Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

2.Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Вступ до міжнародного менеджменту

Теоретичні основи курсу “Міжнародний менеджмент”. Функції, навички та ролі менеджерів. Історія розвитку менеджменту як науки. Етапи розвитку міжнародного бізнесу. Суть та фактори розвитку міжнародного бізнесу. Основні тенденції міжнародного менеджменту. Форми і напрямки розвитку міжнародного бізнесу. Україна у міжнародному бізнесі. Підвищені ризики в умовах зарубіжного підприємництва. Міжнародний менеджмент як інструмент досягнення конкурентоспроможності на світовому ринку.

Основна література: [1-4,6].

Додаткова література: [11; 15, 19, 21].

Тема 2. Управління міжнародною економічною діяльністю

Система регулювання міжнародної економічної діяльності в розвинутих країнах. Методи регулювання МЕД. Система регулювання міжнародної економічної діяльності в Україні.

Міжнародне економічне співробітництво. Міжнародні економічні організації та їх вплив на розвиток міжнародного бізнесу. Організація взаємодії та повноважень в міжнародних організаціях. Делегування, відповідальність і повноваження. Лінійні і апаратні повноваження. Ефективний розподіл повноважень.

Управління конфліктами в міжнародних організаціях. Природа конфлікту в організації. Управління конфліктною ситуацією. Управління конфліктами в командах.

Основна література: [1-3, 6].

Додаткова література: [19; 26, 30].

Тема 3. Адаптація іноземної компанії до умов приймаючої країни

Зовнішнє середовище міжнародного бізнесу. Мотивація інтернаціоналізації господарської діяльності. Аналіз макро- та мікросередовища міжнародного бізнесу. Заходи по адаптації імпортних технологій і обладнання до умов приймаючої країни. Аналіз фінансових можливостей приймаючої країни. Аналіз сильних та слабких сторін міжнародної організації, загроз та можливостей для ефективної роботи. Побудова матриці SWOT.

Основна література: [1, 3, 5].

Додаткова література: [9; 13, 24].

Тема 4. Поняття міжнародної компанії

Еволюція переходу національної компанії в статус міжнародної. ТНК – найбільш ефективна форма міжнародного підприємництва. Визначення національності ТНК. Еволюція переходу національної компанії в статус міжнародної. ТНК – найбільш ефективна форма міжнародного підприємництва. Визначення національності ТНК.

Основна література: [1-3, 5].

Додаткова література: [14; 15, 26, 28].

Тема 5. Організаційна структура управління міжнародною компаніею

Етапи розвитку відносин головної компанії з закордонними філіями. Транснаціональні корпорації. Міжнародні стратегічні альянси. Товариства. Інші форми бізнесу. Характеристики та ідеологія організації. Рівні управління та організаційна структура. Ситуаційні фактори та організаційна структура.

Основні форми організаційної структури управління зовнішньоекономічно діяльністю міжнародних компаній. Матрічні та глобальні форми управління. Бізнес-одиниці. Багатоступенчатість зв’язків міжнародних компаній.

Основна література: [1-3].

Додаткова література: [6; 14-16, 30].

Тема 6. Управління транспортним забезпеченням міжнародної економічної діяльності

Міжнародна транспортна система. Роль транспорту для міжнародної комерційної діяльності, його види. Україна у системі міжнародних транспортних комунікацій. Міжнародні угоди в галузі транспорту. Заходи по удосконаленню транспортних звязків між країнами.

Основна література: [1-3, 6].

Додаткова література: [17; 19, 21, 25, 26, 30].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]