Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Тема 13. Міжнародні фінансові кризи

Типи міжнародних фінансових криз. Основні характеристики глобальних та міжнародних фінансових криз.

Причини та наслідки міжнародних фінансових криз. Міжнародні кризи заборгованості.

Валютні кризи, кризи на фондовому ринку.

Основна література: 1, 2, 3

Додаткова література: 7, 8, 9

3. Тематика семінарських занять

Семінарські заняття з курсу “Міжнародні фінансові ринки” передбачать самостійне опрацювання додаткової літератури та фактичних матеріалів при підготовці доповідей та виконанні індивідуальних завдань, що є невід’ємною складовою підсумкового оцінювання студентів. Дана форма роботи є також перевіркою та реалізацією самостійної роботи студента. Основні положення доповідей висвітлюються під час лекцій, що є також передумовою формування продуктивної дискусії під час обговорення доповідей. Обговоренням керує викладач.

На семінарських заняттях з метою поглиблення розуміння теоретичного матеріалу, що подається на лекційних заняттях та опрацьовується самостійно передбачається вирішення задач.

Тема 1. Глобальна фінансова система

Мета: контроль за збереженням знань по розділам попередніх курсів, знання яких вимагає даний курс згідно з структурно-логічною схемою навчальних планів.

Завдання: визначити сутність та характерні особливості глобальної фінансової системи та глобального фінансового середовища, визначити основні фактори розвитку міжнародних фінансових ринків, охарактеризувати інтенсивність та роль конкуренції на міжнародних фінансових ринках. Охарактеризувати основні сегменти міжнародних фінансових ринків.

Самостійна робота студентів: підготовка доповіді на обрану тему, вивчення за додатковою літературою сучасних тенденцій розвитку міжнародних фінансових ринків.

Тема 2. Міжнародні фінансові центри

Мета: ознайомлення з діяльністю основних фінансових центрів, визначення основних фінансових центрів світу, формування уяви про діяльність глобальних банківських та фінансових груп.

Фіксований виступ: Офшорні ринки та офшорні банківські центри.

Самостійна робота студентів: вивчення за додатковою літературою спеціалізації та особливостей діяльності провідних міжнародних фінансових центрів.

Тема 3. Міжнародний валютний ринок

Мета: формування у студентів уяви про механізм валютного ринку, особливості його впливу та використання тих можливостей які він надає компаніям, формування навичок прогнозування валютних курсів. Надання навичок студентам у можливостях застосування фінансових деривативів з метою уникнення валютних та фінансових ризиків.

Завдання: визначення теперішніх та майбутніх валютних курсів, уміти визначати крос-курси та динаміку валютних курсів, визначати прибутки та доцільність строкових валютних угод. Навчити визначити ефективність форвардної угоди, ознайомити з складовими опціонної угоди та основними її видами, вміти оцінити прибутковість та основні ризики, що пов’язані з придбанням чи продажем деривативів. Навчитись визначати ціни на деривативи на основі міжнародних фінансових часописів.

Фіксований виступ: Регіональні валютні ринки.

Господарська ситуація. Розвиток міжнародного валютного ринку до та після введення у обіг євро.

Розв’язання задач.

Самостійна робота студентів: підготовка доповіді про основні тенденції розвитку валютного ринку на основі звіту Банку міжнародних розрахунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]