Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Навчальна програма дисципліни

Валютне регулювання”

1. Загальні відомості

Курс “Валютне регулювання” відноситься до циклу професійно-орієнтованих дисциплін для студентів, що навчаються на кафедрі міжнародної економіки за спеціальністю 8.050103 “Міжнародна економіка”.

Дисципліна базується на таких дисциплінах, як міжнародна економіка, міжнародні валютно-фінансові відносини, економічна статистика, макро- та мікроекономіка, правознавство тощо.

Курс “Валютне регулювання” забезпечує курси: зовнішньоекономічна діяльність, міжнародна торгівля, міжнародні фінанси, міжнародні фінансові ринки.

Валютні відносини та їх регулювання в сучасних умовах набувають все більшої актуальності. Зростаючі обсяги зовнішньої торгівлі, зростаючі масштаби міжнародного руху факторів виробництва стимулюють подальший розвиток міжнародних валютних відносин. Крім того, сьогодні колосальних розмірів набувають спекулятивні валютні операції, які можуть негативно впливати не лише на стабільність курсу національної валюти, але й економіку в цілому, тому державний контроль за цими операціями є обов’язковим. Проте, незважаючи на широкий розвиток міжнародних валютних відносин, національна валюта є невід’ємною частиною економіки. А ступінь конвертованості національної валюти, рівень та стабільність її обмінного курсу є вирішальними факторами успіху національних експортних галузей і на цій основі розвитку національної економіки.

Мета курсу – формування у студентів системи знань та вироблення практичних навичок проведення різних типів валютних операцій.

Завданнями курсу є вивчення державних заходів щодо регламентації порядку проведення валютних операцій та міжнародних розрахунків, а також отримання студентами навичок підготовки та здійснення конкретних операцій з валютними цінностями.

Предметом вивчення даної дисципліни є економічні відносини, що виникають між економічними суб’єктами з різних країн з приводу використання у своїй діяльності валютних цінностей та регулювання цих відносин з боку держави.

Дана дисципліна присвячена вивченню різних аспектів функціонування валюти у міжнародній економіці, переваг використання різних валют при проведенні валютних операцій, міжнародних розрахунків, міжнародного кредитування та ведення валютних рахунків. Особлива увага в даному курсі приділена розгляду державного регулювання відносин, пов’язаних з використанням іноземної валюти у діяльності резидентів України.

2. Зміст навчального матеріалу

Тема 1. Валютний ринок.

Поняття валюти і валютних цінностей. Необхідність операцій з іноземною валютою. Функції та різновиди валютного курсу.

Призначення валютних ринків. Причини формування валютного ринку. Інституційна будова валютного ринку. Міжбанківський валютний ринок.

Основна література: 1, [2], [4], [5], [6].

Додаткова література: [12], 13, 14, [18], 19, [20], 21, 22, [23, [26], [27.

Тема 2. Взаємозв’язок валютної політики і валютного регулювання.

Співвідношення валютної політики і валютного регулювання. Цілі та завдання валютного регулювання і валютного контролю. Форми валютної політики. Інструменти проведення валютної політики.

Поняття, цілі, принципи та форми валютних обмежень. Зв’язок валютних обмежень з конвертованістю національної валюти. Валютні обмеження в Україні та доцільність їх збереження.

Основна література: 1, [2], 3, [4], [5], [6].

Додаткова література: 1, 14, 17, [18], 19, [20], 21, [22.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]