банків у зарубіжних країнах,проаналізувати основні функції центральних банків, визначити роль Європейського Центрального банк та його функції в єврозоні.

Фіксований виступ: Базельсий консенсус та міжнародна стабільність банків.

Самостійна робота студентів: вивчення за додатковою літературою особливостей діяльності центральних банків у різних країнах та Європейського Центрального банку.

Тема 3. Міжнародна комерційна банківська діяльність.

Мета: формування у студентів уявлення про зміст та основні функції міжнародної комерційної банківської діяльності, її ролі у зовнішньоекономічній діяльності та економічному розвитку.

Завдання: визначити зміст міжнародної комерційної банківської діяльності та її структури, розглянути зміст міжнародних банківських операцій, банківські розрахунки по екпорту та імпорту, проаналізувати основні методи фінансування зовнішньої торгівлі, розглянути зміст та використання акредитивів та банківських гарантій, проаналізувати валютні операції банку, розглянути зміст та міжнародний досвід електронного банкінгу, міжнародні платіжні та клірінгові системи.

Фіксований виступ: Основні форми акредитивів та банківських гарантій.

Господарська ситуація. Диверсифікація міжнародної комерційної діяльності міжнародного банку.

Розв’язання задач.

Самостійна робота студентів: підготовка доповіді на обрану тему.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]