Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни

СТРАХУВАННЯ У МІЖНАРОДНІЙ ЕКОНОМІЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ”

1. Загальні відомості

Курс “Страхування у МЕД” відноситься до циклу дисциплін самостійного вибору вищого навчального закладу для студентів, що навчаються за спеціальністю 6.050100 „Міжнародна економіка”.

Дисципліна є інтегрованим курсом, що визначає різні аспекти страхування у МЕД. В умовах інтегрування України у світову економічну систему, питання управління ризиками у МЕД набувають особливого значення. Успішна діяльність підприємства на зовнішніх ринках вимагає не тільки знання системи світових господарських відносин, тенденцій економічних процесів у світі, зовнішньоторговельної політики та ринкового середовища в різних країнах, але й вибору та застосування ефективних методів управління ризиками, що виникають у МЕД

Курс базується на таких дисциплінах, як страхування, страхова справа, економічна теорія, маркро та мікроекономіка, міжнародне право, міжнародні фінанси, міжнародна торгівля.

Курс передбачає ґрунтовне вивчення теоретичних та практичних аспектів страхування у МЕД в процесі глобалізації економіки. Особлива увага приділяється аналізу сучасних інструментів запобігання ризиків ЗЕД. Для цього пропонується аналіз сучасного фактичного матеріалу, розв’язання господарських ситуацій та вирішення задач, які можуть стояти перед учасниками МЕД.

Метою курсу є оволодіння теоретичними основами та практичними навичками страхування у МЕД.

Завданням курсу є надання студентам знань щодо специфіки страхування у міжнародній економічній діяльності та надбання ними практичних навичок прийняття управлінських рішень щодо укладання страхових угод.

Предметом курсу є економічні відносини, що виникають у процесі формування, розподілу та використання страхових фондів.

Дисципліна передбачає опанування знаннями та вміннями щодо аналізу стану та динаміки міжнародних страхових ринків, процесу аналізу операцій на страхових ринках, які є основою прийняття управлінських рішень. З метою підвищення обґрунтованості рішення студенти повинні опанувати якісні та кількісні методи аналізу та навчитися використовувати їх результати для прийняття рішень.

2. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Вступ. Цілі і структура курсу. Сутність і роль страхування у МЕД

Мета і завдання курсу. Ризики зовнішньоекономічної діяльності та методи керування ними. Сутність страхування у МЕД та його місце в процесі управління ризиками. Основні поняття страхування у МЕД. Функції страхування у МЕД на макроекономічному та на мікроекономічному рівні.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [15; 16].

Тема 2. Принципи страхування у МЕД

Принципи страхування у МЕД. Класифікація видів страхування за об’єктами. Класифікація видів страхування за формою здійснення. Міжнародні класифікації видів страхування.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [15;16].

Тема 3. Страхові ринки розвинених країн

Страхова справа у розвинених країнах. Обов’язкове та добровільне страхування у розвинених країнах. Державне та комерційне страхування у розвинених країнах. Страховий ринок США. Страховий ринок Японії. Страхування у Німеччині. Страхування у Франції та Бельгії. Страховий ринок Швейцарії. Особливості страхування в Італії.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [12;15].

Тема 4. Страхування у МЕД як метод захисту майнових інтересів

Ризики у МЕД. Процес управління ризиками у МЕД. Виявлення факторів ризику у МЕД. Оцінка ризиків у МЕД. Методи керування ризиками у МЕД та їх вибір. Організація управління ризиками у МЕД. Практика управління ризиками МЕД підприємства. Аналіз ризику неплатоспроможності підприємства.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [10; 11].

Тема 5. Правові аспекти організації страхування у МЕД в Україні та за кордоном

Принципи організації страхового нагляду у розвинених країнах. Регулювання діяльності страхових посередників у розвинених країнах. Державне регулювання страхової діяльності на європейському ринку. Державне регулювання страхової діяльності в Україні.

Основна література: [1; 2; 3; 4;[5].

Додаткова література: [11],[15].

Тема 6. Страхування вантажів у МЕД

Загальне поняття про страхування вантажів. Принципи формування ризиків при страхуванні вантажів (метод включення та метод виключення). Застереження по страхуванню вантажів Інституту Лондонських страховиків. Страхування вантажів у міжнародних правилах “Інкотермс” Суброгаційні вимоги у транспортному страхуванні. Методи мінімізації збитків при транспортуванні застрахованих вантажів.

Основна література: [1, 2, 3, 4].

Додаткова література: [11; 15].

Тема 7. Страхування інвестиційних ризиків у МЕД

Класифікація ризиків при страхуванні інвестицій. Страхування іноземних інвестицій від політичних ризиків. Діяльність світових агенцій з страхування інтересів інвесторів. Діяльність багатостороннього агентства з гарантування інвестицій (БАГІ).

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [7; 15; 14].

Тема 8. Страхування валютних ризиків

Передумови виникнення страхування валютних ризиків у МЕД. Класифікація валютних ризиків у МЕД. Методи страхування валютних ризиків. Закордонна практика страхування валютних ризиків.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [7; 8; 15].

Тема 9. Страхування експортних комерційних кредитів

Необхідність та сутність страхування експортних комерційних кредитів. Принципи страхування комерційних кредитів. Ризики та умови страхування експортних комерційних кредитів. Організації, що здійснюють страхування експортних кредитів в розвинених країнах. Страхування кредитно-фінансової сфери.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [7; 8; 15].

Тема 10. Страхування депозитних вкладів

Системи страхування депозитних вкладів . Мета і задачі створення системи страхування депозитних вкладів. Основні варіанти побудови системи страхування депозитних вкладів. Їх класифікація. Порівняльний аналіз складових систем страхування депозитних вкладів. Страхування депозитів у розвинених країнах та можливості використання закордонного досвіду в Україні. Страхування іноземних вкладів. Процес входження банку до системи страхування депозитних вкладів. Можливості системи страхування депозитних вкладів по розв’язанню процедур банківських банкрутств.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [7; 8; 15].

Тема 11. Страхування морських перевезень у МЕД

Договори морських перевезень: форми та функції. Принципи морського страхування. Кодекс торгового мореплавства України. Страхування морських перевезень: призначення, види покриття. Страхування вантажів – карго. Оцінка вартості перевезеного майна. Процедура висунення претензії перевізнику.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [13; 15;16].

Тема 12. Світові тенденції розвитку страхування відповідальності судновласників

Особливості страхування відповідальності судновласників. Об’єкти страхування. Ризики, пов’язані з страхуванням відповідальності судновласників. Напрямки розвитку страхування відповідальності судновласників. Міжнародні об’єднання з страхування відповідальності судновласників.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [13;15;16].

Тема 13. Авіаційне страхування у МЕД

Каско-страхування авіаційних транспортних засобів. Страхування відповідальності за продукт в авіації. Страхування космічних ризиків. Повітряний кодекс України. Ризики у страхуванні відповідальності авіаперевізників. Особливості страхування цивільної відповідальності авіаперевізників. Види страхування авіаперевезень.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [15; 16].

Тема 14. Перестрахування та співстрахування

Сутність і роль перестрахування та співстрахування у МЕД. Методи перестрахування. Факультативний метод перестрахування. Облігаторний метод перестрахування. Факультативно-облігаторний метод перестрахування. Співстрахування і механізм його дії. Форми проведення перестрахових операцій. Пропорційне перестрахування. Непропорційне перестрахування. Особливості перестрахування ризиків у нерезидентів. Страхові та перестрахові пули.

Основна література: [1; 2; 3; 4].

Додаткова література: [11; 15;16].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]