Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 6. Роль України в міжнародному науково-технічному обміні

Науково-технічний потенціал України, його міжнародне значення. Основні галузі науки та техніки, в яких Україна має пріоритет. Забезпеченість країни науково-технічним персоналом. Україна як суб`єкт світового ринку технології. Конкурентоспроможність України на світовому ринку високих технологій. Основні напрямки експорту української технології та високотехнологічних товарів. Проблеми імпорту в Україну інноваційної продукції. Державне сприяння участі підприємств України у міжнародному науково-технічному обміні. Нормативно-правове забезпечення та розвиток в Україні науково-технологічних парків.

Основна література: [1-8; 14; 15; 16; 17; 19; 33; 42; 43; 48; 51; 53].

Додаткова література: [2; 4; 5; 6; 9; 16; 17; 29; 33; 36; 40;44; 45].

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття з курсу "Світові ринки високих технологій" передбачають роботу студентів над лекційним матеріалом, ситуаційними вправами (кейсами), вивчення основної та додаткової літератури, підготовку реферативних виступів з наступним їх публічним обговоренням.

Тема 1. Теоретичні основи аналізу світових ринків високих технологій

Мета: аналіз основних понять міжнародного науково-технічного обміну, визначення суті та структури світових ринків високих технологій, розгляд еволюції міжкраїнного трансферу технологій, аналіз основних теоретичних моделей технічного прогресу.

Дискусія на тему: Економічна роль технології як фактора сучасного виробництва.

Самостійна робота студентів: за додатковою літературою підготувати дані про рейтинг конкурентоспроможності країн в сфері науково-технологічного та інноваційного розвитку. Підготовка доповіді на тему «Еволюція міжнародного науково-технічного обміну».

Тема 2. Механізм міжнародної передачі технологій

Мета: засвоєння основних складових механізму міжнародної передачі технології, вивчення правових форм захисту технологій.

Самостійна робота студентів: вивчення законодавчо-нормативних документів щодо правових механізмів міжнародної передачі технологій, що застосовуються в світовій практиці.

Тема 3. Стратегія входження в світові ринки високих технологій

Мета: розробка рекомендацій щодо вибору стратегії виходу підприємства на міжнародний ринок технологій.

Самостійна робота студентів: за додатковою літературою підготувати приклади застосування відповідної стратегії виходу підприємства на міжнародний ринок технологій.

Тема 4. Товарна політика на міжнародному ринку технологій

Мета: аналіз параметрів конкурентоспроможності технології на міжнародному ринку, розробка рекомендацій щодо його позиціонування.

Дискусія на тему: Конкурентоспроможність України на світовому ринку технологій.

Самостійна робота студентів: за даними підприємств, що були об’єктами виробничої практики підготувати оцінку їх технологічної конкурентоспроможності.

Тема 5. Економіка міжнародного трансферу технологій

Мета: аналіз факторів, що впливають на формування ціни при виході підприємства на міжнародний ринок технологій та розробка рекомендацій щодо цінової політики.

Самостійна робота студентів: підготовка реферативного виступу на тему «Специфіка економічних розрахунків при купівлі-продажу ліцензій».

Тема 6. Роль України в міжнародному науково-технічному обміні

Мета: аналіз основних проблем, що стоять на шляху інтеграції України в міжнародну науково-технічну сферу.

Самостійна робота студентів: за даними статистичних збірників проаналізувати динаміку розвитку в Україні основних форм науково-технологічного обміну та міжнародного співробітництва. Підготовка реферативних виступів на тему: «Розвиток франчайзінгу в Україні як сучасної форми міжнародного руху технологій», «Розвиток науково-технічних парків в Україні».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]