Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

1.3. Предмет і метод економічної теорії.

Під предметом науки мають на увазі те, що вона вивчає. Предметом економічної теорії є система економічних відносин, які виникають між людьми в ході господарської діяльності, та економічні закони формування і функціонування цієї системи.

Економічні відносини мають своє вираження в таких поняттях, наприклад, як вартість, гроші, ціна, прибуток та багато інших.

Для економічної теорії суттєвим є не тільки визначення того, що являє собою, наприклад, ціна, але і встановлення законів, під впливом яких відбувається формування цін. Тому економічні закони також є предметом економічної теорії.

Економічні закони – це сталі, сутнісні зв’язки, які виникають між сторонами, взаємодіючими в ході господарської діяльності. Еконо-мічні закони встановлюються не державою (чи іншими суспільними інституціями), а виробництвом (в широкому розумінні).

Метод науки – це сукупність прийомів, засобів, які викорис-товуються в дослідженні предмета науки. В економічній теорії існує система таких прийомів, серед яких розрізняють специфічні та загальнонаукові, а саме:

І. Принцип логічної побудови дослідження (проявляється в тому, що логіка понять і категорій науки повинні відображати логіку зв’язку об’єктивних явищ, які мають місце в економіці).

ІІ. Наукове абстрагування (відволікання від несуттєвого в економіч-них процесах і акцентування уваги на закономірному).

ІІІ. Індукція (рух від вивчення одиничних конкретних явищ до виявлення в них того, що є спільним, загальним для них).

IV. Дедукція – встановлення зв’язку між загальним (закономірним) і одиничним (конкретним).

V. Агрегування – специфічний метод пізнання, який полягає в укруп-ненні економічних показників, об’єднання їх в групу. Агреговані (макроекономічні) показники – узагальненні вимірники, які об’єд-нують в одному показнику багато окремих кількісних параметрів.

VI. Моделювання економічних процесів – створення мікроеконо-мічних та макроекономічних спрощених схем (формалізованих графічно, алгебраїчно) та описів економічних явищ і процесів з метою виявлення в них основних функціональних зв’язків та залежностей.

Крім вказаних використовуються метод історизму, аналізу та синтезу тощо.

1.4. Функції економічної теорії.

Практична функція – обґрунтування необхідності і шляхів удоско-налення економічних відносин (перш за все відносин власності).

Пізнавальна функція полягає в розкритті сутності економічних відносин та економічних законів, в аналізі форм їх прояву, вивченні притаманних їм внутрішніх протиріч та напрямків еволюції.

Світоглядна функція: економічна теорія впливає на формування економічного мислення і, таким чином, на дії людей. В залежності від того, на яких принципах будується економічна теорія в ній розріз-няють два напрямки: позитивну економічну теорію і нормативну.

1.5. Місце економічної теорії серед інших економічних наук. Еко- номічна теорія і економічна політика.

В галузі дослідження господарських процесів, які мають місце в суспільстві виокремлюють різні за своїм призначенням підрозділи: сферу економічної теорії та сферу прикладних досліджень, вивчення закономірностей окремих напрямків господарської діяльності – економіку певних галузей (промисловості, сільського господарства) або сфер діяльності. Всього існує близько 50 економічних наук різного профілю.

Економічна теорія є методологічною основою для всіх економічних наук. Вивчаючи основні, фундаментальні закони економічного роз-витку вона дає їм можливість концентрувати увагу на часткових проблемах та особливостях розвитку окремих галузей.

Економічна політика – система ідей, цілеспрямованих дій та захо-дів, які проводять органи управління державою з метою досягнення стратегічної мети (стабілізації економіки, надання їй певних темпів розвитку, зростання добробуту населення тощо). Економічна політика найбільшого і стабільного ефекту досягає в тому разі, коли спирається на надійну теоретичну базу – економічну теорію.

Висновки.

Економічна теорія – наука, яка вивчає систему економічних відносин між людьми в ході господарської діяльності та закони формування і функціонування цієї системи. Економічна теорія містить кілька структурних підрозділів – політичну економію, мікроекономіку та макроекономіку. Вона є методологічною основою для конкретних економічних дисциплін.

Завдання для самостійної роботи.

І. Вивчити поняття: політична економія, макроекономіка, мікроекономіка, економічні категорії, предмет економічної теорії, метод економічної теорії, наукове абстрагування, моделювання економічних процесів, фізіократія, меркантилізм, класична політична економія, кейнсіанство, неолібералізм, інституціоналізм, монетаризм.

ІІ. Питання на семінарські заняття:

1. Що вивчає економічна теорія? 2. Що є предметом економічної теорії? 3. Що таке метод науки і що включає метод економічної теорії? 4. Які економічні школи були характерні для до промислового етапу розвитку суспільства? 5. Які економічні школи характерні для другої половини ХХ та початку ХХІ ст.? 6. Яке місце економічної теорії в системі наук про суспільство?

Л І Т Е Р А Т У Р А