Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Передмова

Останнім часом вищі навчальні заклади України все частіше замислюються про відповідність своїх навчальних планів міжнародним стандартам освіти. Не стала виключенням і кафедра міжнародної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, яка повністю переглянула процес підготовки фахівців в галузі міжнародної економіки. Зміни торкнулися як професійно-орієнтованих, так і дисциплін самостійного вибору навчального закладу та вільного вибору студента. Фахові дисципліни були вдосконалені, а курси, що втратили актуальність, замінені новими, які відповідають сучасним світовим тенденціям розвитку економічної науки. Зокрема, у планах підготовки магістрів спеціальності 8.050103 „Міжнародна економіка” з’явилися курси „Міжнародні маркетингові дослідження”, „Міжнародні стратегії економічного розвитку”, „Міжнародна банківська діяльність”, „Управління торговими марками”, „Система маркетингових комунікацій в МЕД”, „Світові ринки високих технологій”, „Страхування в МЕД” та інші, які розширюють світогляд студента-міжнародника та підвищують його конкурентоспроможність на світовому ринку праці. Це є серйозним кроком на шляху до повної адаптації навчальних планів підготовки фахівців спеціальності „Міжнародна економіка” до світових стандартів вищої освіти.

У навчальному посібнику подана частина вдосконалених навчальних програм циклів фундаментальних та професійно-орієнтованих дисциплін за переліком спеціальності “Міжнародна економіка”, дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу та вільного вибору студента, які викладаються студентам спеціальності 8.050103 „Міжнародна економіка”.

Цикл гуманітарних та соціально-економічних дисциплін навчальна програма дисципліни

МЕТОДОЛОГІЯ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ”

1. Загальні відомості

Курс „Методологія маркетингових досліджень” належить до циклу дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу і є одним з базових у підготовці магістрів. Курс базується на таких дисциплінах як філософія, психологія, етика, економічна теорія, маркетингові дослідження, статистика, економетрика.

Курс передбачає опанування методологією і методикою здійснення наукових досліджень з метою підготовки до написання магістерських і кандидатських дисертацій, наукових праць та наукової роботи.

Метою курсу є надання студентам знань і практичних навичок здійснення різноманітних форм наукової роботи. Завданням курсу є надання знань в галузі методології і методів наукових досліджень, основних тенденцій сучасної науки, практичних навичок використання методів наукових досліджень при написанні магістерської роботи, наукових статей і рефератів, тез конференцій; опанування навичками оцінки результатів наукових досліджень та самоорганізації наукової роботи.

В курсі розглядаються суть методології і методів наукових досліджень, методики підготовки наукових праць, сучасних тенденцій розвитку науки.

2. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Предмет та структура курсу

Наука як сфера людської діяльності. Визначення та особливості науки. Основні тенденції розвитку сучасної науки. Метод та методологія наукового пізнання. Типологія методів наукових досліджень.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [2; 6].

Тема 2. Процес наукових досліджень

Роль наукових фактів в наукових дослідженнях. Поняття наукової проблеми, її визначення і формулювання. Суть наукової гіпотези, її висунення і обґрунтування. Суть наукової теорії, її роль в науковому дослідженні.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [2; 6].

Тема 3. Методи наукового пізнання

Рівні наукового дослідження. Методи збору інформації (опитування, спостереження, експеримент, вимірювання і порівняння). Методи теоретичного узагальнення інформації. Загальнотеоретичні методи наукового пізнання. Теоретичні методи наукового дослідження. Історичний та логічний метод наукового пізнання.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [2; 6].

Тема 4. Підготовка і написання наукового реферату, наукової статі, тез конференції

Поняття наукового реферату: зміст, робота на джерелах інформації, висновки, оформлення. Вимоги до написання наукової статі: постановка проблеми, аналіз останніх досліджень і публікацій по проблемі дослідження, виділення невиражених частин проблеми, формування цілей статі, виклад основного матеріалу, висновки. Вимоги до підготовки тез конференції.

Основна література: [3; 4].

Додаткова література: [6; 7; 8; 10].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]