Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 2. Глобалізація економіки: економічна категорія, процес, явище

Поняття економічного глобалізму. Економічний глобалізм як економічна категорія. Глобалізація економіки як економічне явище та економічний процес. Глобалізація економіки як тенденція розвитку світової економіки.

Витоки глобалізації та причини її розвитку. Роль інтернаціоналізації в процесах глобалізації. Трансформація чинників глобалізаційного розвитку в процесі економічної еволюції.

Етапи розвитку процесу глобалізації. Теорія міжнародної економіки про етапи розвитку глобальної економіки та їх критерії.

Загальна характеристика сучасного етапу процесу глобалізації. Форми прояву глобалізаційної тенденції в сучасних умовах.

Основна література:3, 4, 5, 8, 9, 11.

Додаткова література: 13, 15.

Тема 3. Суб'єкти глобальної економіки.

Міжнародні компанії як провідні носії процесу глобалізації. Сучасні тенденції розвитку ТНК. Зміни у масштабах та видах діяльності, трансформація фінансового управління. Вплив ТНК на економічну глобалізацію та його напрямки. Співвідношення процесів транснаціоналізації та глобалізації.

Міжнародні організації в розвитку процесів глобалізації. Глобалізаційна функція міжнародних торговельних організацій. Роль міжнародних фінансових організацій і глобалізації економіки. ООН як координаційний центр світового розвитку: можливості регулювання глобального розвитку.

Держави та глобальна консолідація націй. Роль національних держав у розвитку глобалізаційних процесів. Держави-лідери та держави-аутсайдери світового економічного розвитку в процесах глобалізації. Доцентрові і відцентрові, інтернаціональні та інтранаціональні тенденції. Можливості світової консолідації націй.

Основна література:4, 5,11.

Додаткова література: 14, 15, 16.

Тема 4. Глобалізація світових ринків

Особливості сучасного розвитку світових товарних ринків. Мультилокальні компанії. Глобальні компанії. Транснаціональні компанії. Внутрішні ринки ТНК. Глобальні товарні ринки. Критерії глобалізації товарних ринків. Емпірична характеристика глобалізації світових товарних ринків.

Глобалізація на світових фінансових ринках. Структура національних фінансових ринків та її уніфікація. Суб'єкти глобалізації фінансових ринків. Поняття фінансирізації. Показники глобалізації світових фінансових ринків та їх характеристика. Фінансова глобалізація і посилення нестабільності світової економіки. Світові фінансові кризи.

Світовий ринок робочої сили: можливості глобального розвитку. Корпоративна культура і глобальний розвиток. Глобалізація ринку робочої сили - виклик національним економікам

Основна література: 5,8, 9, 11.

Додаткова література: 21,22.

Тема 5. Регіоналізм та глобалізм в економічному розвитку

Поняття економічного регіоналізму. Регіоналізм як тенденція світового економічного розвитку. Форми економічного регіоналізму та їх еволюція. Міра впливу форм економічного регіоналізму на розвиток глобальної економіки.

Інтра-регіональний розвиток. Порівняльна характеристика основних регіональних об'єднань. Інтер-регіональні зв'язки. Оцінка ступеня зрілості інтер-регіональних зв'язків. Вплив інтер-регіональних зв'язків на глобалізацію економіки.

Співвідношення "регіоналізм - глобалізм" у світовому економічному розвитку. Регіоналізм - форма глобалізму чи його контртенденція у світовому економічному розвитку.

Міжнародні кластери як форма економічного регіоналізму.

Основна література: 1,8, 9, 10.

Додаткова література: 16, 18, 21,22.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]