Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Додаткова

13.Бжезинський З. Велика шахівниця. К: 2000.

14.Гоббс Т. Левиафан. К: Дух і літера. 2000.

15.Зарубежные страны. Выпуск 1. Запорожье, 2003. -624 с.

16.Економіка зарубіжних країн /За ред. Козака Ю.Г. та ін. К.: ЦУЛ, 2003. -352 с.

17.История мировой экономики. М:ЮНИТИ, 1999.

18.Копійка В.В., Шинкаренко Т.І. Європейський Союз: заснування і етапи становлення. К., 2001. -448 с.

19.Ломакин. Мировая экономика. М:1999.

20.Мировая экономика. Под ред. Николаевой. М:2000.

21.Пахомов Ю., Лук’яненко Д., Губський Б. Національні економіки в глобальному конкурентному середовищі. К:1997.

22.Роузфилд С. Сравнительная экономика стран мира. М.: 2004. -432 с.

23.Світова економіка. Під ред. Філіпенка А.С. К:2000.

Періодичні джерела:

Економіка України,

Політика і час,

Банківська справа,

Економіст,

Мировая экономика и международные отношения,

Вопросы экономики

Internet ресурси:

www.wto.org.

www.imf.org.

www.unо.org.

www.pfdf.org

www.businessweek.com

Навчальна програма дисципліни

МІЖНАРОДНА БАНКІВСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ”

1. Загальні відомості

Курс “Міжнародна банківська діяльність” є курсом професійно орієнтованих дисциплін вільного вибору студента і викладається для студентів спеціальності 6.050100 “Міжнародна економіка”.

Курс базується на таких дисциплінах, як міжнародна економіка, міжнародні фінанси, транснаціональні корпорації, математичне дослідження економічних операцій, економіка зарубіжних країн.

Курс “Міжнародна банківська діяльність” забезпечує такі курси, як “Міжнародний фінансовий менеджмент”, “Міжнародна інвестиційна діяльність”, „Міжнародні фінансові ринки”.

Курс передбачає ґрунтовне вивчення теоретичних та прикладних аспектів міжнародної банківської діяльності в умовах глобалізації економіки та глобальної фінансової інтеграції.

Теоретичними засадами є сучасні теорії міжнародних грощей, монетарної економіки, міжнародної фінансової інтеграції, фінансових ризиків, фінансових та банківських криз та інші.

Розкривається структура міжнародної банківської діяльності та її основні компоненти. Розглядається основні сучасні типи банківських систем, основні аспекти міжнародного регулювання банківської діяльності, структура та еволюція міжнародних банків, сучасні тенденції розвитку міжнародної банківської діяльності.

Розкривається роль центрального банку, особливості функціонування центральних банків у різних країнах. Розглядається зміст та функціонування Європейського Центрального банку. Аналізується зміст регулювання міжнародної банківської діяльності, регулятивна роль Базельської угоди, її використання для підтримання стабільності міжнародних банківських операцій та банківських систем.

Розглядаються основні види міжнародної банківської діяльності – здійснення міжнародних розрахунків, міжнародна комерційна банківська діяльність, міжнародна інвестиційна банківська діяльність та інші. Розглядаються сучасні тенденції міжнародного електронного банкінгу, розвиток міжнародних електронних платіжних систем.

Прикладний аспект опанування матеріалу – це аналіз сучасного фактичного матеріалу, основних міжнародних банківських документів та процедур, а також практичних ділових ситуацій у різних аспектах міжнародної банківської діяльності.

Особливість спецкурсу є те, що лекції та практичні заняття провадяться англійською мовою. Це дає змогу підвищити професійний рівень опанування основними проблемами міжнародної банківської діяльності та його практичну спрямованість. Студенти опановують межнародну банківські функції, термінологію, міжнародні банківські технології та продукти англійською мовою, яка є мовою ведення міжнародної банківської діяльності та знання якої вимагається при працевлаштуванні у міжнародних та провідних українських банках.

Мета курсу: формування системи знань стосовно структури, функціонування, регулювання та розвитку міжнародної банківської діяльності.

Завдання курсу: вивчення теоретичних основ та основних практичних питань міжнародної банківської діяльності, тенденцій та практики функціонування та розвитку міжнародної банківської діяльності, факторів та регуляторів її функціонування, механізмів та особливостей розвитку основних видів міжнародної банківської діяльності, особливостей інтеграції України в міжнародну банківську систему.

Предметом курсу в рамках дисціпліни є міжнародна банківська діяльность та її основні структурні елементи.

Дисципліна передбачає опанування знаннями та уміннями по аналізу стану та динаміки міжнародних фінансових ринків, процесу аналізу операцій на фінансових ринках, які є основою для прийняття рішень керівниками компаній. З метою підвищення ступеню обґрунтованості рішення студенти повинні опанувати якісні та кількісні методи аналізу та навчитися використовувати їх результати для прийняття рішень.

В курсі розглядаються такі основні проблеми як зміст міжнародноі банківської діяльності, банківські системи та види банків у зарубіжних країнах, роль центральних банків та міжнародне регулювання банківської діяльності, основні міжнародні функції банків, міжнародний електронний банкінг, міжнародна комерційна банківська діяльність, міжнародний кредит, міжнародна інвестиційна банківська діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]