Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

3.3. Класифікація ринків.

Ринок – явище надзвичайно складне і динамічне. Вживати поняття «ринок» без конкретизації того з приводу яких товарів і при яких умовах формуються відносини між суб’єктами ринку можна тільки при високому рівні абстракції, що звужує можливості вирішення тих чи інших конкретних проблем. В реальній дійсності існує багато конкретних видів ринку. Приклад класифікації ринків подано в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1.

Класифікація ринків

Критерій оцінки ринку

Ринки

1

Господарське призначення об’єктів

ринкових відносин

1.Споживчих товарів і послуг

2.Засобів виробництва

3. Праці

4. Інвестицій

5. Фінансовий (грошовий)

6. Цінних паперів

7. Ринок золота

і т.п.

2

Територіальне розповсюдження

1. Місцевий

2. Регіональний

3. Національний

4. Світовий

3

Ступінь обмеження ринкової свободи

(рівень регулювання)

1. Вільна конкуренція

2. Монополістична конкуренція

3. Олігополістична конкуренція

4. Монопольний ринок

5. Регульований ринок

4

Характер продажу

1.Оптовий

2.Роздрібний

Ринок будь-якого товару має, як правило, кілька ознак. Відносно повну характеристику ринку можна дати за параметрами, наведеними в таблиці 3.1.

Приклад: Ринок золота. В даному випадку ринок визначено за ознакою, встановлюною відповідно до виду товару - золота. Цей ринок можна досліджуватися по території розпов-сюдження - як світове явище (світовий ринок), як явище що має місце в межах певної країни (національний ринок), а також явище конкретного регіону цієї країни (регіональний ринок). Отже, за територіальною ознакою маємо світовий ринок золота, національний, регіональний. На цих рівнях ринок золота за характером продажу - виключно оптовий.

З точки зору рівня обмеження свободи необхідно відмітити, що торгівля золотом в сві-товому масштабі контролюється відносно невеликою кількістю підприємств. Основна частина торгівлі золотом контролюється 5-ю компаніями, які очолює банківська група Ротшильда. Найбільші оптові ринки золота знаходяться в Лондоні, Цюріху; Мілані, Франкфурта на Майні, Токіо.

На міжнародних біржах золото продають стандартними зливками вагою 12, 5 кг, пробою 999,9. На внутрішніх ринках – зливки 1-5 кг.