Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MAG_KOMPLEKS_2005.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Розділ ііі. Міжнародна конкурентоспроможність країни: проблеми та перспективи

Тема 12. Поняття та сутність конкурентоспроможності країни. Основні концепції розвитку конкурентоспроможності економіки країни

Визначення конкурентоспроможності економіки країни. Альтернативні підходи до проблеми конкурентоспроможності національного господарства. Дискусійність цієї проблеми (погляди П.Кругмана).

П’ятифакторна модель М. Портера для національної економіки. Основні переваги цієї моделі для аналізу кластерів. Врахування цілеспрямованого впливу на формування кластерів та випадкових обставин.

Процес формування кластеру та його роль у підвищенні конкурентоспроможності економіки країни.

Основна література: [1], [3], [9].

Додаткова література: [2], [4], [7].

год.)

Тема 13. Альтеративні концепції конкурентоспроможності економіки країни

Необхідність врахування місцевих умов для країн, що розвиваються та країн з трансформаційною економікою. Основні причини неможливості застосування моделі “даймонду” та необхідність його корегування.

Розробка дев’ятифакторної моделі конкурентоспроможності для нових індустріальних країн.

Основна література: [1], [6-7], [9-10].

Додаткова література: [4], [8], [10].

Тема 14. Основні показники конкурентоспроможності національної економіки в умовах глобалізації

Система показників визначення конкурентоспроможності галузі на світовому ринку. Система показників конкурентоспроможності на макрорівні. Альтернативні методики визначення конкурентоспроможності країни.

Основні фактори, що впливають на динаміку таких показників.

Дія міжнародних організацій а процесі визначення конкурентоспроможності економіки різних країн. Діяльність Світового економічного форуму по конкурентоспроможності.

Основна література: [1], [8], [9], [12], [13].

Додаткова література: [12], [15], [16-18].

Тема 15. Конкурентоспроможність українських підприємств (організацій)на міжнародних ринках

Модифікація форм і методів конкуренції у трансформаційний період. Стратегії українських підприємств на міжнародних ринках. Проблема інтернаціоналізації української економіки.

Формування внутрішніх та зовнішніх умов міжнародної конкурентоспроможності українських підприємств (організацій).Міжнародні перспективи реалізації національних конкурентних переваг.

Основна література: [1], [5], [13].

Додаткова література: [2], [4], [17-18].

3. Тематика семінарських занять Заняття1

Тема 1. Глобалізація світогосподарських зв’язків – рушійна сила міжнародної конкуренції.

Тема 2. Розвиток міжнародної конкуренції

Мета: визначення впливу інтернаціоналізації та глобалізації на зміну природи міжнародної конкуренції та сутності, рушійних сил глобалізації та її вплив на зміну природи конкуренції, продемонструвати взаємозв’язок між структурою галузі та характерними особливостями конкуренції, визначення напрямів міжнародної конкуренції.

Завдання:

- проаналізувати зміни, які відбулися з міжнародною конкуренцією, визначити роль глобалізаційних процесів, що відбуваються у економічній та науковій сферах, зміну природи міжнародної конкуренції.

- проаналізувати залежність конкуренції (її інтенсивності та структури ринку) від галузі, на окремому прикладі визначити особливості конкурентної боротьби, щ існує у галузі. Визначити основні перспективи даної галузі у сфері інтенсифікації, чи навпаки зниження конкуренції.

Господарська ситуація: конкуренція на ринку тютюну та подальша конкуренція серед виробників тютюнових виробів.

Самостійна робота студентів: вивчення за додатковою літературою теми, аналіз змін, які відбулися з міжнародною конкуренцією в умовах голбалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]